Three cyclists ride around a velodrome; the cyclists are in sharp focus, with everything else blurred.

GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Find ud af, hvordan du bruger panorering til bedre action-billeder

Panorering er en teknik, der normalt anvendes på action-billeder for at udtrykke en følelse af bevægelse. Den indebærer, at du holder lukkertiden lav og bevæger kameraet i den retning, motivet bevæger sig i. Når dette udføres korrekt, forbliver motivet skarpt, mens baggrunden og eventuelle statiske objekter i billedet danner striber hen over billedet i en jævn sløring.

Panorering kan bruges til at give dine billeder en fornemmelse af bevægelse, så der skabes en kreativ effekt og baggrunden udjævnes, så du får ekstra fokus på dit motiv.

Uanset hvad du har i sinde, er panorering en fantastisk færdighed at have, og hemmeligheden bag at opnå en imponerende panorering er... øvelse. Panorering kræver god kamerakontrol, så der er intet bedre end erfaring. Gode panoreringsmotiver at øve sig med er løbesport, da du får mange forsøg til at finpudse dine færdigheder, når atleterne passerer forbi i hver omgang.

Indstilling af kameraet

Skift til Lukkerprioritet (Tv) eller Fuld manuel metode (M), og vælg din lukkertid. Hastigheden afhænger af en række faktorer: Hvor hurtigt dit motiv bevæger sig, afstanden mellem dig og dit motiv, det objektiv, du bruger, og hvor meget sløringseffekt, du ønsker at opnå.

Start med en lukkertid som 1/60 sek., og sænk den, efterhånden som du bliver mere fortrolig med det, der sker. Glem ikke at slukke for objektivets stabilisator (medmindre du optager med et objektiv med en Metode 2-funktion – hvis det er tilfældet, skal du bruge denne).

Panorering er en god måde at gøre et action-billede mere interessant på under overskyede forhold. Hvis du bruger et vidvinkelobjektiv og står tættere på banen, får du et billede, der virkelig trækker betragteren ind i handlingen.

Fokusér på forhånd

For at forhindre, at dit kamera genfokuserer under panoreringen, skal du præfokusere dit objektiv. Bestem dig for, hvor du vil optage motivet og fokusér dit kamera, og indstil derefter objektivet til manuel fokus.

Når motivet nærmer sig, skal du holde omhyggeligt øje med bevægelsen gennem søgeren, placere en AF-firkant på motivet og blive ved med at spore det gennem søgeren, når det bevæger sig foran dig. Brug en jævn bevægelse til at svinge kameraet i bevægelsesretningen, og undgå at bevæge kameraet op og ned. Ved kontinuerlig optagelse skal du trykke udløseren godt ned, før motivet når din præfokuserede position, og tage en serie af billeder, indtil dit motiv har passeret det tilsigtede optagelsespunkt.

Kontrollér billedet på kameraskærmen. Hvis dit motiv er perfekt i fokus, og baggrunden er et silkeblødt slør, kan du være tilfreds med et veludført stykke arbejde. Men der er dog en chance for, at du skal bruge endnu et forsøg!

Relaterede artikler
A windmill against a green countryside background on a cloudy day.

GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Gør dine billeder bedre med HDR-fotografering

Lær, hvordan du kombinerer flere billeder i samme scene for at indfange detaljer i både de lyseste og mørkeste elementer i et billede.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker