TEKNIKKER TIL NATFOTOGRAFERING

Sådan fotograferer du en supermåne: 8 tips til overjordisk fotografering af månen

Brug disse ekspertteknikker til månefotografering, og opdag, hvordan du tager billeder af et af de mest fantastiske syn på nattehimlen.
Nærbillede af en fuldmåne over et ensomt træ på en mark.

Månen er fortsat et fængslende motiv for fotografer over hele verden, især på de sjældne tidspunkter, hvor den fremstår som supermåne eller endda blodmåne. Men det kan være vanskeligt at gengive dens sande skønhed. Det kan være en udfordring at optage et lyst motiv, der er meget langt væk, i svagt lys samt at komponere og fokusere ved lange brændvidder. Men med det rigtige kamerakit og de rigtige eksponeringsindstillinger kan du optage vidunderligt detaljerede månebilleder og stemningsfyldte månelandskaber. Her viser vi dig hvordan.

1. Tips til månefotografering – hold øje med kalenderen

Månen på en klar nat med grene i forgrunden.

Månens bevægelser går muligvis som et ur, men vejret er uforudsigeligt. En klar nat er bedst til månefotografering, så tjek vejrudsigten, før du tager af sted. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv ved 400mm, 30 sek., f/11 og ISO100.

En fuldmåne, der stiger højt over en række træer.

Mellem 2021 og 2025 vil der være fire supermåner om året, så der er masser af muligheder for at fange denne fantastiske begivenhed. En blodmåne vil finde sted i maj 2021 og 2022, november 2022, marts og september 2025 og marts 2026, hvoraf nogle vil kræve, at man rejser for at se dem. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv + Extender RF 1.4x ved 700mm, 2 sek. f/10 og ISO1000.

På visse tidspunkter i løbet af månens 27,322-dages kredsløb er den tættere på Jorden. Når dette falder sammen med en fuldmåne – den tid i måneden, hvor solen, månen og jorden er på linje – bliver vi forkælet med en forstørret fuldmåne eller supermåne. En blodmåne er endnu sjældnere. Dette er, når en almindelig supermåne falder sammen med en total måneformørkelse. Det betyder, at jorden fuldkommen forhindrer direkte sollys i at nå månen, og kun refrakteret lys fra jordens atmosfære forbliver tilbage, hvilket får månen til at fremstå som svagt blodrød.

2. Planlæg på forhånd

Et EOS RP på et stativ med et teleobjektiv, der er indstillet til at fotografere månen, der stiger op over trætoppene rundt om en sø.

Uanset om du er ivrig efter at få et billede af en klar fuldmåne højt oppe på himlen eller en fin nymåne, kan du planlægge dine datoer i overensstemmelse med månecyklussen for at få præcis det, du leder efter.

Månen fotograferet gennem træerne, det reflekterede lys oplyser en sø i forgrunden.

Ved at planlægge forud kan du også vælge din komposition på forhånd, uanset om du vil have månen højt over et lokalt slot eller reflekteret i en sø. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv ved 300mm, 1/40 sek., f/6,3 og ISO500.

Fotografering af månen er ikke kun en sjov test af dine kamerafærdigheder, det er også en fascinerende måde at lære jordens og dens satellits bevægelser at kende på. Vi kan se præcis, hvor månen vil stige, hvor den vil bevæge sig hen over himlen, og hvor den vil gå ned – hver nat mange år ud i fremtiden fremover. Der er flere nyttige smartphone-apps, der kan hjælpe dig med at planlægge dine vinkler med præcision, og du kan spore månens faser online. Helt grundlæggende vil en fuldmåne dukke op lige over for den nedgående sol.

3. Indstillinger til månefotografering

En person, der justerer skærmen, der kan vippes og drejes, på sit Canon EOS RP, mens vedkommende fotograferer månen.

Optagelse af så lyst et motiv, der er omgivet af mørke, kan forårsage eksponeringsproblemer, så prøv at indstille eksponeringen manuelt.

Skærmen på et Canon EOS RP, der viser peaking-indstillinger.

Hvis du kæmper med at få månen helt skarp, kan du prøve manuel fokus. Brug Live View, og aktivér fokus-peaking for at sikre, at detaljerne er skarpe.

Automatiske eksponeringsmetoder fungerer muligvis ikke ensartet, når du optager månen, så det er bedst at bruge manuel eksponering. Intensiteten af sollyset, der rammer månen, forbliver stort set den samme, så der er en enkel eksponeringsregel, som vi kan bruge som guide – "looney 11"-reglen. Indstil blænden til f/11, og tilpas lukkertiden til det omvendte af ISO'en, så ved ISO100 bruger vi 1/100 sek. ved ISO200 ville det være 1/200 sek. osv. Dette er dog ikke mejslet i sten – du kan variere din lukkertid og blænde omkring disse værdier, indtil billedet ser rigtigt ud.

4. Hvilket objektiv til månefotografering?

En fotograf, der justerer sit EOS RP-kamera med et RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv på et stativ.

Et zoomobjektiv som Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM giver dig masser af muligheder for større månelandskaber samt detaljerede nærbilleder.

Et månelandskab over en motorvej med lysspor – ved hjælp af en lang eksponering.

At have elementer i forgrunden af dit billede kan også være en måde at fange en anden lyskilde på, f.eks. denne optagelse med lysspor, der er opnået med en lang eksponering, hvilket er en fantastisk måde at føje kontrast til dine billeder på. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv ved 100mm, 8 sek., f/10 og ISO250.

Et langt (zoom)objektiv er et must til nærbilleder af månen, men et hurtigt og dyrt objektiv er ikke afgørende, fordi månen er så lys, at du ikke har brug for de største blændeåbninger i de dyre lange objektiver. Selv en standardzoom som Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM kan fungere – det lader dig måske ikke fylde billedet, men du kan altid beskære området senere. Det er her, kameraer med høj opløsning, f.eks. Canon EOS RP med 26,2 MP, viser deres værd.

5. Øg din rækkevidde

En fotograf, der justerer sit Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv på et EOS RP-kamera på et stativ.

Med unikke objektiver som Canon RF 800mm F11 IS STM behøver du ikke rydde bankkontoen for at tage meget detaljerede månebilleder.

Nærbillede af en næsten fuld måne på en klar nat.

Her kombinerede vi Canon RF 800mm F11 IS STM-objektivet med en 2x telekonverter, som giver en utrolig rækkevidde på 1600mm til meget detaljerede månebilleder. Taget med EOS RP med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x ved 1600mm, 1/50 sek., f/22 og ISO100.

6. Fastsæt tidspunktet for dit øjeblik

En klar gul fuldmåne, der lurer gennem træerne.

Hvis du vil komponere ting mod månen med et zoomobjektiv, skal du være 800 meter eller længere væk fra dem for at matche proportionerne. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 100-500mm F4.5-7.1 L IS USM-objektiv ved 500mm, 0,5 sek., f/8 og ISO100.

Et fly står i silhuet, mens det flyver foran en fuldmåne.

Præcis timing af øjeblikket betyder, at du kan tage flotte billeder som dette fly, der flyver foran månen. Taget med et Canon EOS R5 med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv ved 1/1000 sek., f/11 og ISO1600. © Tibor Szövetes

En supermåne er nok den mest imponerende, når den først dukker op i horisonten. Lyset skal rejse sidelæns gennem jordens atmosfære til dig, så månen får et varmt, rødligt skær. Det er også det øjeblik, hvor månen synes at være størst, selv om det er en illusion – størrelsen forbliver den samme hele natten, men atmosfærens krumning fungerer som et forstørrelsesglas.

7. Fotografér månen med forgrund

Et Canon EOS RP-kamera, der er sat op på et stativ for at fotografere månen over en sø. En gammel vippe rejser sig højt over vandet.

Hvis du inkorporerer forgrundsdetaljer i din månefotografering, kan det hjælpe at indramme månen og skabe et mere interessant billede.

Månen, der reflekteres ud over en sø. En gammel vippe rejser sig højt over vandet.

Ved at bruge et stativ og sætte lukkertiden ned til et sekund eller mere kan du optage månebilleder og overjordiske landskaber, der nærmest ser ud, som om de blev taget i dagslys. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 24-105mm F4-7.1 IS STM-objektiv ved 46mm, 2,5 sek., f/5,6 og ISO800.

Vi kan være kreative med vores månekompositioner ved at inkludere iøjnefaldende detaljer i horisonten. Du skal dog være på plads og handle hurtigt – på få minutter vil månen have passeret horisonten og være på vej op over himlen.

8. Glem fuldmånen

Nærbillede af månen, der viser træk og detaljer på overfladen.

En aftagende eller tiltagende måne (når den er omkring tre fjerdedele fuld) er et godt tidspunkt at fange overfladedetaljer på. Taget med et Canon EOS RP med et Canon RF 800mm F11 IS STM-objektiv + Extender RF 2x ved 1600mm, 1/50 sek., f/22 og ISO100.

Mens en fuldmåne er fortryllende, er det måske ikke det bedste tidspunkt at tage billeder på, hvis du er interesseret i at fange overfladetræk som f.eks. kratere. På næsten samme måde som et kameras indbyggede flash oplyser et ansigt, eliminerer det frontale sollys under en fuldmåne en masse skygger. På andre tidspunkter af måneden er sollyset mere fra siden, hvilket skaber de højlys og skygger, der er nødvendige for at vise konturerne og detaljerne i månens landskab.

Tag din månefotografering op på et højere niveau med yderligere tips og inspiration fra den professionelle fotograf Andrew Fusek Peters*.

* Kun tilgængelig på udvalgte sprog.


Skrevet af Phil Hall

Relaterede produkter

Relaterede artikler