A portrait of a blonde woman outdoors, holding a soft blue checked fleece scarf close to her, taken with a Canon EF 85mm f/1.4L IS USM lens.

PORTRÆTTER

Et portrætobjektiv gør en forskel

De fleste EOS-kameraer leveres med et allround-objektiv, der fungerer til de fleste typer fotografering. Der er dog en række specialobjektiver, der er designet til bestemte genrer, f.eks. portrætfotografering. Disse kan gøre en stor forskel for dine fotos. Med portrætobjektiver er den største forskel brændvidden og den maksimale blænde.

Vælge den rigtige brændvidde

Brændvidde er afstanden mellem objektivet og kameraets sensor, når motivet er i fokus, og angives i mm. Zoomobjektiver har et fokusområde, der angives som minimum og maksimum, f.eks. 18-55 mm. Et portrætobjektiv er typisk et objektiv med en brændvidde på over 85 mm.

I denne klassiske komposition med hoved og skuldre har det specialiserede EF 85mm f/1.8 USM-portrætobjektiv en større brændvidde, så du får et naturligt look og adskiller modellen fra baggrunden.

Til sammenligning vil brug af en kortere brændvidde som f.eks. 24 mm forvrænge motivets ansigt ved tilsyneladende at ændre dets proportioner. Baggrunde er også som regel mere synlige ved kortere brændvidder.

En større blænde hjælper

En anden vigtig faktor ved valg af et objektiv, der er velegnet til at tage portrætter, er den maksimale blænde. Blænde henviser til størrelsen af objektivåbningen, der lader lyset komme ind i din kamerasensor.

Hvert objektiv har et blændetal, f.eks. f/2.8 eller f/5.6. Nogle zoomobjektiver har et blændetal, som afhænger af, hvilken brændvidde der er valgt. Disse vil vise et blændeområde som f.eks. f/3.5-5.6. Jo mindre blændetallet er, desto større er den maksimale åbning, og der er fordele ved at tage portrætter på et objektiv med en større maksimal blænde.

En større blænde lukker mere lys ind i kameraet gennem objektivet, så objektiver med stor blænde er fantastiske til optagelse i svag belysning som f.eks. indendørs portrætter. En anden fordel er, at optagelse med blænden indstillet til den maksimale værdi, ofte kaldet "helt åben", giver mere baggrundssløring, hvilket portrætfotografer ofte foretrækker.

Lad os se på nogle eksempler på at tage portrætfotos ved forskellige blændeåbninger ved hjælp af Canon EOS M5 med et Canon EF-M 32mm f/1.4 STM-objektiv.

Relaterede artikler
A baby plays with an abacus.

BABYFOTOGRAFERING

12 tips til babyfotografering, du kan bruge allerede i dag

Bevar de dyrebare øjeblikke, og indfang dit barns udvikling med vores smarte måder til at gøre babyfotografering sjov og få fantastiske resultater.

A girl holds a frisbee in front of her face like a picture frame.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Tag bedre portrætter: sjove udfordringer til bedre familiefotos

Familiebloggeren Katja Gaskell udskiftede sin smartphone med et Canon EOS M50 og blev overrasket over resultaterne – nu har du selv muligheden for at prøve disse teknikker og se de imponerende effekter.

A mother picks her son up to hug, both of them wearing sunglasses. Photo by Christian Anderl.

FAMILIEFOTOGRAFERING

Sådan tager du naturlige, kreative familieportrætter

Den professionelle portrætfotograf Christian Anderl fortæller, hvordan du kan bruge dit Canon-kamera til at tage naturlige billeder af familiens sjove stunder.

A composite of three portraits of a woman outdoors, in an orange waterproof. The left has a clear subject and background, the middle is in between and the right has a clear subject and blurred background. Photo by Richard Walch, taken with a with a Canon EF-M 32mm f/1.4 STM lens.

Disse tre billeder er alle optaget med samme brændvidde, hvor størrelsen af blænden varierer fra lille (højt f-tal) i det første billede til stor (lavt f-tal) i det tredje billede. Når du forsøger at eliminere distraherende baggrunde ved portrætfotografering, er det vigtigt at have et objektiv med stor blænde. I det tredje billede ledes betragterens opmærksomhed væk fra den distraherende baggrund og mod motivets ansigt, og det er et langt mere effektivt portræt.

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker

Relaterede produkter