ocean view at sunset

LANDSKABSFOTOGRAFERING

Havfotograferingens hemmeligheder

Den slående kontrast mellem land og hav, formerne, lyset skaber, når det bliver kastet tilbage fra vandet, og de dramatiske ændringer i vejrforholdene gør havfotografering særligt populært hos landskabsfotografer. Det kan være en udfordring at tage det perfekte billede, men hvis du bruger lidt tid på at forstå timing, position og komposition, så bliver du belønnet med smukke, kreative resultater.

Fantastisk lys – Det, der adskiller seriøse landskabsfotografer fra amatører med et kamera, er påskønnelsen af og forståelsen for lys. Det er meget vigtigt at vælge det bedste tidspunkt på dagen til at fotografere havet, da lyset varierer i intensitet, retning og farve hele dagen.

Perfekt timing – Der er ikke nødvendigvis et "rigtigt tidspunkt", men tidlig morgen og sen aften i de "gyldne timer", og både før og efter disse i de "blå timer" vil frembringe interessante farver.

Afhængig af vejret – Havfotografering er konstant påvirket af, hvad der sker på himlen såvel som på havet. Vejret kan gøre havfotografering mere interessant, uanset om det byder på svage gyldne eller stormfyldte truende skyer. Igen er der ikke noget rigtigt vejr at fotografere i, men det er godt at lære, hvordan man ser interessante vejrmønstre, og at vide, hvordan man får det bedste ud af dem fotografisk.

Indfang bevægelserne – Ved at skabe en følelse af bevægelse på havet kan en ellers gennemsnitlig scene gøres interessant. To nøgleområder, man kan fokusere på, er havet og himlen, der bevæger sig relativt langsomt. Optagelse af deres bevægelse kræver en langsom lukkertid og støtte af kameraet, typisk et stativ.

Hvis din ISO er lav og blænden lille (stort f/tal), vil det give mulighed for længere lukkertider. Brug en fjernudløser til optagelser på over 30 sekunder. Se, hvordan skyer, der bevæger sig, og vand, der skyller op mod stranden, sløres til silkebløde farver. Alternativt kan du øge lukkertiden til superhurtige hastigheder for at indfange de individuelle dråber fra bølgerne, der brydes.

Relaterede artikler
A woman wearing a red strapless dress crouches down to take a picture with a Canon EOS R10.

REJSEFOTOGRAFERING

10 tips til rejsefotografering

Fotograf og blogger Diana Millos deler sine bedste tips til fantastiske rejsebilleder.

SEASCAPE PHOTOGRAPHY

HAVFOTOGRAFERING

Hav- og action-fotograf

Følg Steve, når han viser os, hvordan han behandler hav- og action-fotos på samme måde for at skabe iøjnefaldende fotos.

Tilføj interesse – Nogle gange giver det ikke det mest spændende billede blot at fotografere havet og horisonten. Vi har som betragtere brug for noget, der fastholder blikket på billedet og giver en smule visuel interesse.

Se dig omkring for at finde måder til at komponere havoptagelser, hvor der er genstande i forgrunden. Menneskeskabte genstande som f.eks. strandhøfder, både, anløbsbroer og fyrtårne skaber kontrast til det naturlige miljø, mens naturlige detaljer som krumninger, søjler, klippestakke og småsten giver interesse, hvis du ønsker at fokusere på naturlige elementer.

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker