timelapse header

Tips til timelapse-fotografering

Du har utvivlsomt set nogle fantastiske timelapse-videoer af Mælkevejen, der bevæger sig henover nattehimlen, eller trafik, der kører hastigt igennem en by. Måske har du undret dig over, hvordan disse videoer blev til?
I denne korte video og vejledning nedenfor får du at vide, hvordan du kommer i gang med timelapse-fotografering.

Timelapse er en serie af hundredevis, måske endda tusindvis af stillbilleder, som afspilles i rækkefølge for at frembringe en tidskomprimeret video. Dit Canon-kamera er perfekt til at optage timelapse, du skal blot læse vores tips nedenfor, og før du er klar over det, er du i gang med at skabe dit eget timelapse-mesterværk.

  1. 1. Det rette udstyr – Du behøver to fundamentale ting at optage timelapse: Et robust stativ, så dit kamera ikke ændrer position, samt et intervalometer, en såkaldt fjernbetjening med timer. Det er en enhed, der gør det muligt for dig at indstille optagelsesintervaller, og til filmen har vi brugt TC-80N3, som passer til N3-stik. Hvis du har et stik af typen E3, skal du også have et N3-til-E3-konverteringskabel. Nogle af vores seneste kameraer har en indbygget interval-timer, herunder , og , hvilket gør fremgangsmåden endnu lettere.

  2. 2. Find dit motiv – Find en scene, som indeholder bevægelse: Et landskab med skyer, trafikerede veje eller et vandfald er gode startmotiver til timelapse-fotografering.

  3. 3. Sæt kameraet til Live View, så du kan indstille billedet som ønsket

  4. 4. Vælg RAW eller JPEG – RAW giver dig større mulighed for at efterredigere billedet, men JPEG fylder mindre. Det kan være, at du skal optage i mellemformat eller lille format for at have plads til flere billeder på dit kort, selvom du får en kvalitetsmæssig lidt dårligere video ved at optage i en lavere opløsning.

  5. 5. Eksponeringsindstillinger – Skift optagelsesmetode til Blændeprioritet, og vælg en passende ISO, så du får den ønskede lukkertid. ISO'en kan ligge på alt mellem 100 og 800 i dagslys og helt op til 10000 om natten. Afhængigt af dit motiv kan det være, at du vil bruge en langsom lukkertid for at få bevægelse ind i dit motiv. Generelt skal du indstille din lukkertid til under 1/100 sek. for at få en jævn timelapse.

  6. 6. Evaluerende måling giver dit kamera besked om at tage hele motivet, mens eksponeringen fastlægges. Det kan være nyttigt at vælge fuld manuel eksponeringsstyring til scener, hvor lysintensiteten er konstant, men hvis lyset skifter markant, kan din video komme til at se flimrende ud.

  7. 7. Slå indstillinger som Højlystoneprioritet og Korrigering for mørke hjørner fra; de kan forårsage variationer mellem billeder. Hvidbalance og Picture Style skal også indstilles manuelt, men hvis du optager i RAW, kan du om nødvendigt foretage justeringer senere.

  8. 8. Komponér din scene – Vælg det rette objektiv – en vidvinkel fungerer normalt bedst – komponér dit billede, fokusér på motivet, og skift derefter til manuel fokus på dit objektiv, så kameraet ikke indstiller fokus for hvert enkelt billede.

  9. 9. Indstil dit intervalometer – Vælg, hvor ofte dit kamera skal tage et billede. Dette afhænger af dit motiv: Til hurtigtbevægende motiver skal du tage flere billeder hurtigt efter hinanden, mens du til skyer i blæsevejr godt kan bruge et interval på 2 sekunder.

  10. 10. Bestem, hvor lang tid din timelapse-film skal vare – Jo længere du lader kameraet optage, jo længere bliver din timelapse-film. Husk, at de fleste videoer afspilles med 24 billeder pr. sekund, så til en timelapse-film på 30 sekunder har du brug for 720 billeder. Hvis du indstiller kameraet til at optage hvert andet sekund, skal kameraet optage i 24 minutter i alt. Ved længere intervaller skal dit kamera måske knipse løs i adskillige timer.

Når du har fået billederne i kassen, skal du forberede den endelige timelapse-film. Eventuel beskæring og farvekorrigering skal være identisk på hele billedserien for at få en ensartet timelapse-film.

Hvis du har optaget i RAW, er du højst sandsynligt nødt til at eksportere til JPEG og vælge en passende filstørrelse til den video, du vil lave. Varemærker som Apple og Microsoft udbyder forskellige gratis videoprogrammer, som du kan bruge til at samle dine billeder til et enkelt værk, men til ovenstående video blev Adobe Creative Cloud anvendt.