Venetian boats

5 måder til at skifte perspektiv i din fotografering

Ved at lege med størrelsesforholdene i dine fotos kan du få endnu mere kreative kompositioner og ændre indtrykket af dine billeder markant - samtidig med at du har du sjovt. Læs videre, og lær, hvordan du kan snyde dit publikums øjne med billeder med tvungne perspektiver eller tilt-shift-teknikker (ved hjælp af objektiver, efterbehandlingssoftware og apps), og opdag, hvordan du kan fotografere ting, så de ser mindre ud, end de er i virkeligheden. Som med al fotografering handler eksperimenter med størrelsesforhold om at udforske nye vinkler, at udtrykke din unikke synsvinkel på verden og fremstille fantastiske billeder.

1. Skab miniatureverdener vha. tilt-shift-teknikker

Et tilt-shift-foto snyder øjet til at tro, at det er et billede af en miniatureverden. Du kan købe tilt-shift-objektiver til digitale spejlreflekskameraer eller genskabe effekten vha. Miniature-effekt på udvalgte digitale Canon-spejlreflekskameraer og Canon-kompaktkameraer eller ved hjælp efterbehandlingssoftware og apps. Hvis du vil skabe et tilt-shift-billede af din by, skal du finde en scene med en travl baggrund og være sikker på at tage fotoet oppefra for at opnå den ønskede effekt.


2. Eksperimentér med makrofotografering

Makrofotos indfanger meget fine detaljer ved at forstørre dem. De giver dig mulighed for at indfange ekstreme nærbilleder og resulterer normalt i billeder, hvor dit motiv ser større ud end i virkeligheden. Denne teknik bruges ofte til at vise close-ups af naturbilleder, men du kan også indfange komplekse detaljer af gader i en by, folks ansigter eller noget, du gerne vil komme tættere på. Effekten er svær at opnå med kameraet på en smartphone. De bedste resultater får man med et digitalt spejlreflekskamera og et makroobjektiv eller et godt kompaktkamera med en makroindstilling.


3. Hav det sjovt med tvungne perspektiver

Et fotografisk trick kendt som tvunget perspektiv leger med vores opfattelsessans og skaber optiske illusioner, der får ting til at se større, mindre eller fjerne ud. Ved omhyggeligt at placere personer, steder eller ting i forhold til hinanden kan du skabe optiske illusioner eller sjove resultater. Måske har du allerede taget et billede af en ven, der holder solen mellem sine fingre, mens den er på vej ned, så hvorfor ikke bruge din fantasi til at lave andre sjove, tvungne perspektiver, som du kan dele?


4. Vis størrelsesforhold ved hjælp af dybdeskarpheden

En af de store forskelle mellem billeder, der er taget med en smartphone, og billeder, der er taget med et mere alsidigt kamera som et digitalt spejlreflekskamera eller et avanceret kompaktkamera, er måden, som kameraerne fokuserer på og styrer dybdeskarpheden. Med et digitalt spejlreflekskamera er det forholdsvis nemt at udvælge et enkelt motiv, som står skarpt mod en smukt sløret baggrund eller forgrund - ganske enkelt ved at ændre blænden eller ved at zoome ind. Du kan bruge dybdeskarphed til at fremføre en fornemmelse af størrelsesforhold i dine fotos og vise, hvor lille noget kan forekomme i forhold til større omgivelser.


5. Udskift et ansigt med et vinylalbumcover

Det her er bare for sjov. Hvis du, din familie eller dine venner har en stak vinylplader derhjemme, så prøv at udskifte en eller andens ansigt med et ansigt på et albumcover. Det kan især være effektivt, hvis omgivelser og farver på albumcoveret stemmer overens med baggrunden i dit billede. Du kan afprøve samme idé med et blad, et maleri i ansigtsstørrelse eller et andet foto. Husk, at tricket er at få størrelsen af albumcoveret til at passe med resten af dit billede, så størrelsen af ansigt og krop matcher. Ellers fungerer den optiske illusion ikke.