Snow-covered trees reflected in the clear water of a lake in Banff National Park. Photograph by Vladimir Medvedev.

VINTERFOTOGRAFERING

Fastfrys billedet: Sådan tager du bedre vinterfotos

Dramatiske skylandskaber, dæmpet belysning fra en svag sol, rimfrost på træerne, mønstre i nyfalden sne – mulighederne for at tage fantastiske, stemningsfulde billeder på dette tidspunkt af året er uendelige.

Tidligere Canon-ambassadør Vladimir Medvedev er en af Ruslands største natur- og landskabsfotografer, så han er vant til at arbejde under kolde forhold. Hans 14-årige karriere er stærkt inspireret af gammeldags nordisk fotografering og har ført ham til Island, Norge og på tværs af det nordlige Rusland hele vejen til Kolahalvøen. Næsten hele halvøen ligger nord for polarcirklen og er et af de nordligste steder i verden, der stadig er tilgængelig i bil.

"Det er så langt nordpå, at solen kun står op kortvarigt og aldrig højt på himlen, hvilket skaber en meget speciel, sælsom stemning," siger Vladimir. "Det er også lidt fugtigt, så der dannes rim på træerne. Det er bare en fornøjelse at fotografere der, selv om det er svært at kommer dertil."

Du behøver dog ikke gennemføre en polarekspedition for at få mest muligt ud af denne magiske årstid. Her deler Vladimir sine bedste tips til fotografering af vinterlandskaber, uanset hvor du er.

1. Optag under alle de forhold,
årstiden bringer

Den lave sol giver et blødere lys på denne tid af året. "Det giver billederne en rigtig god stemning," siger Vladimir. "Sneen reflekterer faktisk noget af lyset tilbage, så selv når solen er højere, end jeg gerne ville have, er skyggerne ikke så skarpe, som de ville være om sommeren."
© Vladimir Medvedev

"Med vinterfotografering – og især snefotografering – er der ikke noget, der hedder dårligt vejr," siger Vladimir. "Alle forhold, du måtte stå over for, er på en eller anden måde optimale, så selv om der er kraftig sne, og det føles, som om solen aldrig kommer ud, skal du bare se, hvordan det går. Det er sådan, mirakler opstår."

Moderne udstyr kan sagtens klare iskolde forhold. "Nutidens kameraer kan producere fantastiske resultater i koldt vejr – den eneste betingelse er, at du skal tage flere batterier med dig, fordi de mister deres kraft meget hurtigere i kulden. Den kvalitet, der i dag tilbydes af avancerede kompaktkameraer som f.eks. Canon PowerShot G7 X Mark III, er helt fantastisk. Men det er ikke kun udstyret, der tager billedet, det er også fotografen."

2. Sørg for at eksponere korrekt for skinnende sne

"I vinterbilleder er hele billedets dynamikområde mere komprimeret i forhold til sommerbilleder," siger Vladimir, så han anbefaler, at man overeksponerer et billede en smule for at tage det billede, det menneskelige øje opfatter. "Min ISO-indstilling afhænger af, hvilken type dag det er – hvis jeg optager i tusmørke, er jeg nødt til at hæve den, men hvis der er masser af lys omkring mig, kan jeg indstille den til 100."
© Vladimir Medvedev

Fra lette fnug til dybe driver, så er sne vigtig for vinterfotografering. Så det er vigtigt at sikre, at du eksponerer korrekt for de klare, hvide farver i ellers svagt lys og som oftest mod grå himmel. "Det vigtigste at holde øje med er optagelser med en masse hvidt i sig," siger Vladimir. "Du skal sikre dig, at du ikke mister detaljer og højdepunkter, mens du holder billedet så lyst som muligt."

Hvis du vælger at optage i blændeprioritet eller med Av-optagelsesmetoden (indstilling af en bestemt blændeværdi, mens kameraet vælger en lukkertid, der passer til den), anbefaler Vladimir at være særlig opmærksom på eksponeringen. "Jeg ville overeksponere lidt – især i sne kan ting blive mere grå og kedelige, end de burde," siger han, fordi dit kamera kan blive snydt af genskinnet fra sne og reducere eksponeringen.

3. Brug sneklædte scener til at eksperimentere med kompositionen

Hvis der er nok lys, kan Vladimir godt lide at optage håndholdt så meget som muligt i stedet for at bruge et stativ. "Det gør det muligt for mig at eksperimentere mere og bevæge mig omkring for at finde bedre, uopdagede vinkler," forklarer han.
© Vladimir Medvedev

"Vinteren er generelt det bedste tidspunkt at eksperimentere på," siger Vladimir. "Jeg anbefaler at lege med indstillinger og forskellige eksponeringer. Når folk optager vinterbilleder for første gang, kan billederne nogle gange virke undereksponerede og ikke særlig spændende. Prøv bevidst at overeksponere, og se, hvordan unødvendige detaljer forsvinder – du vil måske bemærke, at nogle konturer vises mere fremtrædende, f.eks. træer eller bjerge."

Når et landskab er skjult under et kraftigt lag af sne, bliver "kompositionen mere minimal og mere lækker at se på," siger han. "Nogle gange er der så meget sne, at det kan være svært at se, hvor horisonten er, hvilket giver dig endnu mere kreativ frihed til at komponere dit billede, lige som du vil."

Hvis der er nok lys, foretrækker Vladimir at optage håndholdt. "Det giver mig mulighed for at bevæge mig rundt for at finde forskellige vinkler," forklarer han. "Jeg er ofte villig til at ofre den kvalitet, som en længere eksponering med et stativ ville give mig, i bytte for den kreative frihed."

4. Brug vidvinkelobjektiver til at indfange vinterhimlen

Vinteren skaber dramatiske skylandskaber, som kan tilføje dynamik til sneklædte billeder. "Vidvinkel- eller ultravidvinkelobjektiver understreger den dramatiske effekt af vinterhimlen", siger Vladimir.
© Vladimir Medvedev

Vladimir bruger vidvinkelobjektiver til at indfange mere af årstidens himmel med dens levende farver. Når han optager med sit Canon EOS 5D Mark III eller Canon EOS R, er hans favoritter Canon EF 16-35mm f/2.8L III USM og Canon EF 11-24mm f/4L USM. Han anbefaler også Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektivet.

"Jeg kan også godt lide at fotografere med et fiskeøjeobjektiv, Canon EF 8-15mm f/4L Fisheye USM – ikke så meget for fiskeøjeeffekten, men for det perspektiv, det giver," tilføjer Vladimir. "Hvis du sætter det op, så horisonten er helt lige og lige i midten, kan du beskære billedet en smule, så du ikke får fiskeøjeforvrængningen, men det nye perspektiv forbliver, hvilket ser ret imponerende ud."

Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-zoomobjektivet med ultravidvinkel er usædvanligt lille og let og fantastisk til landskaber, når det bruges sammen med et let og bærbart kamera med en sensor i APS-C-størrelse som f.eks. Canon EOS 250D.

Et kompaktkamera giver endnu mere bærbarhed og brugervenlighed. Canon PowerShot G7 X Mark III har en indbygget 24mm 4,2x vidvinkelzoom i et kompakt hus, som du kan putte i en jakkelomme og tage med overalt.

5. Vinterfotografering starter tæt på hjemmet

Du behøver ikke lede efter spektakulære vinterlandskaber. Du finder årstidens flotte scener tæt på dit hjem.
© Vladimir Medvedev

Du behøver ikke tage langt mod nord for at tage vinterfotos. Du finder måske ikke et udvalg af rensdyr i nærheden, eller slædehunde og nordlys, men du kan sagtens tage årstidsbestemte billeder tættere på hjemmet. At vove sig ud, hvis det sner derhjemme, eller mens du er på ferie, er en fantastisk mulighed for at øve dig i visheden om, at du kan gå tilbage i varmen, når det bliver for koldt. "Det giver mening at prøve at udforske dine umiddelbare omgivelser, og så er du ikke ude i kulden så meget," siger Vladimir. "Du bliver opmærksom på, hvilket miljø det er, inden du tager ud på en længere optagelse."

Det er noget, Vladimir omsatte til praksis i Snow Storm – The Story of One Day, en serie, hvor han brugte en enkelt dag på at fotografere i sneen rundt omkring i sit hjem. "Jeg ville gerne vise, hvor mange forskellige landskaber du kan se på blot én dag med optagelser. Og når seerne forstår udfordringen ved at fotografere på blot én dag, føler de, at de er der sammen med mig."

Så uanset om der er et kraftigt snefald udenfor eller blot en malerisk, let frost, kan du tage en varm frakke på og smutte udenfor for at nyde og indfange vinterens oplevelser i nærheden af dig!

Skrevet af Lucy Fulford

Relaterede artikler
The inside of a bright blue ice cave.

VINTERFOTOGRAFERING

Sådan fotograferer du i koldt vejr

Forhold med temperaturer under frysepunktet stiller ekstra krav til dit kamera, så følg disse professionelle tips til optagelse i sne og is.

Shooting the seasons

LANDSKABSFOTOGRAFERING

Optagelse af årstiderne

Få den unikke atmosfære fra hver årstid med disse tips fra Benjamin Hegyi.

A woman dressed in a bright red winter jacket walks towards the Skógafoss waterfall in Iceland, as heavy snow falls around her.

LANDSKABSFOTOGRAFERING

Iøjnefaldende landskabsfotografering

Sådan tager du den perfekte "naturskønne selfie" med landskabsfotograf og influencer Ása Steinars.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker