A snail travels through the reflection of a big wheel in Vienna.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Sådan tager du billeder af dyr i naturen med gennemslagskraft: bevidsthed om naturbeskyttelse

De østrigske naturbeskyttelsesfotografer Christine Sonvilla og Marc Graf har fotograferet vilde dyr i hele verden. Fra den østrigske bjerglos til den sky bengalske tiger har de skabt hundredvis af billeder, der har fanget offentlighedens opmærksomhed. De to mødtes ved Wiens universitet, hvor de studerede naturbeskyttelse. De opdagede deres fælles interesse for fotografering og indså, at det var en måde at give naturen en stemme på.

Marc giver et eksempel på, hvordan det kan gøre en forskel: "Sidst i 2016 publicerede vi det første foto i høj opløsning af en los. Billedet blev taget i de østrigske bjerge, og det var virkelig spændende for os, fordi der kun findes 10 til 15 i hele Østrig, og fordi der omkring det pågældende tidspunkt havde været to tilfælde af krybskytteri. Vi prøvede at få spredt budskabet om at bevare lossen på tværs af Østrig via alle mulige slags medier. Vi blev interviewet af radio og tv og havde flere forsidehistorier i østrigske aviser og tidsskrifter."

Christine fortsætter: "Vi regner med, at den pågældende historie nåede ud til ca. 1,5 til 2 millioner mennesker. Og vi laver også en masse live-præsentationer, hvor vi ved hjælp af fotografering og film taler live med et publikum. Vores arbejde handler i virkeligheden om at bygge bro mellem offentligheden og naturorganisationerne, NGO'erne, videnskabsfolk og alle de mennesker, der er ude i marken."

Christine og Marc mener ikke, at du behøver rejse langt for at tage fantastiske naturbilleder. Parret mener, at du ved at bruge tid på at genkende dyrelivet i dit nærområde vil opbygge en stærkere forbindelse til naturens verden.

Mens parret tidligere har rejst til fjerne og eksotiske steder, fokuserede de i et nyligt projekt på byens natur i Wien, hvor de fotograferede kaniner, pindsvin og egern for at slå et slag for de vilde dyr, der lever på byboernes dørtrin.

"Naturen findes virkelig lige rundt om hjørnet, og det er her, vores forbindelse til miljøet starter", siger Christine. "Jeg er overbevist om, at når du har opbygget denne forbindelse, vil du bidrage til at passe på naturen."

Marc og Christine eksperimenterede med Canon EOS M200, et let og brugervenligt kamera, der er perfekt til begyndere, som ønsker at udforske deres kreative side, og Canon EOS 250D, verdens letteste digitale spejlreflekskamera med en flytbar skærm*, som også tilbyder 4K-filmoptagelse.

"Hvis du lige er begyndt med naturfotografering, behøver du ikke et professionelt kamera med masser af avancerede specifikationer", siger Marc. "Dit udstyr og dine ambitioner går i symbiose." Med et bredt udvalg af tilgængelige objektiver og betjeningsknapper til optagelse vil begge de kameraer, de brugte, hjælpe dig godt på vej.

Her deler Christine og Marc deres tips til fotooptagelser af dyrelivet, der gør en forskel.

1. Forstyr ikke dyrene

Relaterede artikler
A man standing among the trees using the PowerShot ZOOM.

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Fordyb dig i naturen

Naturfotograf Tolga Aktas fortæller om, hvordan PowerShot ZOOM kan hjælpe dig med at blive i øjeblikket.

Young Wildlife Photographer of the Year to pro

WILDLIFE-FOTOGRAFERING

Fra prisvindere til professionelle

To vindere af Young Wildlife Photographer of the Year fortæller, hvad den tidlige succes har betydet for dem.

Water droplets catching the light on a spiderweb.

NATURFOTOGRAFERING

Naturen i sort/hvid med PowerShot G7 X Mark III

Canon-ambassadør Helen Bartlett deler sine råd til at skabe inspirerende sort/hvid-naturfotografier på farten med dit kompaktkamera.

En af de største udfordringer i forbindelse med fotografering af vilde dyr er at undgå at skræmme motivet. Den ideelle løsning er at bruge et kamera med en lydløs optagelsesmetode som f.eks. Canon EOS 250D.

Når du tilpasser dig dit motivs miljø og er så stille som muligt, bør det resultere i flere billeder af dyret, der udviser naturlig adfærd, hvilket er en stærk egenskab ved fotografering af dyreliv. "Det er afgørende at være stille", siger Christine. "En af de vigtigste kamerafunktioner, som en naturfotograf bør se efter, er en lydløs lukker."

Marc tilføjer: "Et hurtigt autofokussystem og burst-metoden [når flere fotografier tages hurtigt efter hinanden] er også vigtige for at øge dine chancer for at få et godt billede.”

Sammen med mere lydløs optagelse i Silent Drive-metode tilbyder Canon EOS 250D optagelse med 5 billeder/sek. plus to autofokussystemer, der øger chancerne for at fange en knivskarp optagelse. Dit kamera kan tilpasses ved at slukke for AF-hjælpelyset, hvilket betyder, at det røde lys ikke tænder for at hjælpe med autofokus, hvilket er ideelt, når du ikke vil forstyrre dit motiv. Den optiske søger giver mulighed for at vælge mellem 9 strømlinede AF-punkter eller Live View-metode. Ved hjælp af Live View-metoden kan du optage via touchscreenen og automatisk spore motivet ved hjælp af 143 AF-punkter. For at opnå større kontrol kan du benytte dig af de 3.975 manuelle punkter.

For at få den bedste chance for ikke at forstyrre dyrene kan du reducere LCD-lysstyrken for at forblive skjult. Optagelse uden flash sikrer, at dit motiv ikke bliver skræmt væk, når du tager billedet. Du skal blot sørge for at øge ISO'en for at indfange så meget lys som muligt. Den maksimale ISO på Canon EOS 250D kan udvides til 51200. Brug af en høj ISO kan skabe billedstøj, men Canon EOS 250D har en indstilling til støjreduktion ved høj ISO-hastighed, der kan bruges, når du behandler dine billeder.

2. Øg lukkertiden for at undgå sløring

Det er en god idé at øge ISO-værdien for at opnå hurtigere lukkertider, når man fotograferer sky dyr – som dette egern, der er fotograferet i Wien.

Når du fotograferer dyreliv, drejer alt sig om hastighed, og Marc foreslår at øge ISO-værdien for at kompensere for det faktum, at der kommer mindre lys ind i kameraet, når du øger lukkertiden for at indfange bevægelse og reducere bevægelsessløring. "Uanset hvilket dyr der er tale om, skal du altid arbejde med en høj ISO. Mange virker bekymrede over at bruge en højere ISO, men du har brug for den."

Christine tilføjer: "Hvis du ikke øger ISO'en, risikerer du, at dit billede bliver sløret, fordi dyret bevæger sig hurtigere end lukkeren." For at undgå sløring er det vigtigt at øge ISO'en, så du kan øge lukkertiden og tage et skarpt billede i høj kvalitet. Det kræver, at du har valgt den rigtige indstilling, der passer til bevægelsen.

Som fotograferne opdagede, vil valget af en høj ISO (for at muliggøre hurtigere lukkertider) ikke kompromittere billedkvaliteten på nogen af kameraerne. Både Canon EOS M200 og Canon EOS 250D klarer op til ISO25600, og sidstnævnte kan udvides til ISO51200.

3. Vælg det mindst mulige kamerakit med omhu

Hvis du vælger at få en passende mængde udstyr, før du tager af sted, begrænser det dine muligheder, så du kan træffe hurtigere beslutninger, når du tager billeder. Det betyder også, at du kan rejse lettere, hvilket reducerer risikoen for at blive træt.

Christine anbefaler, at du ikke behøver købe alt udstyr i begyndelsen. "Start med et vidvinkelobjektiv og et teleobjektiv, og tilføj derefter mere senere."

Hvis du vil komponere et billede af et dyr i sine naturlige omgivelser, kan du prøve at kombinere Canon EOS M200 med et vidvinkelobjektiv som f.eks. Canon EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM. Alternativt er Canon EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM-telefotoobjektivet en perfekt partner, hvis du vil beskære tæt og optage på afstand. For Canon EOS 250D er Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM-objektivet et kompakt teleobjektiv, der kommer tæt på al action, mens Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektivet giver dig mulighed for at optage i bredformat, så du kan fotografere dyr i landskabet eller bylandskabet.

4. Kom helt tæt på, og vis skjulte detaljer

At komme helt tæt på er en fantastisk måde at fremhæve den komplekse skønhed i naturen, som ofte overses i bymiljøer.

Naturbeskyttelse handler om at indtænke "det store overblik", men fotografering i denne genre omfatter alle skabninger, både store og små. "Det, jeg godt kan lide ved makro, er muligheden for at vise det, der ellers går ubemærket hen," siger Christine. "Der er så meget skønhed i en meget lille verden.”

Makroentusiaster, der bruger Canon EOS M200, kan montere Canon EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM-objektivet, som ikke kun tilbyder op til 1,2x forstørrelse. Som verdens første autofokusobjektiv med to integrerede, kontrollerbare LED'er (Macro Lite) giver det ekstra belysning og eliminerer det unødvendige skygger.

"Mange tror, at makrobilleder ikke er typiske inden for naturbeskyttelsesfotografering", siger Christine. "Men det, der virkelig er vigtigt for os, er at have en portefølje, der dækker alle de forskellige aspekter af naturen. Hvis der er noget, der er virkelig småt og smukt, og som skal fremhæves, er makrofotografering det perfekte værktøj at bruge."

5. Kend dit kamera

Når du er fortrolig med dit udstyr, kan du fokusere mere på at komponere et kreativt og spændende billede.

Christine og Marc ved, at den mest succesfulde måde at fotografere naturen på er med tålmodighed og forberedelse. "Ved at forudse, hvad dit motiv vil gøre, får du en fordel, så du skal være god til at observere og vide, hvordan dit motiv vil handle", siger Christine.

Det er også vigtigt at være fortrolig med kameraet, så du kender alle de vigtigste funktioner og de grænser, det kan rykke ved. "At bruge et kamera, som du forstår, er langt bedre end at have et mere kompliceret kamera, så du kan tage to ekstra billeder pr. sekund. Når et dyr dukker op, skal du kende dit kamera til fingerspidserne og være i stand til at håndtere det korrekt, så du kan reagere hurtigt og ikke spilde kostbare sekunder på at søge efter ting som fokusstyring."

En af de første ting, Marc kunne lide ved Canon EOS M200, var det enkle, brugervenlige design med en 180-graders touchscreen. "Det er så fantastisk. Fordi du kan finde alt, hvad du har brug for, på få sekunder, er det bare så hurtigt og supernemt at bruge."

Christine tilføjer: "Så mange tror, det handler om at få et kamera, der tilsyneladende gør det hele, men det handler i virkeligheden mere om personen bag kameraet, og hvad de kan gøre."



Skrevet af Natalie Denton



* Canon EOS 250D (sort/sølv) er verdens letteste blandt alle digitale spejlreflekskameraer med en APS-sensor og en flytbar LCD-skærm, og inklusive batteri og hukommelseskort i henhold til CIPA-retningslinjer, pr. 9. april 2019 (undersøgt af Canon).

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker