The EOS 5D Mark IV captures a wedding in low light

Jeff Ascough

Et partnerskab skabt i himlen

Jeff Ascough
Jeff Ascough

Ambassadør


Den højt anerkendte bryllupsfotograf og Canon-ambassadør Jeff Ascough afslører, sammen med sin kone og partner Sarah, hvordan en kombination af betydelige tekniske fremskridt i EOS 5D Mark IV har medvirket til at give dem nye og mere spændende måder at gribe bryllupsfotografering an på.

Jeff og Sarah Ascough har et skarpt blik for detaljer. Denne flere gange prisbelønnede fotografduo fra England har skabt sig et misundelsesværdigt ry verden over for usædvanligt smukke billeder, der er spækket med detaljer og taget med en reporters synsvinkel.

Da de nu havde mulighed for at afprøve et præproduceret 5D Mark IV til et bryllup i Rumænien, var Jeff og Sarah mere ivrige end de fleste efter at se, hvor meget bedre de digitale filer ville blive, når de kom fra den nye 30,4 Megapixel CMOS-sensor. Ville de være så gode, at de kunne lokke dem væk fra deres 5D Mark III og 6D arbejdsheste? Det tog ca. et minut, før de indså, at regelsættet for RAW-filer var blevet godt og grundigt omskrevet...

"Filerne var fantastiske", indrømmer Jeff. "Da jeg første gang så billederne på skærmen, troede Sarah, at jeg allerede havde arbejdet på dem. JPEG-filerne var næsten perfekte. Faktisk begyndte jeg at spekulerede på, hvorfor jeg behøvede at tage RAW-billeder, når JPEG-billederne var så gode. Hudtonerne var skønne, overgangen mellem de meget lyse og de ekstremt lyse områder var meget blødere, og jeg kunne trække mange flere skyggedetaljer tilbage, før støjen blev et problem. Det dynamiske område var så meget bedre."


Belysningsudfordringer

Jeff brugte kameraet i meget skiftende lys og høj kontrast til dette udendørs bryllup. Med 38 graders varme var det en begivenhed, som ville sætte selv den dygtigste fotograf på prøve, for slet ikke at tale om udstyret.

"Belysningen var så svær!", husker han. "Sarah og jeg optog i solen det meste af dagen. Ceremonien var baggrundsbelyst med masser af overstråling, hvilket medførte, at der virkelig manglede kontrast. Det slog mig straks, at EOS 5D Mark IV, især med det nye EF 24-105mm f/4L IS II USM-objektiv, håndterede overstråling fantastisk. Det gav mig med det samme selvtillid."

Sarah blev også med det samme imponeret over kameraets ydeevne. "Jeg er ikke en meget teknisk fotograf", indrømmer hun, "så jeg har brug for et kamera, der leverer, hvad jeg ønsker, når jeg har brug for det. Jeff sætter kameraerne op til vores optagelsesstil, som så giver mig al den tid, jeg behøver for at indfange de særlige øjeblikke.

"Især i svagt lys bemærkede jeg en stor forskel i fokusering. Hvor 6D måske måtte kæmpe lidt for at give et skarpt billede, låste 5D-Mark IV på motivet med det samme og blev der, selv når gæsterne bevægede sig rundt. For mig er det en fantastisk fordel.

"Jeg følte mig umiddelbart tryg ved EOS 5D Mark IV, og jeg var meget tilfreds med at konstatere, at det slet ikke var klodset eller tungt. Jeg er så vant til EOS 6D, til det arbejde jeg gør, men jeg kunne med det samme se, at jeg ville opgradere til denne nye model så hurtigt som muligt."

Jeff var lige så imponeret over det nye objektiv, som han var over kameraet. For en bryllupsfotograf var parringen perfekt. "Objektivet i sig selv var et fænomenalt stykke teknik", siger han begejstret. "Det er forbedret så meget i forhold til den tidligere udgave – forskellen er uvirkelig".

Han fortsætter: "En af de ting, der sker i bryllupsfotografering nu til dags, er, at vi er bliver bedt om at fotografere i længere tid og tage flere billeder, så vi forsøger at reducere mængden af udstyr, vi tager med, til et absolut minimum. Zoom-objektiver er gode, men et af problemerne var, at man ville løbe tør for høj ISO-kapacitet mod slutningen af dagen, så man skulle medbringe et hurtigere objektiv med fast brændvidde blot til disse tidspunkter. Med 5D Mark IV's højere ISO-ydeevne har du et trin mere at gøre godt med, hvilket er en afgørende fordel ved optagelse med et f/4-objektiv. Dette ene objektiv er nok til hele dagen, medmindre du vil skabe effekter med lav dybdeskarphed. Jeg føler selv, at jeg nu er nået til et punkt, hvor jeg kan løse en opgave kun med det ene kamera og objektiv. Det giver mig mulighed for at fokusere mere på det, jeg laver, uden at skulle skifte objektiver hele tiden, og jeg har fuld tillid til, at det leverer igen og igen. Stabiliseringen var fantastisk, og skarpheden var på et niveau for sig selv."

"Det er forbedret så meget i forhold til den tidligere udgave – forskellen er uvirkelig."

Muligheder, der skal afdækkes

For Jeff var den eneste måde, han kunne sammenligne 5D Mark IV med 5D Mark III, at slå alle indstillinger fra. "Alle de automatiske korrektioner – Digital objektivoptimering, alt – blev slået fra, for at jeg kunne sammenligne punkt for punkt. Der er ingen tvivl om, at dette kamera er et meget vigtigt skridt fremad på alle områder. Det vejer mindre, hvilket igen gør det meget attraktivt for et kamera, du bruger hele dagen, og ved at optage med to kort blev jeg aldrig stoppet af bufferbegrænsninger. Herudover reagerede kameraet hurtigt – den ideelle følgesvend."

En nyhed i EOS 5D Mark IV er Wi-Fi, en meget efterspurgt funktion, som Jeff var meget spændt på. "Wi-Fi er en interessant udvikling for en bryllupsfotograf", reflekterer han. "Der er masser af snak nu om onlineplatforme til bryllupsfotografer, så de får mulighed for at vise billeder fra bryllupsdagen direkte fra kameraet til kunden. Det er meget i sin ungdom, men teknikken er der nu på 5D Mark IV, så denne arbejdsgang er en mulighed, hvis kunden gerne vil have det."

En skarp ydeevne

Udover den høje kvalitet af filerne er hurtig fokusering et andet vigtigt aspekt for Jeff ved et bryllup. "Halvfems procent af tiden bruger jeg central fokusering, og på 5D-Mark IV var hastigheden væsentligt hurtigere end på III'eren. Under brylluppet var der en pige, der kom mod mig ned ad nogle trin i svagt lys, og i en række på fire eller fem billeder var de alle skarpe, fordi jeg fulgte fokus. Det var noget, jeg ikke ville have kunnet gøre lige så godt med det gamle kamera. Det var virkelig en åbenbaring."

Sammen med fokuseringsfordelene bemærkede Jeff også, hvor nemt 5D-Mark IV var at sætte op og bruge i forhold til Mark III. "Menuindstillingerne var meget intuitive og utroligt nemme at bruge sammenlignet med den tidligere model. Jeg kunne sætte kameraet op til præcis, hvordan jeg gerne ville bruge det, helt uden problemer."

"Nu, hvor jeg har prøvet det , bliver det virkelig et tilbageskridt at gå tilbage til mit gamle EOS 5D Mark III."

"Nu, hvor jeg har prøvet det , bliver det virkelig et tilbageskridt at gå tilbage til mit gamle EOS 5D Mark III", erkender han. "Da kameraet blev lanceret for fem år siden, troede jeg, at det ville være det, jeg kunne bruge resten af min karriere. Og så går de hen og forbedrer det med denne nye model! Det er så stort et fremskridt, at du ikke kan forstå, hvor stor en forbedring det er, før du begynder at bruge det. Og når du så kommer i gang, har du ikke lyst til at lægge det fra dig!"

"EOS 5D Mark IV er et kamera, som du slet ikke tænker over, mens du bruger det. Og for mig er det den bedste type kamera."

Ambassadører og historier

Canon Ambassador Lorenzio Agius uses EOS 5D Mark IV

Inspiration

Se, hvordan EOS 5D Mark IV klarer sig i hænderne på professionelle fotografer

Se mere