Optagelse af spektakulær parkour-action med Samo Vidic

© Samo Vidic

Samo Vidic har været professionel sportsfotograf i næsten 20 år. Han er Canon-ambassadør, der regelmæssigt dækker vigtige sportsbegivenheder for magasiner og aviser, tager portrætter af store sportsstjerner og optager reklamekampagner for kendte brands. Han har fotograferet sport for Red Bull siden 2005.

Samo optog for nylig parkourgruppen Storror i Istanbul, Tyrkiet, hvor han tog nogle fantastiske billeder af atleterne, der sprang, hoppede og løb over overflader i forskellige højder. Så vi spurgte ham, hvilke råd han har til fotografer, der er klar til udfordringen ved at optage freerunning og sportsgrene med højt tempo.

Find de bedste steder

"Det er essentielt at forberede sig til en optagelse, især med hurtige og uforudsigelige sportsgrene som f.eks. parkour", siger Samo. "Det lyder indlysende, men inden du begiver dig afsted, skal du sikre dig, at du har alt det nødvendige udstyr som f.eks. de rigtige objektiver, opladede batterier og ekstra hukommelseskort".

På dagen for optagelsen siger Samo, at det er vigtigt at planlægge det, du skal. "Før jeg tager mit Canon EOS-1D X Mark II ud af tasken, taler jeg med atleterne og kigger nærmere på stedet, så jeg ved præcis, hvor jeg skal stå for at tage det perfekte billede", siger han.

Det er af afgørende betydning at vælge de rigtige objektiver. "Det er afgørende at optage med de mest alsidige og robuste objektiver, eftersom kameraudstyret kan få nogle knubs undervejs", forklarer Samo.

Optag hurtigt, og vær opmærksom på detaljerne

"Når du skal optage hurtige, urbane sportsgrene, vil jeg foreslå at bruge et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canons EF 16-35mm f/2.8L III USM, der er solidt og alsidigt. Skal du fotografere fra lang afstand, er Canons EF 70-200mm f/2.8L IS II USM et godt valg, da det er perfekt til at fokusere på detaljen og isolere en atlet fra baggrunden".

Parkouratleter er konstant i bevægelse, hvilket gør det til en svær sport at indfange med et kamera. For at opnå de bedste resultater anbefaler Samo, at du tager kontrollen over dine eksponeringsindstillinger.

"For at fange det hele vil jeg foreslå, at du optager med den hurtigst mulige lukkertid", siger han. "Du skal som minimum bruge 1/1000 sek. eller hurtigere og indstille autofokus til AI Servo og bruge den højest mulige billedhastighed".

Hvis du er nybegynder inden for sportsfotografering, siger Samo, at et godt kameravalg ville være Canons nyeste spejlløse kamera, Canon EOS M50. "Det er let, kan optage op til 10 billeder i sekundet, optage film i flot 4K-opløsning og enkelt overføre billeder til cloud'en eller en smartphone", siger han.

© Samo Vidic

Øv din teknik

Uanset om du ønsker at blive dygtig til at optage parkour eller andre urbane sportsgrene, er Samos råd det samme: Du skal øve dig så meget som muligt. "Tag billeder under alle lysforhold og fra forskellige vinkler og perspektiver", lyder hans råd.

"Gå ned til din lokale idrætsforening, fordi det giver dig mulighed for at finjustere dine evner som fotograf og lære dit kameras indstillinger og funktioner at kende. Succes kommer ikke af sig selv, så det er vigtigt at øve sig. Bryd ud af rutinen, prøv nye ting, og gør noget andet".

Du kan se mere af Canon-ambassadøren Samo Vidics arbejde på hans webside, og du kan se hans projekt om handicappede atleter her.

© Samo VidicInterview: Skrevet af David Clark