Skiftende farver: Sådan har farveprint udviklet sig

Skiftende farver: Sådan har farveprint udviklet sig

Farveprint har været på en lang rejse, siden den første digitale printer kom på markedet for mere end 20 år siden.

I takt med, at printteknologier er blevet bedre er omkostningerne faldet, hvilket har gjort storformatfarveprint til en rentabel mulighed for virksomheder af alle størrelser.

Den stigende efterspørgsel efter storformatprint

Traditionelt er digitalt storformatfarveprint mest blevet brugt til CAD- og GIS-projekter. Men efterhånden som billedkvalitet og farvenøjagtighed i digitale maskiner er blevet bedre har digitalt farveprint kunne sætte et stort aftryk på andre markeder – især reklamebranchen og POS til detailhandlen.

For professionelle printvirksomheder har den digitale opløsning af storformatprint åbnet op for to nye store muligheder. Lavere omkostninger og hurtigere ekspeditionstider betyder, at mindre printvirksomheder nu kan konkurrere om et bredere udvalg af printjob. Samtidig har andre virksomheder, der tidligere skulle outsource deres printopgaver nu råd til at klare det hele selv.

Laserkvalitet med inkjet-effektivitet

Inkjet er i de fleste tilfælde den mest praktiske løsning for storformatprint. Det tager mindre tid for printerne at varme op, prisen pr. side er generelt lavere end ved laserprint, og omkostninger i forbindelse med at genopfylde blæk er meget lavere end udskiftning  af en hel laserpatron. Ulempen er ofte kvaliteten – ved meget høje opløsninger kan inkjet-farveprintere helt enkelt ikke fremstille de skarpe linjer og den meget lille tekst, som kræves ved komplekse CAD- og GIS-projekter.

Canon har gjort noget ved denne udfordring med virksomhedens femfarvede, reaktive printteknologi, som fungerer ved at kombinere sort og farvet blæk, og dermed fremkalde en kemisk reaktion, der hurtigt tørrer blækket og mindsker udtværing på papiret. Dermed kan brugeren printe ved opløsninger på op til 1200 dpi med en blækdråbeplacering med 0,1 %'s nøjagtighed. Små skrifttyper kan læses uden besvær, og linjer og kurver gengives meget fint. Problemer med kvalitet, som forårsages af ujævn blækdråbestørrelse og placering på papiret fjernes yderligere vha. FINE-teknologien (Full-Photolithography Inkjet Nozzle Engineering).

Derudover giver digitalt farveprint endnu bedre omkostningskontrol sammenlignet med analoge løsninger. Canons printere har en Economy Mode til at fremstille billige print, og som reducerer blækforbrug med ca. 50 %.

Hurtigere produktion

En anden fordel ved den fotolitografiske dyse og det femfarvede reaktive system er meget hurtigere printhastigheder. I et forsøg på at mindske uklarheder i billeder bruger traditionelle printere typisk flere passager over papiret. Med FINE reaktivt farveprint er dette ikke nødvendigt. Eftersom man allerede ved første gennemløb får en høj kvalitet får man meget hurtigere printhastigheder i to retninger.

Mikroskopiske blækdråber og helt præcis affyring er afgørende for høj billedkvalitet. FINE printhoveder i imagePROGRAF-serien er op til 1.28” brede og har samlet op til 18.432 dyser. Det høje antal dyser gør det muligt at printe i høj hastighed og samtidig bevare en høj kvalitet og opløsning i printet. 

'Hot Swap'-blæktanke er også med til at booste effektiviteten. På standard inkjet-printere vil en tom blækpatron normalt få printprocessen til at gå langsomt i stå. Hot Swap-teknologien sikrer – så længe man overholder vedligeholdelsesintervallerne – at print kan fortsætte uden behov for den slags afbrydelser. HotSwap er vores unikke blæksystem, som har en såkaldt subtank mellem blæktanken og printhovedet. Det betyder, at du kan skifte blæktankene selv under udprintning, da printhovedet fødes med blæk fra subtanken. Når det kombineres med to ruller, som man finder på Canon iPF840 og iPF850 bliver disse printere perfekte til at køre store oplag.

Endnu en begrænsning ved digitalt storformatprint er de store mængder data, som kører gennem systemet – de største farvebilleder fylder ofte mere end 200 MB. Til at gøre noget ved dette problem fungerer Canons hurtige L-COA (Large Format Printer Common Architecture)-printcontroller som printerens hjerne for at sikre høj printpræcision, billedkvalitet og farvenøjagtighed i selv de mest krævende opgaver.

Når man tænker på, at tid er penge, så kan disse fordele bidrage meget til at lukke hullet mellem elektroniske og papirformater.

Farvel til sort og hvid

Hvor stramme budgetter tidligere har begrænset meget storformatprint til sort/hvid kan disse spændende nye udviklinger i print- og tonerteknologier hjælpe med at gøre højkvalitets farveprint tilgængelig til en bred vifte af applikationer på printmarkedet.