Macro Photography

Objektiver til makrofotografering

Få mest muligt ud af makro

Makroobjektiver giver dig mulighed for næroptagelser af meget små motiver og afslører detaljer, der ikke kan ses med det blotte øje. De anvendes til billeder af insekter og blomster samt til optagelse af stilleben-billeder i et studie.


Makroobjektiver benyttes af dyre- og naturfotografer til billeder af insekter og blomster. Men takket være deres fremragende billedkvalitet og store maksimale blænde er makroobjektiver også et fantastisk valg til portrætter. For at sikre at du vælger det rigtige objektiv til dine optagelser, skal du overveje, hvad dit motiv er, og hvad du gerne vil opnå.

Macro Photography

Fang de små detaljer

Hvis du ønsker at komme tættere på motivet og fange de små detaljer, vil makroobjektiver give dig mulighed for at tage nærbilleder med en ekstrem detaljerigdom. Den unikke fordel ved makroobjektiver er, at de giver dig mulighed for at forstørre motivet, så det fremstår fra 0,5x naturlig størrelse eller ideelt 1,0x naturlig størrelse eller større på kameraets sensor.

Raspberry Photography

Kom tæt på uden at komme tæt på

Hvis du vil tage et nærbillede af et fortravlet dyr eller insekt og fange de små detaljer, er du nødt til at gøre det uden at forstyrre motivet. Et objektiv med længere brændvidde fra 100mm til 180mm vil sikre, at du har tilstrækkelig arbejdsafstand mellem dig og dit motiv til ikke at forstyrre det eller lyset omkring det.

Green Insect Photography

Detaljer i naturtro størrelse

Det unikke ved et makroobjektiv er dets evne til at forstørre et objekt til naturtro størrelse (eller større). Dette er defineret ved objektivets forstørrelsesgrad mellem den fysiske størrelse af et billede på kameraets sensor og den fysiske størrelse af det motiv, du fotograferer. For eksempel betyder et forhold på 1:1 (eller 1,0x naturlig størrelse), at det objekt, du fotograferer, har samme størrelse på kameraets sensor som i virkeligheden. Specialiserede makroobjektiver, f.eks. makroobjektivet Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x, muliggør en forstørrelsesgrad på op til 1:5, hvilket betyder, at motivet er 5 gange større på din sensor end i virkeligheden.

Life-Sized Detail Photography

Sådan påvirker dit kamera dit objektivvalg

Canons EF-S-objektiver er udviklet specielt til kameraer med APS-C-sensor, f.eks. EOS 760D, og er ikke kompatible med fullframe-modeller som EOS 5D-kameraserien.

EF-objektiver kan anvendes på alle EOS-kameraer, men når der bruges et EF-objektiv på et EOS med en sensor af typen APS-C, vil det give en synsvinkel, som svarer til et objektiv med en brændvidde, der er 1,6 gange større end et fullframe-kamera. For eksempel vil et EF 100mm f/2.8L Macro IS USM anvendt på et EOS 760D give en synsvinkel, der svarer til et 160mm-objektiv på et fullframe-kamera. Sammenligningen nedenfor viser den virkelige effekt af dette, når du optager med makroobjektiv.

Bee Macro Photography
Macro Photography

Sådan påvirker brændvidden arbejdsafstanden

Brændvidden ved makro handler ikke altid om at komme tættere på dit motiv. En større brændvidde (dvs. et højere tal) giver dig mulighed for at opnå den samme forstørrelsesgrad, selvom du står længere væk. Hvis du f.eks. bruger et 180mm-objektiv til at fotografere sommerfugle, får du den afstand, du behøver, så du ikke forstyrrer motivet, men du bevarer stadig makroforstørrelsen.

Når du øger brændvidden, bliver arbejdsafstanden også større, så du kan stadig opnå den samme forstørrelsesgrad. Din arbejdsafstand er afstanden fra dit motiv til dit billedplan.

Diagrammet til højre viser afstanden fra enden af objektivet til motivet.

How focal length affects working distance

Sådan ændrer brændvidden perspektivet

Det er vigtigt, at man overvejer brændvidden nøje for at vælge rigtigt ved makrofotografering, da enhver ændring kan påvirke dit billede. Når du øger brændvidden, vil det se ud, som om baggrunden og forgrunden kommer tættere på hinanden, og dermed kan du ændre billedets udseende.

Flower 180Mm Photography

180mm

Flower 100Mm Photography

100mm

Flower 50Mm Photography

50mm

Vælg det rigtige objektiv

Når du har taget disse ting i betragtning, skal du overveje, hvad der er vigtigt for din optagelse.

  • Ønsker du at tage nærbilleder af et fortravlet dyr eller insekt? Så har du brug for et objektiv med længere brændvidde såsom RF 100mm F2.8L Macro IS USM/EF 100mm f/2.8L Macro IS USM-objektivet eller endda EF 180mm f/3.5L Macro USM, der giver dig en længere arbejdsafstand.
  • Har du brug for at kunne forstørre dine motiver til mere end naturlig størrelse? Så er Canon MP-E 65mm f/2.8 1-5x-makroobjektivet med en forstørrelsesgrad på op til 1:5 et ideelt valg til dig.

Flower Macro Photography

Få de bedste resultater med dit makroobjektiv

Beskyttelse mod kamerarystelser

Længere brændvidder i makroobjektivserien kan medføre højere niveauer af kamerarystelser, hvilket gør det sværere at tage et skarpt, klart billede. Billedstabilisatoren i objektivet hjælper med at eliminere de fleste håndholdte kamerarystelser. Hvis du vælger et objektiv uden billedstabilisering (IS), kan du kan bruge et stativ til at stabilisere kameraet og objektivet, men kameraet og objektivet er ikke så lette at flytte rundt.

Chameleon Photography

Belysning af dit motiv

Den rigtige belysningsopsætning gør det muligt at bruge en højere lukkertid, så du får skarpe billeder af motiver i bevægelse. Canons Macro Ring Lite MR-14EX Il og Twin Lite MT-24EX har specialiserede belysningssystemer, der hjælper med at oplyse dit motiv, enten med mere jævnt lys som med Ring Lite eller mere retningsbestemt lys til tekstur med Twin Lite. EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM leveres med to indbyggede, kontrollerbare LED'er (Macro Lite) for at give ekstra belysning og fjerne skygger.

Butterfly Photography

Ekstrem makrofotografering

De fleste makroobjektiver gør det muligt at opnå et forstørrelsesforhold på 1:1, men du kan nemt komme tættere på og opnå en forstørrelse på 1:2 (dvs. at motivet er i dobbelt størrelse på kameraets sensor) med extendere, hvis dit kamera og objektiv understøtter det. Hvis du ønsker at komme så tæt som muligt på dit motiv, kan MP-E 65mm f/2.8 1-5x Macro Photo opnå en forstørrelsesgrad på 1:5, og denne grad af forstørrelse kan vise luftbobler i vanddråber.

Extreme Macro Photography

Det professionelle valg til makrofotografering

MAKROFOTOGRAFERING

RF 100mm F2.8L Macro IS USM

RF 100mm F2,8L MACRO IS USM er et professionelt RF-makroobjektiv, der er perfekt til håndholdte billeder i 1,4x naturlig størrelse og fantastiske portrætter med L-seriens kvalitet.

Se detaljer

RF 100mm F2.8L Macro IS USM on the EOS R5

Du vil måske også kunne lide…

Relaterede produkter