2 young men dressed in black leap around on a rooftop between Turkish domes with stone lanterns on top

ACTION-FOTOGRAFERING

Optagelse af spektakulær parkour-action med Samo Vidic

Samo Vidic
Samo Vidic

Professional sports photographer


Samo Vidic har været professionel sportsfotograf i næsten 20 år. Han er Canon-ambassadør, der regelmæssigt dækker vigtige sportsbegivenheder for magasiner og aviser, tager portrætter af store sportsstjerner og optager reklamekampagner for kendte brands. Han har fotograferet sport for Red Bull siden 2005.

Samo optog for nylig parkourgruppen Storror i Istanbul, Tyrkiet, hvor han tog nogle fantastiske billeder af atleterne, der sprang, hoppede og løb over overflader i forskellige højder. Så vi spurgte ham, hvilke råd han har til fotografer, der er klar til udfordringen ved at optage freerunning og sportsgrene med højt tempo.

Find de bedste steder

"Det er essentielt at forberede sig til en optagelse, især med hurtige og uforudsigelige sportsgrene som f.eks. parkour", siger Samo. "Det lyder indlysende, men inden du begiver dig afsted, skal du sikre dig, at du har alt det nødvendige udstyr som f.eks. de rigtige objektiver, opladede batterier og ekstra hukommelseskort". 

På dagen for optagelsen siger Samo, at det er vigtigt at planlægge det, du skal. "Før jeg tager mit Canon EOS-1D X Mark II ud af tasken, taler jeg med atleterne og kigger nærmere på stedet, så jeg ved præcis, hvor jeg skal stå for at tage det perfekte billede", siger han. 

Det er af afgørende betydning at vælge de rigtige objektiver. "Det er vigtigt at optage med de mest alsidige og robuste objektiver, eftersom kameraudstyret kan få nogle knubs undervejs", forklarer Samo.

"Tag billeder under alle lysforhold og fra forskellige vinkler og perspektiver."

Optag hurtigt, og vær opmærksom på detaljerne

"Når du skal optage hurtige, urbane sportsgrene, vil jeg foreslå at bruge et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canons EF 16-35mm f/2.8L III USM, der er solidt og alsidigt. Skal du fotografere fra lang afstand, er Canons EF 70-200mm f/2.8L IS II USM et godt valg, da det er perfekt til at fokusere på detaljen og isolere en atlet fra baggrunden".
Parkouratleter er konstant i bevægelse, hvilket gør det til en svær sport at indfange med et kamera. For at opnå de bedste resultater anbefaler Samo, at du tager kontrollen over dine eksponeringsindstillinger.

Relaterede artikler
Action photography: tips from a pro

SPORTSFOTOGRAFERING

Action-fotografering: Tips fra en professionel

Få mere at vide om action-sportsfotografering fra denne mentorsession med en mountainbike-mester.

5 top tips for shooting action

ACTION-FOTOGRAFERING

De 5 bedste tips til action-optagelser

Se, hvordan du kan tage mere kreative action-billeder på hverdagens eventyr med tips fra den professionelle fotograf Tom Bing.

Get to grips with shutter speed

LUKKERTID

Få styr på lukkertiden

Disse 5 grundlæggende tips vil hjælpe dig med at mestre lukkertiden, så du kan fange motiver i bevægelse og forbedre din action-fotografering.

4 men running up a crane on to shipping containers

"For at fange det hele vil jeg foreslå, at du optager med den hurtigst mulige lukkertid", siger han. "Du skal som minimum bruge 1/1000 sek. eller hurtigere og indstille autofokus til AI Servo og bruge den højest mulige billedhastighed".

Hvis du er nybegynder inden for sportsfotografering, siger Samo, at et godt kameravalg ville være Canons nyeste spejlløse kamera, Canon EOS M50. "Det er let, kan optage op til 10 billeder i sekundet, optage film i flot 4K-opløsning og enkelt overføre billeder til cloud'en eller en smartphone", siger han.

Øv din teknik

Uanset om du ønsker at blive dygtig til at optage parkour eller andre urbane sportsgrene, er Samos råd det samme: Du skal øve dig så meget som muligt. "Tag billeder under alle lysforhold og fra forskellige vinkler og perspektiver", lyder hans råd.

A casually-dressed young athlete seen from below in mid-jump

"Gå ned til din lokale idrætsforening, fordi det giver dig mulighed for at finjustere dine evner som fotograf og lære dit kameras indstillinger og funktioner at kende. Succes kommer ikke af sig selv, så det er vigtigt at øve sig. Bryd ud af rutinen, prøv nye ting, og gør noget andet".
Du kan se mere af Canon-ambassadøren Samo Vidics arbejde på hans webside, og du kan se hans projekt om handicappede atleter her.

Skrevet af David Clark
Journalist og fotojournalist

Opdag styrken og alsidigheden i Canons udvalg af 4K-kameraer

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker