Sunset Photography

Objektiver til landskabsfotografering

Find dit perspektiv

Hvis du stræber efter at indfange naturens mange facetter som landskabsfotograf, vil du sikkert ende med at tage ud på campingture, ekspeditioner eller bjergklatringer. Derfor er det vigtigt, at du grundigt overvejer valget af objektiv til de forskellige steder.


Når man fotograferer landskaber, vil man typisk vælge store eller ultrastore brændvidder, der giver et bredt perspektiv og mulighed for at indfange vidtstrakte landskaber. For at sikre at du vælger det rigtige objektiv til din landskabsstilart, skal du se på alle de mulige brændviddeindstillinger og arbejde inden for et område, der passer til det, du vil indfange.

Seaside Photography

Ultravidvinkel

Objektiver i dette brændviddeinterval, som spænder fra 11mm til 20mm, skaber (når de anvendes på et fullframe-kamera) et ekstremt bredt synsfelt, der rækker ud over det menneskelige perspektiv. De er perfekte til at overdrive afstanden mellem forgrund og baggrund og giver indtryk af vidtstrakte landskaber foran kameraet. Ultravidvinkelobjektiver er meget effektive til at udfylde billedet med storslået arkitektur og interiør.

Desert Photography

Standardvidvinkel

Objektiver, der spænder fra 24mm til 35mm, dækker standardvidvinkelområdet, men giver stadig et bredt synsfelt og et mindre overdrevent perspektiv sammenlignet med ultravidvinkelområdet. Dette område passer til strammere kompositioner og er nyttigt, hvis du ikke ønsker, at baggrunden skal trækkes væk fra forgrunden.

Mountain Landscape

Teleobjektiv

Med en længere brændvidde kan du bringe elementer i din komposition tættere sammen, gøre perspektivet fladere og komprimere scenens omfang, hvilket giver det indtryk, at forgrunden og baggrunden er tættere på hinanden. Når du arbejder med lagdelte sceniske elementer som f.eks. skove med bjerge og solen, kan denne teknik give en dramatisk effekt. Alt over 85mm betragtes generelt som telefoto.

Forest Photography

Optagelse med ultravidvinkelområde

På billedet nedenfor kan man se, at ultravidvinkelområdet indfanger mere på billedet, fjerne elementer i billedet ser ud til at være meget længere væk, og forgrunden bliver en vigtig overvejelse i optagelsen på samme måde som himlen. Når brændvidden øges, vil du se den modsatte effekt – synsfeltet indsnævres, og elementerne trækkes tættere på hinanden.


Bemærk: Brændvidderne ovenfor bliver ganget med 1,6 ved optagelse med et APS-C-kamera.

Lighthouse Photography

16mm

Lighthouse Photography

35mm

Lighthouse Photography

47mm

Lighthouse Photography

75mm

Sådan påvirker dit kamera dit objektivvalg

Canons EF-S-objektiver er udviklet specielt til kameraer med APS-C-sensor, f.eks. EOS 760D, og er ikke kompatible med fullframe-modeller som EOS 5D-kameraserien.


EF-objektiver kan anvendes på alle EOS-kameraer, men når der bruges et EF-objektiv på et EOS med en sensor af typen APS-C, vil det give en synsvinkel, som svarer til et objektiv med en brændvidde, der er 1,6 gange større end et fullframe-kamera. For eksempel vil et EF 28mm f/2.8 IS USM-objektiv anvendt på et EOS 760D give en synsvinkel, der svarer til et 45mm-objektiv på et fullframe-kamera. Det er noget, du skal huske, når du optager landskabsbilleder med vidvinkel.

Forest With Full Frame Sensor

Optaget ved 11mm på en fullframe-sensor

Forest With Aps-C Sensor

Optaget ved 11mm på en APS-C-sensor

Fast eller zoomobjektiv?

Det kan virke mærkeligt at overveje objektiver med fast brændvidde, dvs. kun én brændvidde, men da de er optisk enklere og lettere end et zoomobjektiv og leverer enestående billedkvalitet, bruger mange professionelle dem alene af den grund. De kan også tilskynde dig til at bevæge dig og indramme dit motiv i stedet for kun at bruge zoom.


Omvendt er det ofte ret upraktisk at bære rundt på flere objektiver med fast brændvidde, når du er på farten. I disse situationer er det fornuftigt med et lettere vidvinkel- eller ultravidvinkel-zoomobjektiv, som giver mere fleksibilitet, uden at du skal skifte objektiv.

Forstå blænden

Som oftest optages landskaber med en lille blænde på f/8 eller højere for at få skarpt fokus på både forgrunden og baggrunden, men hvis du overvejer at tage landskabsbilleder i svagt lys eller måske endda vil indfange stjernehimlen, er det værd at overveje objektiver med større blænde (f/2.8 zoom eller et endnu bredere f/1.4 objektiv med én brændvidde). Disse objektiver er også ideelle, hvis du vil indfange bevægelser uden slør - f.eks. flyvende fugle.

Ocean Photography

Vælg det rigtige objektiv

Når du har taget alle disse ting i betragtning, skal du overveje, hvad der er vigtigt for din optagelse, og hvilken stil du gerne vil opnå.


  • Vil du udfylde billedet med vidtstrakte landskabsbilleder? Hvis det er tilfældet, er et ultravidvinkelobjektiv med brændvidden 11-20mm det bedste valg for at hjælpe dig med at opnå dette.
  • Vil du arbejde med lagdelte sceniske elementer som f.eks. skove og bjerglandskaber? I dette tilfælde bør du vælge et teleobjektiv, som hjælper med at give scenen et fladere perspektiv og bringer forgrund og baggrund tættere på hinanden.
  • Vil du gerne indfange naturlige landskaber? Så skal du vælge et objektiv med brændvidden 24-35mm, som kan hjælpe dig med at opnå et mere naturligt perspektiv.

Sunset Photography

Kom længere med landskaber

Opfattelsen af traditionel landskabsfotografering omfatter sædvanligvis store, vidtstrakte landskaber.


For at opnå mere med din landskabsfotografering kan du prøve at eksperimentere med en længere brændvidde. Det kan bringe elementer i din komposition tættere sammen, gøre perspektivet fladere og komprimere scenens omfang, hvilket giver det indtryk, at forgrunden og baggrunden er tættere på hinanden, end de er i virkeligheden. Når du arbejder med lagdelte sceniske elementer som f.eks. skove med bjerge og sol eller dale og havudsigter, kan denne teknik give en dramatisk effekt.


Der findes også nogle specialiserede objektivtyper, der kan give scenen et unikt udseende. Du kan udvide din samling af objektiver med fiskeøje- eller tilt-shift-objektiver for at give dine billeder et nyt perspektiv.

Fiskeøje

Det cirkulære perspektiv kan føles som et risikabelt valg, men objektivets brede synsfelt på 180° kan skabe en markant stil og give et nyt syn på et velkendt landskab. Du kan f.eks. vælge dette objektiv pga. dets markante overordnede stil, som skyldes det hemisfæriske udseende, det kan skabe.

Fisheye Photography

Tilt-shift

Tilt-shift-objektiver (TS-E) forbindes normalt med bylandskaber og arkitektur og kan korrigere de problemer med perspektivet, som opstår, når man fotograferer fra en skæv vinkel. Objektivets tilt- og shift-funktioner styres individuelt og har forskellige effekter på dine billeder.

Museum Photography

Med shift

Museum Photography

Uden shift

Det ekstreme objektivvalg til landskabsfotografering

EF 11-24mm f/4L USM

Dette professionelle ultravidvinkel-zoomobjektiv tilhører Canons berømte L-serie og har et imponerende område på 11-24mm med minimal forvrængning, selv ved objektivets største brændvidde. Det robuste, vandtætte design gør det modstandsdygtigt over for støv og vand og ideelt til fotografering under barske forhold. Den cirkulære blænde med 9 lameller skaber smukke, slørede baggrunde.

Se detaljer

Ef 11-24Mm F/4L Usm

Du vil måske også kunne lide…