Stef Michalak crouching on a path with a Canon EOS M50 to film his son's first ride on a balance bike.

VIDEOTEKNIKKER

Øjeblikke, du kan få glæde af i mange år fremover: At filme familien

Stef og Hannah Michalak beskriver sig selv som "en familie fra Bath, der laver videoer". Parret optager intime øjeblikke af deres rejse gennem livet som forældre i en række filmiske videoer, der tydeligvis har fænget godt – siden de startede med YouTube i 2012, har familien Michalaks ugentlige vlogs tiltrukket 276.000 abonnenter og samlet flere end 43 millioner visninger.

Selvom videoerne giver et autentisk, spontant indtryk af deres liv, er de resultatet af omhyggelig planlægning, optagelse og redigering – en proces, som Stef har perfektioneret ved at forsøge sig frem og gennem mange års øvelse.

For Stef og Hannah har det hårde arbejde været det hele værd. Ikke kun fordi de har fundet succes som YouTubere, men fordi de har et bibliotek med smukke videoer, som de vil kunne se tilbage på i de kommende år. Som Stef siger: "Det er virkelig værd at lægge lidt kræfter i det, fordi du ikke kan sætte en pris på videoens værdi for din familie. Du vil aldrig se tilbage 20 år senere og tænke, at du virkelig fortryder, at du valgte at lave alle disse optagelser og lave den smukke video. Og grunden til, at vi bruger videoer til at optage minder i stedet for fotos, er, at intet kan bringe dig tilbage til det øjeblik, som en video kan".

Familien Michalak begyndte med et enkelt kompaktkamera, og i takt med at de har tilføjet professionelle kameraer til deres udstyrstaske, er deres primære vlogging-kamera til at fange livets små øjeblikke et Canon EOS M50 – et fantastisk spejlløst allround-kamera med 24,1 Megapixel opløsning og 4K Ultra High Definition-videoteknologi i et kompakt hus.

"Du skal bruge et kamera som Canon EOS M50, der skal være din lille arbejdshest, og det er så nemt at bruge: Tænd for det, indstil det til filmfunktion, og brug måske et par sekunder på at foretage justeringer i menuerne, så er du klar til at gå i gang", afslører Stef.

Find ud af, hvordan Stef kom videre, da han optagede en film med sin yngste søn, der lærer at køre på en cykel – og få nogle tips til, hvordan du tager dine første skridt inden for videooptagelse.

1. Find en interessant vinkel

Stef Michalak holding a Canon EOS M50 camera at floor level to film his son's first ride on a balance bike.
At eksperimentere med forskellige vinkler er en god måde at gøre din filmproduktion mere alsidig på. Stef foreslår, at du flytter kameraet rundt for at forbedre kompositionen, hvilket gør den endelige video spændende at se.

Hvis du er mere tryg ved at tage billeder end optage video, skal du ikke være bange for at kaste dig ud i det. Du kan bruge alle dine evner inden for billedkomposition, når du optager video. "Jeg synes, det er vigtigt at have den samme tilgang til videooptagelse som ved et fotografi", siger Stef. "I bund og grund har du dette lille vindue med udsigt til denne enorme verden, og det handler om, hvor du placerer vinduet for at fange scenen perfekt. Nogle gange gælder det om at tage et skridt til venstre eller højre eller flytte kameraet ned eller op for at forbedre kompositionen og trække betragteren hen mod motivet."

"Folk har tendens til at holde kameraet i øjenhøjde, men det er vigtigt at prøve forskellige vinkler," tilføjer han. "Når du f.eks. filmer børn, er det vigtigt at få kameraet ned på deres niveau. Størstedelen af tiden sidder jeg enten på hug eller ned, eller så ligger jeg ned. Det praktiske ved Canon EOS M50 er, at det har en touchscreen, der kan vippes og drejes, så du kan holde kameraet i lav højde og blot vippe skærmen op for at holde øje med, hvad du optager. Jeg anbefaler også, at du aktiverer visningen af gitterlinjer for at hjælpe dig med at komponere din optagelse."

Canon Camera Connect-app'en, der forbinder dit kamera til din iOS- eller Android-enhed, er også nyttig til optagelse fra usædvanlige vinkler, fordi den gør det muligt at justere fokus, mens du filmer, uden at du rører ved kameraet.

Relaterede artikler
Vlogger Matt Adlard sat at a kitchen table filming a video on the EOS M50 Mark II.

VLOGGING

De bedste Canon-kameraer til vlogging

Canons fantastiske vlogging-kameraer gør det nemt at gøre din vlog levende ved hjælp af masser af kontrol og enestående videokvalitet.

Print family life story

KREATIVT PRINT

Print din families livshistorie

Print og skab med billeder af dyrebare familieøjeblikke.

Geoff shooting the video from top with EOS 80D.

VIDEOTEKNIKKER

Lær, hvordan du laver din første kortfilm

Har du en interessant historie at fortælle? Hvorfor ikke optage det i en kortfilm? Lær, hvordan du gør det, med et par enkle tips.

2. Stabile billeder

Stef Michalak helping his son hold onto the handles of his balance bike. Stef's EOS M50 is resting on the arm of a bench.
Ingen ønsker slørede billeder, og der er en række måder at bekæmpe kamerarystelser på, f.eks. at sætte dit kamera/objektiv på noget stabilt, investere i et stativ eller bruge et objektiv, der er udstyret med billedstabilisering.

For at undgå rystede optagelser og sikre, at dine film ser professionelle ud, er det vigtigt at understøtte kameraet og objektivet på samme måde, som hvis du tog et billede. "Sørg for at holde kameraet med begge hænder og holde albuerne ind mod kroppen", siger Stef. "Og sørg helt klart for at investere i et stativ. Det behøver ikke være noget stort og tungt, hvis du bruger et let kamera som f.eks. Canon EOS M50.

"Se dig omkring efter alt, hvad du kan bruge til at yde støtte, f.eks. at placere kameraet mod en dør og langsomt åbne den for at indføre jævn bevægelse. Før i tiden satte jeg endda kameraet på en langsomt roterende æggetimer og kiggede så på optagelserne senere".

Et Canon IS-objektiv (et objektiv med billedstabilisator) som f.eks. Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM gør det meget nemmere at lave billeder uden rystelser. Men det er også muligt at korrigere kamerarystelser digitalt, selv når du bruger et objektiv, der ikke har billedstabilisator.

3. Fokusér på ansigter

A portrait of Stef Michalak's youngest son Rufus.
Canon EOS M50 har Face Tracking AF, hvilket betyder, at det er nemmere end nogensinde før at holde motiver i bevægelse i fokus – ideelt til at filme familiesjov.

Stef anbefaler brug af Canon EOS M50's Face + Tracking AF til automatisk at holde motiver i bevægelse i fokus. "Jeg bruger denne funktion på alle mine Canon-kameraer. Den gør et fantastisk stykke arbejde med at spore action, især med aktive børn. Den er så driftssikker og betyder, at der er én ting mindre at bekymre sig om, når du optager".

Mange Canon-kameraer har Dual Pixel CMOS AF-teknologi, hvor pixels på kamerasensoren fordobles som diskrete AF-punkter for endnu hurtigere og mere nøjagtig sporing. Denne funktion aktiveres på Canon EOS M50, når du optager i Full HD, hvilket er en god opløsning at bruge, når du vil redigere hurtigt, eller når du har mindre plads til at gemme filer. Dual Pixel CMOS AF giver op til 143 AF-punkter (afhængigt af det anvendte objektiv) med sporing af ansigt og genstande. Fokus kan vælges manuelt i hele billedrammen, hvilket betyder, at når du optager action-billeder, kan du trække fingeren hen over din touchscreen for at flytte AF-punktet eller skabe en professionel pull focus-effekt.

4. Brug en højere billedhastighed til action

Stef Michalak's eldest son, Grayson, riding a scooter over a bridge in a park.
Stef optager normalt med den højest mulige billedhastighed, så han kan fange flere detaljer og skabe slowmotion-videoer.

Før du begynder at optage, skal du vælge en billedhastighed til filmoptagelsesformatet. Dette er antallet af billeder, der optages pr. sekund. Optagelse med en højere billedhastighed giver dig mulighed for at fange flere detaljer i action-sekvenser, og det giver dig også mulighed for at skabe video i slowmotion, når du afspiller klippet ved normal hastighed.

"90 procent af tiden optager jeg med den højest mulige billedhastighed, fordi det giver fleksibilitet til at gøre optagelserne langsommere senere", siger Stef. "Så jeg ville vælge 50 fps (frames per second) i stedet for 25 fps, hvis den mulighed er tilgængelig. Jeg ville dog aldrig dele videoen online med den højere billedhastighed, fordi den har tendens til at se hyperrealistisk ud. I stedet ville jeg konvertere videoen til 25 fps, før jeg uploader den, da det ser mere filmisk ud. Det sjældne tilfælde, hvor jeg optager ved 25 fps, ville være i en video, hvor man sidder og taler, hvor jeg er sikker på, at jeg ikke behøver sætte farten ned".

Du får et større udvalg af billedhastigheder, når du optager med en lavere videoopløsning, så det kan være en god idé at optage klip i Full HD i stedet for 4K, hvis du vil lave jævne slowmotion-klip.

5. Optag klarere lyd

The Canon EOS M50 with the Canon DM-E100 mic attached, positioned on the arm of a bench behind Stef Michalak and his son.
Lydkvaliteten er afgørende, når du optager video. Stef anbefaler, at processen holdes enkel, og at optagelsesniveauet indstilles til Auto, og du måske bruger en lille stereomikrofon.

Lydkvaliteten er lige så vigtig som billedet, men Stef anbefaler, at du holder tingene så enkle som muligt. "Jeg anbefaler, at optagelsesniveauet indstilles til Auto, så du kan fokusere på at fange øjeblikket".

Et Canon STM-objektiv som Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM bruger en steppermotor med næsten lydløs autofokusteknologi, hvilket gør det til et godt valg, når du optager lyd på kameraet. Du kan forbedre lydkvaliteten yderligere ved hjælp af en mikrofon, der kan sættes på kameraets hot shoe. "Selv en lille stereomikrofon som Canon DM-E100 kan gøre en stor forskel", siger Stef.

Hvis du optager med et stort zoomobjektiv, foreslår Stef, at du bruger din telefon til at optage lyden. "Hvis du vil filme dig selv på afstand, skal du indstille telefonen til lydoptagelsesfunktion og placere den i nærheden. Klap tre gange for kameraet, da det vil gøre det nemmere at synkronisere lyd og billede i softwaren".

6. Vær en objektiv historiefortæller

Stef Michalak filming his young son as he makes a peace sign at the camera.
Du kan ikke fange hvert eneste øjeblik, så sæt dig selv en tidsgrænse. Når det drejer sig om redigering, skal du vælge dine yndlingsklip og klippe resten væk for at lave en film, du kan være stolt af.

Det er nemt at overdrive, når du optager familiebegivenheder, men Stef anbefaler, at du forbliver objektiv og sætter dig selv et mål. "Der er så mange smukke billeder derude, men de skal bidrage til historien i stedet for bare at være endnu et godt billede. Det bliver en besættelse, når du første gang begynder at fange så meget, som du kan, men du vil bare brænde ud. Du skal bare finde en god rytme med kameraet og ikke bekymre dig om at fange hver eneste nuance af dagen.

"Hvis du ender med timevis af optagelser, når du tager fat i redigeringen, skal du sætte dig selv en tidsgrænse på blot et par minutter for din endelige film – ellers ender du med at lave en 45-minutters montage. Bliv ved med at klippe klip, indtil du kun har de bedste bidder".

Skrevet af Marcus Hawkins

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker