Joseph Penney

Lyde fra Paris' forstæder
Af Joseph Penney

Seine-Saint-Denis, i den nordlige udkant af Paris, er hjemsted for en generation af familier, der migrerede fra tidligere franske kolonier for at bidrage til genopbygningen af Frankrig efter krigen. Det er også landets fattigste forstad.

Men mens mange er marginaliserede, har Frankrigs forstæder opfostret nogle af de hotteste nutidige skuespillere, kunstnere og musikere, deriblandt skuespilleren Omar Sy og komikeren Jamel Debbouze, som begge er præget af deres egne kampe mod indgroede fordomme.

Ichon, en 25-årig rapper, hvis forældre immigrerede fra Cameroun og som voksede op i Montreuil, et kvarter i Seine-Saint-Denis, ønsker at få sin musik til at bygge bro over kløften mellem selve Paris og de forsømte forstæder.

Joseph Penney

"Jeg har venner, jeg voksede op med her, som, da jeg fortalte dem, at jeg var i Paris, tænkte "Wow, Paris!", som om det var noget stort," siger han. "De troede ikke, at Paris var noget for dem. Men efter min mening er det dit eget valg."

Ichons musik blander rap og andre genrer. Ud over musik nyder han at lave mad, en passion, der er gået i arv fra hans forældre, som driver en restaurant i Montreuil.

Joseph Penney

"Livet er en musikvideo. I en vis forstand er alt falsk. Du vælger dit billede. Du vælger dit liv, du vælger din musikvideo," siger Ichon.

Joseph Penney

Worms-T, hvis familie oprindeligt er fra Algeriet, er en rapper fra Seine-Saint-Denis, der af lokale kaldes "le 9-3" efter departementsnummeret.

Han bor sammen med sin kone og sin far, henter sin datter i skolen hver dag og hverken drikker eller ryger, men den 28-åriges tekster er fyldt med referencer til et helt andet slags liv i forstæderne.

"I 9-3 er vores forskellige samfund virkelig knyttet sammen. Hvis alle var involveret i vold, kriminalitet og nemme penge, ville der kun være rige folk i 9-3. Men de rige bor på den anden side af 'le périph'," siger han og henviser til den motorvej, der omkranser Paris.

Joseph Penney

Worms-T rapper om det, han kender: De forhindringer, som livet i forstæderne byder på, hans band La Rue La Vraie, kriminalitet og hans planlagte vej mod at blive en stjerne inden for rapmusikken.

Joseph Penney

Hans melankolske tekster spiller på det dårlige billede, som mange franskmænd har af betonblokkene, selv om rapperen siger, at han tænker på forstaden som et sted for familie og venner.

"Hvad vil folk gerne høre om fra forstæderne? De vil høre om vold, så det er det, jeg giver dem", siger Worms-T. "Det er ligesom at åbne dit hjerte, men dit hjerte er mørkt. Vi fornægter det, de har puttet i vores hjerte".

Joseph Penney

Indvandring og identitet er hotte temaer i Frankrig forud for næste års præsidentvalg. Indvandrerfjendtlige partier står stærkere over hele Europa, herunder Frankrigs eget højreekstremistiske Front National.

"Le 9-3's" unge generation af kunstnere har forskellige kulturelle baggrunde, men de har en fælles en følelse af, at forstæderne er isoleret fra det almindelige samfund og bliver fremstillet forkert i medierne.

Joseph Penney

Designer Aisse N'diaye udtrykker sine mauretanske rødder gennem sit tøjmærke Afrikanista.

Hendes seneste kollektion hedder "Liberte, Égalite, Affaire de papiers" og er en leg med ordene i Frankrigs nationale motto og den kamp, indvandrere står over for, når de skal have identitetspapirer. Kollektionen kombinerer T-shirts med navnene på afrikanske kvarterer i Paris med epauletter med røde frynser fremstillet af vævede plastikposer.

Joseph Penney

"Afrikanske kvinder er stærke, så det er for at vise deres styrke og uafhængighed – en kvinde, der er stolt af sine rødder, og som ved, hvor hun er på vej hen," siger N'diaye.

"Jeg er franskmand. Men i dag ser franskmændene mig ikke som fuldstændig fransk... Når der sker noget grimt, er det altid indvandrernes eller muslimernes skyld."

Joseph Penney