Eddie Keogh - EOS-1D X Mark II

eddie_keogh.jpg

Mød actionheltene

Frits van Eldik

Se video

"Dette kamera er fremstillet til den måde jeg arbejder på..."

Motorsportsfotograf Frits van Eldik er en af verdens bedste til at indfange motiver i hurtig bevægelse. Med en helt unik stil, som er blevet udviklet gennem årene, har han behov for, at hans kamera er i stand til at yde lige så hurtigt, som han gør. Så hvordan klarer EOS-1D X Mark II sig i hans hænder? Han deler her sine tanker om kameraets fokuseringshastighed og dets evne til at indfange hvert enkelt øjeblik...

Frits van Eldik

"Det er simpelthen fremragende", udbryder Frits. Der skal meget til at imponere denne motorsportsfotograf, men i dag stråler han. Han er lige vendt hjem fra en optagelse på Race Resort Ascari, en privat motorsportsbane i nærheden af Malaga i Spanien, hvor EOS-1D X Mark II blev testet i forhold til nogle ganske hurtige maskiner.

"Hastighed er nøgleordet for dette kamera, både med hensyn til billedhastighed og autofokus. Det er enestående," slår han fast. "Og billedkvaliteten er også fantastisk. Selv når jeg fotograferer et motiv i modlys, er der en utrolig detaljegrad i skyggerne. Filkvaliteten er også fantastisk, og den overlegne sensor med 20,2 Megapixel og et stort dynamikområde er faktisk ret utrolige."

I Frits' branche er hastighed altafgørende, og EOS-1D X Mark II's evne til at indfange skarphed hurtigere end en Ferrari i topfart er det, der gjorde størst indtryk på ham. Ved fuld bursthastighed med 14 perfekt eksponerede og ekstremt skarpe billeder per sekund, er det ikke så underligt, at hollænderen har grund til at juble over Canons utrolige præstation.

"Da jeg testede kameraet i forbindelse med denne optagelse, kunne jeg se ud af den serie billeder, jeg optog, at de alle var 100 % skarpe," indrømmer han. "Det var ret fantastisk. Følelsen, når kameraet optager så mange billeder så hurtigt, er utrolig. Og når man begynder at fotografere, får man med det samme en god fornemmelse af, at alle billederne bliver skarpe, at autofokusen gør sit arbejde godt, og at det låser sig fast på motivet i bevægelse, så man kan koncentrere sig om kompositionen. Så ja, man kan stole på kameraet meget mere end hidtil; man ved, at det kan gøre nøjagtigt det, som det er bygget til at gøre."

Faster workflow, sharper screen

Hurtigere workflow, tydeligere skærm

Med en så imponerende bursthastighed kunne Frits stole fuldt og helt på det under Live View-optagelse og ved komponering. Men med tilføjelsen af WFT-E8 Wi-Fi-adapteren blev det lige en tak bedre. "Jeg brugte den til udløsning med en tablet, når jeg havde monteret kameraet på bilen med mit udstyr," forklarer han. "Man får den rette billedstørrelse på tabletten med det samme, hvilket gør det let at kontrollere fokus og komposition."

Frits bemærkede omgående en forbedring af skærmen på EOS-1D X Mark II, fordi den takket være 1.620.000 pixels er meget bedre end den på EOS-1D X. Frits udtaler: "Man kan faktisk kontrollere skarpheden bag på kameraet nemt og med stor nøjagtighed, hvilket er en stor forbedring af mit workflow, så jeg ikke behøver kontrollere billedskarpheden på min bærbare computer senere. "Jeg kan gøre det, mens jeg fotograferer på selve banen, så denne lille forbedring gør mit liv 100 % lettere."

En fornøjelse i svagt lys

Frits er vant til at fotografere under alle slags lysforhold, så det var vigtigt at kopiere en typisk arbejdsdag på Ascari-banen, hvilket betød, at arbejdet begyndte meget tidligt...

"Tidligt om morgenen ventede jeg på, at solen skulle stå op, og jeg fotograferede med ISO 16000, da lyset begyndte at skinne på bilerne. Det er ofte mit foretrukne lys, og det minder mig om et af mine favoritløb, 24 timer på Le Mans, når det bliver morgen. Da jeg kiggede på billederne, begyndte jeg at smile allerede inden frokost", siger han grinende.

"Jeg kan huske, at jeg havde en lignende oplevelse, da jeg første gang testede EOS-1D X for mange år siden, men jeg brugte ikke så høj en ISO dengang. Det kan jeg nu med denne sensor uden at skulle bekymre mig om billedkvaliteten. Det større eksponeringsrum og bedre ISO-ydeevne giver virkelig nye kreative muligheder, især når jeg fotograferer døgnet rundt."

"Jeg havde en rigtig god fornemmelse med kameraet," siger han. "Menusystemet er det samme som på EOS-1D X, og jeg havde ingen problemer med at bruge det med alle mine objektiver. Jeg fotograferede med alt, hvad jeg har fra EF 14mm fastspændt på mit udstyr helt til min EF 200-400mm-zoom med indbygget 1.4x extender. Alle objektiver fungerede helt perfekt."

"Og det fører mig videre til en anden god pointe," fortsætter Frits. "De 61 AF-punkter ved f/8 på dette kamera sammen med de samtidigt rødt oplyste fokuspunkter. Begge forbedringer er faktisk nyttige for en fotograf som mig. Jeg arbejder med mange lange objektiver, og jeg bruger også extendere, så det er særdeles nyttigt at kunne bruge autofokus, og i svagt lys gør de røde fokuspunkter livet noget lettere, fordi man kan se AF-områderne."

En skarp ydeevne

Når vi snakker om autofokus, er jeg nødt til at sige, at fokussporingen også er blevet forbedret," bekræfter han. "Når en bil nærmer sig i høj hastighed, var det almindeligvis en udfordring at få den til at være skarp, når den kom imod mig, og når den kørte væk fra mig. Men det er ikke et problem med dette kamera og dets udvidede fokuspunkter. I det øjeblik man låser sig fast på motivet, fortsætter det med at være låst."

"Jeg kan indstille kameraet nøjagtig, som jeg ønsker det. Jeg foretog nogle små justeringer af følsomheden for fokussporing takket være case-indstillingerne i menuen; jeg justerede dem efter mit eget hoved og kan bestemt ikke klage over, hvordan de fungerede. Man kan fuldt ud tilpasse dette kamera, som man vil. Det gør livet lettere, og det er en rigtig god ting i mit arbejde!"

"Så snart jeg begyndte at fotografere med det, vidste jeg, at jeg ville beholde det. EOS-1D X Mark II er lavet til den måde, jeg arbejder på. Jeg har brugt EOS-1-kameraserien helt fra begyndelsen af min karriere fra EOS-1V-filmkameraet helt op til nu. Jeg har benyttet dem alle, og det her er klart det bedste."

"Canons teknikere lytter virkelig til de professionelle", konkluderer Frits. "De spurgte mig om, hvad jeg havde brug for, at et kamera kunne, så jeg var rigtig glad for at se, at de lyttede til mig. Så snart man begynder at snakke med Canon om noget, går de straks i gang med at udvikle en løsning, og de bliver ved med at lave forbedringer! Jeg elsker, at de hele tiden stræber efter at finde den rette løsning - og at det rent faktisk lykkes for dem. På det punkt er vi ens."

Mere om fotografen

Se hele profilen