GRUNDPRINCIPPERNE FOR FOTOGRAFERING

Et nyt perspektiv på velkendte scener

Fra nærkontakt med naturen til udnyttelse af det naturlige lys – tre fotografer deler deres råd til, hvordan du kan forvandle hverdagens øjeblikke til uforglemmelige billeder.
Fotografen Camilla Rutherford smiler til kameraet, bølger skyller ind over kystlinjen bag hende.

Det er nemt at tage det område, vi bor i, for givet, og vi mener ofte fejlagtigt, at det er nødvendigt at rejse hundredvis af kilometer for at skabe interessante fotos. Det at bruge tid på at beskue velkendte scener fra et nyt perspektiv kan dog være en god måde at tilføre dine billeder nyt liv på. Vi spurgte tre fotografer fra hele verden, hvordan de fandt nye perspektiver, der inspirerer både dem og deres publikum. Her er nogle af deres bedste tips til at skabe inspirerende billeder, når du tager billeder tættere på dit hjem.

1. Vær kreativ, når du dokumenterer dramatiske skylines i byen

Londons Thames Barrier i skumringen med de farverige lys fra Canary Wharf synligt i baggrunden.

Uanset om du bor i en travl by eller i et roligt landområde, kan du tage fantastiske billeder, hvis du eksperimenterer med komposition og kameraindstillinger. Dette billede blev taget med en lang eksponering.

Den London-baserede fotograf Laku Davies optager eventyr i hendes hjemby og længere ude. Derfor er det bybilleder og gadefotos, der sætter gang i Lakus objektiv. To af hendes yndlingsbilleder kombinerer ikoniske udsigter i London med et kreativt twist.

"Jeg var gået ned til Thames Barrier ved solnedgang og så Canary Wharf oplyst i baggrunden," siger Laku, der brugte sit Canon EOS M50 udstyret med en Canon Mount Adapter EF-EOS M og et Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS USM (nu efterfulgt af Canon EF 70-300mm f/4-5.6 IS II USM-teleobjektiv) til at fange det imponerende syn.

"Jeg brugte dette objektiv på grund af den komprimering, der sker med et teleobjektiv," forklarer hun. "Det har en tendens til at trække i baggrunden, så jeg vidste, at jeg ville få en fantastisk udsigt over Canary Wharf mellem dæmningsstrukturerne." Teleobjektiver komprimerer perspektivet, så baggrunden og forgrunden kommer tættere på hinanden, end de er.

En lang eksponering og et ND-filter fremhæver scenen og skaber en levende, men surrealistisk effekt. "En eksponering på 30 sekunder kan forstærke højlysområderne, så jeg brugte et ND-filter foran objektivet, som hjælper med at få højlysområderne på plads, så det ikke er for overeksponeret, når jeg går i gang med at redigere," siger Laku.

Et portræt af livsstils- og rejsefotografen Laku Davies.

Laku Davies

Den London-baserede livsstils- og rejsefotograf nyder at fotografere bybilleder med et kreativt twist.

2. Optag vartegn fra et unikt perspektiv

En dobbeltdækkerbus krydser Tower Bridge i London, Storbritannien, ved solopgang. Himlen er orange i baggrunden.

Laku foreslår, at man besøger steder på forskellige tidspunkter af dagen for at få det perfekte billede. Hun tog dette billede af en dobbeltdækkerbus, der krydsede Tower Bridge kl. 5.30.

Et natbillede af The Shard i London, der tårner sig op over Southwark, hvor bygningerne er lyst op. London Millennium Footbridge kan ses i forgrunden.

Gadefotografering og bybilleder, f.eks. dette utrolige billede af The Shard i London, dominerer Lakus arbejde. Vidvinkelobjektiver bruges ofte til bybilleder, men ved at bruge et teleobjektiv har Laku kunnet fange et velkendt sted på en usædvanlig og unik måde.

Når det kommer til andre velkendte og ofte fotograferede vartegn som f.eks. Tower Bridge i London, foreslår Laku at finde alternative perspektiver, hvilket kan betyde, at du skal ud tidligt med dit kamera. Ved en lejlighed besluttede hun at starte kl. 5.30 og fokusere på en bestemt del af den berømte bros arkitektur.

"Jeg brugte mit teleobjektiv til at isolere tårnet og fange gløden af solen, der steg op bagved, for at opnå en glorieeffekt," siger hun. "Den orange himmel skabte det billede – og London-bussen!"

Hendes råd til dem, der søger inspiration, mens de udforsker deres lokale miljø, er at besøge favoritsteder på forskellige tidspunkter af dagen for at holde det interessant.

"Udfordr dig selv på forskellige tidspunkter af dagen for at se, hvordan belysningen er," siger Laku. "Prøv at bruge forskellige objektiver, ellers kommer du til at optage det samme billede igen og igen. Hold det interessant for dig selv og de personer, der ser dine billeder." Et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv er en god mulighed i svag belysning, fordi det er så hurtigt og lader meget lys komme ind. Hvis du vil gå i bredden og fange så meget af en scene som muligt, er et Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM-objektiv et forsøg værd.

3. Find det bedste lys

En figur står som silhuet mod en dramatisk orange solopgang.

Pierre Dubuis besøger den samme park igen og igen, hvor han altid er på udkig efter en ny vinkel til sin fotografering.

Ved at vove sig ind i Parc naturel régional du Pilat i Rhône-Alpes-regionen i det sydøstlige Frankrig har Pierre Dubuis formået at få en anden dimension ind i sine billeder. Den unge fotograf, der tager billeder med et Canon EOS 5D Mark III (nu efterfulgt af Canon EOS 5D Mark IV), har fotograferet siden han var 15 år, men det var under sine fotostudier, at hans kærlighed til natureventyr blev tændt. Han takker sine venner for at fyre op under denne passion for naturen og siger, at det at genopdage lokale områder øger kreativiteten, hvilket fremgår af hans yndlingsbilleder, som alle blev taget i den samme park.

"For at opdage smukke steder er det bedst at tage på udflugt så ofte som muligt, og du vil støde på flere steder, end du tror," siger han. "Jeg kigger på Instagram for at få inspiration. Besøg steder på forskellige tidspunkter, og prøv forskellige vinkler for at få den stemning, du ønsker."

For at skabe stemning i fotografier anbefaler Pierre at tage ud enten helt tidligt om morgenen eller om aftenen. "De tidspunkter, hvor du vil kunne se smukt lys, er tidligt om morgenen og ved solopgang og solnedgang," siger han. "Silhuetten her (ovenfor) blev taget ved solnedgang. For at skabe denne type foto er det bedst at finde ud af vejrforholdene på forhånd og ankomme 30 minutter før tid, så du har tid til at finde stedet og forestille dig de forskellige kompositioner, du kan vælge. For dette billede besluttede jeg at undereksponere ved at øge lukkertiden og optage ved en høj blænde på f/22. Det gjorde jeg for at få en skarpt afgrænset, mørk silhuet – for at skabe en mørkere stemning."

Et portræt af Pierre Dubuis.

Pierre Dubuis

Den 21 år gamle naturfotograf nyder at fotografere i naturligt lys ved solopgang og solnedgang.

4. Læg mærke til detaljerne

Et nærbillede af et bregneblad op mod en mørk baggrund.

En anden fantastisk måde at tage interessante billeder på, uden at skulle rejse langt væk, er at fokusere på detaljer, der måske ikke virker indlysende i starten. Pierre kan godt lide at se nærmere på naturen.

Bladene i et træ, der er baggrundsbelyst af solen.

Dette billede af et træs blade, der er oplyst af gløden af den nedgående sol, blev taget nær Saut du Gier-vandfaldet.

"Du er nødt til at holde øje med alt det, der sker omkring dig, ned til mindste detalje," siger Pierre og henviser til det andet yndlingsbillede – et fint detaljeret billede af et bregneblad. En ISO på 3200 og en blænde på f/4.5 hjalp ham med at gøre de mørke skovdybder levende. Ved at åbne sit Canon EF 70-200mm f/2.8L USM-objektiv kunne han reducere dybdeskarpheden og i stedet fokusere opmærksomheden på det midterste område af bregnen og dens vidunderlige struktur. Den høje ISO var nødvendig på grund af manglen på lys i skoven.

"Da jeg tog dette billede, var jeg på en kort udflugt i skoven," forklarer Pierre. "Jeg havde brug for at rydde op i tankerne, og så fik jeg øje bregnen, der var oplyst af en solstråle. Jeg elsker dette billede, fordi det repræsenterer naturens skønhed og skrøbelighed."

5. Find det ekstraordinære i dagligdagen

To små drenge leger i en sandkasse foran en brændestabel indhyllet af støv.

Lysforholdene ændrer sig naturligt i løbet af dagen. Hvis du vælger det rigtige tidspunkt at fotografere, kan det betyde forskellen mellem et enestående billede – som f.eks. dette stemningsfyldte billede af Camillas børn – og et almindeligt billede.

Den prisbelønnede professionelle fotograf Camilla Rutherford stammer fra Skotland, men begyndte at jagte skisæsoner i New Zealand. Hendes betagelse af at fotografere historier om atleter i naturen gør, at hun nu bor i den naturskønne by Wanaka sammen med sin mand, der er Merino-fåreavler, og deres to sønner.

Camillas reportagestil har en stærk vægt på naturligt lys, som ses i dette baggrundsbelyste billede af hendes sønner, der leger i deres sandkasse, taget med hendes Canon EOS R udstyret med en EOS R-adapter og hendes foretrukne objektiv, Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM.

"Det, jeg elsker ved billedet, er ansigtsudtrykket på min lille dreng," siger hun. "Han har det helt fantastisk. Det er den naturlige glæde ved uafbrudt leg, der gør dette foto til det, det er.

"Når du tager billeder af børn, der leger, har du nogle gange ikke tid til at skifte til objektiver med fast brændvidde," tilføjer hun. "Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM har den perfekte zoomlængde til disse formål, og billedkvaliteten kommer tæt på, hvad du kan opnå med et objektiv med fast brændvidde."

Det kan være både udfordrende og sjovt at fotografere ind i solen, siger Camilla, men spejlløse kameraer som f.eks. Canon EOS RP giver en fordel takket være den elektroniske søger. "Du kan se, hvad eksponeringen gør, og justere den op eller ned et par stop afhængigt af baggrundsbelysningens styrke," forklarer hun.

Et portræt af Camilla Rutherford med solbriller.

Camilla Rutherford

Den skotskfødte Camilla er en prisbelønnet fotojournalist, der nu bor på en gård i New Zealand med sin familie. Hun har specialiseret sig i sports-, rejse- og livsstilsfotografering.

6. Fortæl en historie ved at fotografere det, du kender

En mand på et værksted, der bruger en vinkelsliber og er omgivet af værktøj. Solen skinner gennem et mellemrum i bagvæggen.

Den måde, som gnisterne fra vinkelsliberen og det flakkende sollys efterligner hinanden på, tilføjer en helt ny dimension til det, der ellers kunne have været et ganske almindeligt billede.

Camillas billede af hendes mand på gårdens værksted repræsenterer den rige historie på stedet, hvor de bor. Camilla bruger kun naturligt lys og en lang lukkertid og viser, at man ikke behøver rejse langt for at skabe en fortælling.

"Vores drenge er den femte generation på gården, og dette værksted er et utroligt rum, som jeg elsker at fotografere," siger hun. "Drengene elsker at gå hen og se deres far reparere ting. Jeg bemærkede, hvordan solen siver gennem bagvæggen om morgenen og skaber et flakkende lys i venstre hjørne," siger hun.

"Jeg optog bredt med mit Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv, da jeg forsøgte at fortælle hele historien. Jeg pressede ISO'en op på 800 for at få lidt ekstra lys og optog med 1/80 sek. Det var en god lukkertid for at fange bevægelsen af hjulet og de flyvende gnister."

Så uanset om du går en tur gennem skoven, nyder en spadseretur i storbyen eller bare glæden ved at være derhjemme, behøver det ikke være kedeligt at fotografere de lokale omgivelser. Ved at lære at træne dit øje til at se fotomuligheder i det almindelige og lave billeder, der betyder noget for dig, er det muligt at skabe billeder, der er helt specielle.


Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede produkter

Relaterede artikler

  • ADVENTURE-FOTOGRAFERING

    Tips til adventure-fotografering

    Fem tips til at fange dine udendørs eventyr med EOS M6 Mark II.

  • VINTERFOTOGRAFERING

    Sådan tager du bedre vinterfotos

    Få det bedste ud af denne smukke årstid med fotograf Vladimir Medvedev.

  • LANDSKABSFOTOGRAFERING

    De 5 bedste tips til at fotografere landskaber med timelapse

    Bring landskaber til live med disse bedste tips til fotografering med timelapse.

  • WILDLIFE-FOTOGRAFERING

    Fotografering af dyrelivet i byen

    Christine Sonvilla og Marc Graf afslører deres bedste tips og teknikker til at fotografere vilde dyr lige foran din hoveddør.