canon-hanscke-berlin-hero

I Berlin fortsætter festen på trods af trusler om lukning af klubber
#pursuitoftheshot

Hannibal Hanschke
Hannibal Hanschke

Berlin er kendt over hele verden for sit natteliv – fra legendariske Berghain til byens improviserede fester. Men byens livlige natteliv er truet, da manglen på plads stiger i samme takt som huslejen. Flere klubber er lukket i de seneste måneder, og mange flere forventes at følge efter. Denne historie handler om en lille bid af Berlins natteliv, med fokus på de personer, der gør det så levende – de mennesker, der fester, og dem, der arbejder i nattetimerne.

Fra swing, salsa og sex til tango, transvestitter og techno – Berlins natteliv har noget for enhver smag.

Hannibal Hanschke 1

Nat efter nat tager tusindvis af berlinere og turister til hotspots som RAW, en gammel graffiti-dækket togremise i den østlige del af byen, der engang var under det kommunistiske styre, men som i dag huser klubber, barer og en biergarten.

Dér, i haller og skure langs jernbanen, danser folk til reggae, punk rock, dancehall, hardcore, metal, rap og hiphop og techno i klubber med navne som Cassiopeia og Suicide Circus.

Hannibal Hanschke 2

"Berlins natteliv er som et stort eventyr. Hver dag kan man opleve noget nyt," fortæller Richard Shawn, en britisk expat, som bor i Berlin.

Hannibal Hanschke 3

Nico Brodersen, udsmider på Bassy Club, siger, at det er menneskerne, der betyder noget.

"Overdrevne, vilde, frie og uendelige – man kan glemme deres navne, men aldrig deres ansigter," siger hun om dem, der elsker at tage ind på Berlins klubber om aftenen.

Hannibal Hanschke 4

Der er en vis bekymring over, hvor længe det kan vare i en by, hvor huslejerne stiger, og pladsmanglen bliver større i takt med at befolkningen vokser. Flere klubber har for nylig drejet nøglen om, og andre forventes at følge trop.

I Prenzlauer Berg, et kvarter i det tidligere kommunistiske øst, der blev et festkvarter efter murens fald, har klager over støj medført lukninger.

Beboerne taler om "Clubsterben" eller "klubdød".

Hannibal Hanschke 5

Et af de seneste ofre i den østlige bydel Friedrichshain er en klub kaldet Pogo Tussy, som er revet ned for at gøre plads til nye lejligheder.

"Det er så trist at opgive efter 13 år, men det er sådan, det går," siger Simone Braun, klubbens tidligere ejer.

Hannibal Hanschke 6

Men indtil videre fortsætter festen flere steder i byen.

For techno-fans er en aften på den legendariske klub Berghain et must – hvis de kan komme ind. Køer på over hundrede meter er et almindeligt syn uden for det tidligere kraftværk. Lokale iværksættere tjener godt på at sælge øl til dem, der venter.

Hannibal Hanschke 7

For dem, der ikke kommer ind, er der masser af alternativer. Hvad med Salon Zur wilden Renate – en klub i flere etager i en historisk bygning? Eller About Blank – en klub, hvor festen fortsætter i en have? Eller Sisyphos i en tidligere hundekiksfabrik?

Hannibal Hanschke 8

På en kinky klub med dæmpet belysning kaldet Insomnia skifter folk deres hverdagstøj til latex eller læder i omklædningsrummene nær indgangen, mens andre smider tøjet og går i spabad. Nogle har åbenlyst sex, mens høj musik drøner ud af højttalerne.

"Her kan folk være helt frie, og de kan udleve deres fantasier. Vi rykker grænser. Den eneste regel er: Nej betyder nej!", siger Dominique, der driver Insomnia sammen med sin mand.

Hannibal Hanschke 9

I andre klubber dunker diskoen og drag kings og queens opfører shows.

Hannibal Hanschke 002

Men for dem, der foretrækker at gå på barer og lounger, er der den travle gade kaldet Simon-Dach-Strasse i Friedrichshain. Den er fuld af barer og restauranter med borde og stole på de brostensbelagte fortove.

Spisegæster kan vælge mellem mexicanske, middelhavs- og asiatiske retter eller currywurst (vi er jo i Tyskland); en skiveskåret svinepølse overhældt med en sauce af ketchup og karrypulver.

Skrevet af Michelle Martin, redigeret af Angus MacSwan/Jeremy Gaunt

Hannibal Hanschke 003