Father piggybacks son through field

Sådan bruger du naturligt lys

Uanset om du tager udendørs portrætbilleder, forsøger at indfange stemningen i en by i dagtimerne eller følelsen af en smuk sommeraften, kan naturligt lys hjælpe dig med at skabe flotte billeder. At vide, hvordan du bruger lys til din fordel, vil gøre en stor forskel for dine billeder. Og du behøver ikke investere i nyt udstyr for at se resultaterne.

Brug dagens lys til din fordel

Naturligt lys skifter afhængigt af tidspunktet på dagen og vejret. Derfor skal du vænne dig til at tænke fremad, før du tager afsted med kameraet over skulderen. Det giver jo ikke mening at stå tidligt op for at tage billeder af en flod i byen ved solopgang, hvis du har en bedre chance ved solnedgang.

På en solrig dag med en klar himmel kan lyset se relativt varmt ud om morgenen, hårdere ved middagstid og blødere om aftenen. Så hvis du har tid, kan du tage ud og skyde den samme scene på forskellige tidspunkter af dagen og herefter sammenligne lyset i dine billeder for at finde det, du bedst kan lide.

Undgå direkte sollys til portrætter

Direkte sollys midt på dagen kan skabe hårde skygger, som ikke virker flatterende i dine portrætbilleder. Prøv derfor at fotografere mennesker i skyggen på lyse dage, eller vent til om eftermiddagen, når solen giver et varmere lys. Hvis de for eksempel står bag ved en bygning eller under et træ, opblødes et hårdt lys, og du får mere tilfredsstillende resultater. Du kan også bruge flash i dagtimerne for at kompensere for solens virkning.

Få mest muligt ud af de gyldne timer

Timen lige før solnedgang og lige efter solopgang kaldes ofte for de magiske eller gyldne timer. Professionelle fotografer elsker det og synes, det er det bedste lys på dagen. Fordi solen er lavere på himlen, kaster det vandrette lys lange skygger og bader motiverne i en varm glød. Det er fantastisk til byportrætter, til at udtrykke skønheden i naturen eller til at indfange refleksioner af vand.

Styring af dit kameras hvidbalance

Undertiden kan lys have et ristet og gyldent udseende. Andre gange ser det koldt og blåt ud. Mens dine øjne naturligt tilpasser sig, så farverne ser ens ud i forskelligt lys, bruger kameraer en indstilling, som kaldes hvidbalance. Denne indstilling justerer den måde, dit kamera opfatter lys, og giver dig mulighed for at styre de toner af lys, du arbejder med. Du kan indstille den til at kompensere for lys, der er for koldt eller for varmt.

Der er som standard syv hvidbalanceindstillinger på de fleste digitale spejlreflekskameraer, spejlløse kameraer og avancerede kompaktkameraer fra Canon. Automatisk hvidbalance er standard for de fleste, almindelige lysforhold. Vælg 'Dagslys', hvis du optager i solskin, eller vælg Overskyet, Tåget eller Skygge. Glødelampe eller Fluorescerende lys kan hjælpe med at afbalancere farverne, hvis du optager indendørs.

Det bedste er at tage et par billeder med forskellige hvidbalanceindstillinger for at se, hvilke der ser bedst ud. På denne måde kan du sikre dig, at du ikke mister de farveegenskaber, du rent faktisk ønsker.

Lav din egen reflektor til at kaste naturligt lys videre

Reflektorer er en enkel måde til at udnytte naturligt lys og kaste det videre til dit motiv. Du behøver ikke købe en fra en fotobutik. Ofte kan et stort stykke hvidt, sølvfarvet eller guldfarvet pap eller folie fastgjort til pap skabe den effekt, du leder efter.

Vær modig, og eksperimentér

Eksperimenter med naturligt lys vil hjælpe dig med at forstå, hvordan det fungerer, hvilken slags lys du bedst kan lide, og hvordan det ser ud i et billede. At lære at se lys, og hvordan du indfanger det, kan tage tid – så gør det sjovt. Tag ud og optag usædvanlige lysscenarier og motiver, og få det bedste ud af vejret, årstiderne og de forskellige tidspunkter på dagen.