Young gypsy child stands in a shaft of light

Paolo Pellegrin

Liv i svagt lys

Paolo Pellegrin
Paolo Pellegrin

Ambassadør


Den anerkendte Magnum-fotojournalist og Canon-ambassdør Paolo Pellegrin taler om sine oplevelser med at bruge EOS 5D Mark IV for første gang, og hvordan det er i forhold til tidligere digitale spejlreflekskameraer i EOS 5D-serien.

Når han optager sine karakteristiske dokumentariske fotos formår Paolo Pellegrin at komme ind under huden på sine motiver og afsløre de mest intime øjeblikke. Hans tilgang kræver lige så meget takt og diplomati som evner med et kamera. Faktisk er Paolos evne til at opbygge et forhold til sine motiver særdeles vigtige, hvis de skal kunne stole på ham og lukke ham ind i deres liv.

Til et af hans seneste eventyr tog Paolo en prøvemodel af EOS 5D Mark IV med til Rom i Italien, hvor han tilbragte tid med en romafamilie, der bor i byen, og dokumenterede deres dagligliv og kultur. Projektet er et perfekt eksempel på, hvorfor Paolo har haft et langt og produktivt forhold til EOS 5D-serien: Kameraets kombination af billedkvalitet i full-frame, hurtigtreagrende ydeevne og mobilitet giver ham mulighed for at fotografere alt fra gadeportrætter til landskaber i svagt lys.

Da vi talte med Paolo om hans oplevelser med det nye kamera, var han allerede i fuld gang med at dokumentere begivenheder i Irak, hvor han arbejdede i byer som Ramadi og Fallujah. På en meget skrattende telefonforbindelse fortalte han os om sine første indtryk...


Paolo fortæller: "Jeg har brugt EOS 5D fra starten, og jeg har oplevet kameraernes udvikling igennem årene." "Selvom jeg kun benyttede EOS 5D Mark IV nogle få dage i Rom, gjorde det et stort indtryk på mig, især når jeg benyttede det i svagt lys."

Mange af billederne, som Paolo optog i Rom, blev taget efter mørkets frembrud – blot en af grundene til, at han foretrækker objektiver med fast brændvidde i forhold til zoomobjektiver. “En af de ting, jeg lagde mærke til, var reaktionsevnen af autofokusfunktionen, da jeg fotograferede på mørke steder, og det er meget vigtigt for mig," fortæller han. "Desuden er billedkvaliteten bedre under disse forhold. Mit første indtryk, da jeg kiggede på RAW-filerne, er, at der er mindre støj end tidligere og masser af detaljer i skyggeområderne."

Filmoptagelse medfører også, at kvaliteten af LCD-skærmen bliver vigtigere. Med en 3,2" touchscreen i høj opløsning viser EOS 5D Mark IV kvaliteten af Paolos optagelser med fremragende detaljer, hvilket giver ham mulighed for at gennemse og redigere undervejs uden at skulle tænde for computeren.

Paolo værdsætter det høje antal pixel i EOS 5D Mark IV utroligt højt. "Jeg laver mange store print til udstillinger, så flere pixel er altid velkomne", siger han.

"Jeg bruger det hele tiden, både indendørs og udendørs. For mig er det en af de bedste funktioner i dette kamerasystem."

Hold det enkelt

Paolo optager med et begrænset udvalg af objektiver med fast brændvidde, hvor han prioriterer billedkvaliteten og hurtige blænder samt den kreativitet, som begrænsningen med en fast brændvidde giver ham. “Min normale opsætning er 28mm-, 35mm- og 50mm-objektiver med fast brændvidde," afslører han. “Jeg har de hurtige versioner af EF35mm f/1.4L II USM- og EF50mm f/1.4L II USM, og jeg nyder at bruge EF28mm f/2.8 II USM ligeledes, som er meget lille."

I Paolos taske befinder sig også EF24-70mm f/2.8L II USM (“Selvom jeg ikke er særligt glad for zoomobjektiver, er det virkelig et godt objektiv!”) og EF40mm f/2.8 STM ‘pancake’ objektivet, som har fået sit navn efter dets lille design.

Når man kigger i hans udstyrstaske, bliver det tydeligere hvilken betydning udstyret har for Paolos diskrete arbejdsmåde. Han foretrækker, at det er småt og let, så han kan reagere hurtigt uden at vække opmærksomhed. Og funktionerne i det nye EOS 5D Mark IV kan også hjælpe her. For eksempel den lydløse optagelsesmetode - en udvikling af teknologien, som man også finde i de tidligere 5D-kameraer. “Da Canon introducerede lydløs optagelsesmetode for mig, ændrede det absolut alt," udtaler Paolo. “Jeg bruger det hele tiden, både indendørs og udendørs. For mig er det en af de bedste funktioner i dette kamerasystem.”

Muligheden for at overføre billeder hurtigt til en tablet takket være EOS 5D Mark IVs Wi-Fi/NFC-metode var også en nyhed for Paolo. Denne tilføjelse til kameraet gjorde yderligere indtryk på ham, idet han nu vidste, at skulle situationen opstå, hvor han får behov for hurtigt at dele eller lave fjernbetjente optagelse ved hjælp af Canon Connect-app'en, kan han gøre det uden problemer.

EOS 5D Mark IV er nemt at tilpasse, og selvom Paolo kun havde sit prøvekamera i nogle få dage, oplevede han fordelene ved den forbedrede håndtering. “Jeg blev behageligt overrasket over touchscreen'en. Jeg vidste faktisk intet om det, før jeg havde kameraet i hånden," griner han. “Men det er hurtigt at bruge, og jeg kan godt lide, at man kan gennemse billeder og zoome ind for at undersøge detaljer.”

"Jeg havde ikke lejlighed til at bruge den indbyggede Wi-Fi og GPS, men jeg kan forestille mig, at jeg får brug for det i fremtiden. GPS er en interessant funktion og kan være brugbar til at kortlægge steder f.eks. i øde områder i Mellemøsten."

"Da Canon introducerede lydløs optagelsesmetode for mig, ændrede det absolut alt."

Paolo Pellegrin photographs gypsy children with EOS 5D Mark IV

Når man taler med Paolo, bliver det tydeligt, at der ikke er en enkelt funktion, som gør EOS 5D-serien populær hos fotojournalister. Det er i stedet kameraets egenskab som allrounder: Et digitalt spejlreflekskamera, der kan gøre mange ting rigtig godt. Og EOS 5D Mark IV er godt placeret til at følge op på sine banebrydende forgængere.

Han tilføjer: "For mig er filstørrelsen og filkvaliteten vigtigere, især i svagt lys. Og funktioner som AF, som bare bliver bedre for hver gang. Jeg har ikke kameraet med mig her i Irak, men jeg ville ønske, jeg havde det. Jeg glæder mig meget til at bruge det igen i fremtiden..."

Ambassadører og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Se, hvordan EOS 5D Mark IV klarer sig i hænderne på professionelle fotografer

Se mere