A young boy is lit from one side by a homemade softbox on a stand.

HJEMMEPROJEKTER

Gør det selv-hacks: Sådan laver du dit eget fototilbehør

Ville det ikke være fantastisk at have et studie med professionel belysning som f.eks. en softbox til blød, spredt belysning og et spotlight til tæt fokuseret belysning, der hvor du vil have det? Og når du fotograferer vilde dyr i haven, ville du så ikke elske at have et stabilt underlag, der holder kameraet i ro på alle overflader? I stedet for at investere mange penge i tilbehør som dette, kan du prøve at lave det selv!
I denne artikel viser vi dig, hvordan du bruger dagligdags genstande til at fremstille tilbehør, du kan bruge sammen med dit Canon-kamera og eksisterende udstyr til at tilføje kreative effekter og få din fotografering op på et helt nyt niveau.

1. Lav din egen softbox

Hvis du tager portrætter, er en softbox et must! Den spreder lyset og giver mere visuelt tiltalende portrætter.

Du skal bruge:

  • Papkasse
  • Kraftigt pap
  • Blyant
  • Saks
  • Tape
  • Elastikker
  • Husholdningsfolie
  • Bagepapir (gennemsigtigt papir fungerer bedst)
En softbox er ideel til at gøre din lyskilde blødere og mere flatterende til portrætter. Men du behøver ikke gå ud og købe en helt ny softbox med det samme. Du kan lave din egen på bare en halv time med en papkasse, et par ark folie og et stykke bagepapir. Der kræves minimal tilskæring, og vi bruger et smart trick, der udnytter din Speedlite-flashenheds plastholder. Følg disse instruktioner, så kan du skabe endnu flottere portrætter med din nye softbox på ingen tid.

Trin 1 – lav et rektangulært rør

Two hands bend a piece of cardboard around the sides of a Canon Speedlite flash.
Fold pappet rundt om toppen af din Speedlite-flashenhed, og fastgør det sikkert med tape.
Skær alle fire hjørner ned, og fold panelerne ud.

Skær et stykke kraftigt pap, så det passer tæt omkring din Speedlite-flash. Det skal måle ca. det dobbelte af længden af den bøjelige del af flashen. Sæt tape på den. Fjern din Speedlite, og klip langs de fire hjørner til ca. halvvejs af længden, og bøj dem derefter, så de vender udad.

Trin 2 – fastgør en Speedlite-holder

Two hands use black tape to secure a cardboard sheath around a Speedlite flash.
Fastgør plastholderen fra din Speedlite-flash med tape til ydersiden af kassen, og lav et hul i tapen, så du kan skrue en skrue igennem den. Den skal du bruge til at fastgøre softboxen til dit stativ.
Sæt to elastikker over to af papflapperne.

Tag plastholderen fra din Speedlite, og sæt den på paprøret (vikl tapen rundt et par gange, og stik derefter et hul gennem tapen til gevindet, så du senere kan sætte plastholderen fast på stativet). Sæt derefter to elastikker på to af de skrå papflapper, så de kan bruges til at fastgøre din Speedlite i paprøret.

Trin 3 – tape røret til boksen

The inside of a large cardboard box with the flaps of the cardboard sheath secured inside.
Skub din Speedlite-flash gennem hullet i papkassen, og hold de fire skrå flapper nede med tape.
Fastgør den enkelte flap med tape på ydersiden af kassen til røret.

Placér rørets ende midt i din store papkasse (jo større boksen er, jo mere spredt bliver lyset), og lav afmærkninger omkring den. Skær rundt om tre sider af det markerede område, og fold derefter den fjerde side opad for at skabe en enkelt flap. Skub Speedlite-røret gennem hullet indefra (sørg også for at føre elastikkerne igennem). Sæt de fire flapper på Speedlite-røret fast på indersiden af kassen, og sæt den enkelte flap på ydersiden af røret med tape.

Trin 4 – dæk boksen til

The inside of a large cardboard box being lined with reflective foil.
Brug husholdningsfolie til at skabe den reflekterende foring i din hjemmelavede softbox og noget andet fra køkkenet – bagepapir – til at dække forsiden af kassen.

For kassens inderside ind med reflekterende folie. Sæt først folie i toppen og bunden af kassen, og lav derefter to vinklede sidepaneler ved at tape enderne af to folieark tæt på midten af kassen på hver side. Træk folien stramt ud af kassen, og fastgør den, så du har et trekantet hulrum mellem folien og kassen. Vinklerne hjælper med at styre lyset. Fastgør bagepapir med tape over kassens forside. Din gør det selv-softbox er nu klar til brug. Skru den fast på en fod eller et stativ med Speedlite-flashenhedens plastholder, og sæt din Speedlite ind i røret ved at fastgøre elastikkerne over enden for at holde den på plads.

Trin 5 – placering af lyset

Nu skal du teste din softbox – placér den ved siden af og lidt over dit motivs ansigt, og udløs derefter Speedlite-flashenheden for at oplyse dit billede.
A portrait of a boy against a black background.
Brugen af softbox blødgør lyset på ansigtet og giver stemning i det endelige billede.

Placér din softbox på siden og lidt hen over motivets ansigt. Du kan affyre Speedlite i softboxen ved enten at bruge en ekstra Canon Speedlite, monteret på kameraets hot shoe, eller med en trådløs udløser (som f.eks. Canon ST-E3-RT) eller ved hjælp af din pop-up-flash (på kompatible Canon-kameraer). Som udgangspunkt for din eksponering skal du indstille kameraet til Manuel tilstand med eksponering ved 1/200 sek., ISO 100 og blænde f/5.6. Indstil flashen til manuel effekt ved en ottendedel effekt, og tag derefter et prøvebillede. Hvis den er for lys eller mørk, skal du justere flashens effekt eller blænde, indtil lyset ser rigtigt ud.

2. Lav et spotlight-rør

Et fokuseret spotlight er nyttigt til at skabe alle mulige dramatiske effekter i din fotografering.

Du skal bruge:

  • Cylinderformet, folieforet rør
  • Hobbykniv eller saks
  • Afdækningstape
Et enkelt snack-rør kan være nyttigt til at styre spredningen af din Speedlite-flash. Disse rør har normalt en diameter, der svarer til de fleste Speedlites, så du kan få det til at sidde godt på få sekunder. Det giver dig mulighed for at fokusere spredningen af lys for at skabe et spotlys eller et hårlys, og ved at placere flashen bag motivet på den ene side kan du tilføje et kantlys til at fremhæve kanterne for at få et dramatisk look.

Trin 1 – skær røret til

A man cutting the top off a snack food tube with a craft knife.
Metalforingen i dette rør hjælper med at få lyset fra Speedlite-flashenheden til at reflektere mod motivet.

Du skal bruge et cylinderformet rør, der er stort nok til at passe over enden af din Speedlite, f.eks. et rør til chips, eller som i vores tilfælde, til brødstænger. Ideelt set skal beholderen have en metallisk foring, da det hjælper med at reflektere lys i røret. Skær enden af røret med en hobbykniv eller saks.

Trin 2 – sæt det på din Speedlite-flash

Two hands fit a snack food tube on to a Speedlite flash. A Speedlite flash with a snack food tube on it being attached to a tripod.
Skub røret over din Speedlite-flashenhed. Det skal passe perfekt – hvis det ikke gør det, skal det fastgøres med afdækningstape.
Dit spotlight-rør fungerer som en lommelygte, der oplyser dit motiv.

Placér røret over din Speedlite. Hvis diameteren ikke er helt rigtig, og det ikke glider nemt på og bliver på plads, skal du bruge afdækningstape til at fastgøre det. Fastgør derefter Speedlite til dens plastfod, og skru den derefter fast på et lysstativ eller en stativfod.

Trin 3 – affyring af flashen

A photographer takes a photo of a dog illuminated from the other side by a spotlight tube.
Sørg for at teste dit nye spotlight med et par testbilleder for at sikre, at det fungerer, som du ønsker det.

Vi er nødt til at affyre Speedlite-flashen fjernbetjent, enten ved hjælp af en anden kameramonteret Speedlite som denne eller ved hjælp af en trådløs udløser. Mange Canon-kameramodeller giver dig også mulighed for at styre kompatible Speedlites ved hjælp af kameraets pop-up-flash – ikke blot for at affyre Speedlite-flashen, men også for at indstille effekten. Tag et par testbilleder for at sikre, at flashen affyres.

Trin 4 – placering af lyset

A photographer, standing next to a spotlight tube on a tripod, attracts the attention of a dog.
Placér dit spotlight ved siden af dit motiv, og tag et par prøvebilleder. Spotlyset er ret smalt, så det kan kræve et par justeringer at finde den rigtige position.
Hæng en baggrund op – lavet af en plade eller et tæppe – i en kontrastfarve for at sikre, at dit motiv virkelig skiller sig ud.

Hvis du vil have et baggrundsbelyst udseende, skal du placere din Speedlite bag motivet på den ene side, vinklet tilbage mod motivet og kameraet. Da lysstrålen er ret smal, er det vigtigt at få vinklen rigtig. Det kan hjælpe at bruge modelleringslampefunktionen på Speedlite (tryk og hold testknappen nede), eller alternativt kan du bruge Canon Camera Connect-app’en til at tage testoptagelser fra din smartphone, mens du finjusterer placeringen af flashen. Optag dit motiv mod en enkel baggrund – et tæppe eller en plade fungerer godt – og brug en kontrastfarve for at sikre, at dit motiv skiller sig ud.

Trin 5 – konfigurér din eksponering

The settings display on the back of a Speedlite.
Tag et par testbilleder, og justér indstillingerne på dit kamera, indtil du opnår det ønskede resultat.

Her er et godt udgangspunkt for din eksponering: Indstil kameraet til manuel eksponeringstilstand, og indstil ISO til 100, lukkertid til 1/200 sek. og blænde til f/8. Indstil derefter flashen til Manuel tilstand, og sænk outputtet til 1/32. Tag et prøvebillede. Hvis det er for lyst eller mørkt, skal du blot sænke eller øge flashens effekt, indtil det ser rigtigt ud. Placér dit motiv med siden til for at få et dramatisk profilbillede, og begynd at optage.

3. Lav din egen beanbag

Du kan ikke altid bruge et stativ, når du optager makro, især tæt på jorden, men noget mere alsidigt, som f.eks. en hjemmelavet beanbag, kan stabilisere kameraet og hjælpe dig med at opnå bedre resultater.

Du skal bruge:

  • Et par gamle bukser
  • Nål og tråd eller symaskine
  • Pose med linser/ris eller lignende
En beanbag kan være praktisk i alle slags optagesituationer. Du kan stille dit objektiv på den for at få mere stabile optagelser, bruge den til dit kamera, når du er tæt på jorden, eller placere den i bilvinduet til et interimistisk fugleskjul. Du kan nemt lave din egen beanbag ved hjælp af et par gamle bukser, en nål og tråd (eller endnu bedre, en symaskine) og en pose linser eller lignende.

Trin 1 – skær et bukseben af

A man using scissors to cut one leg off a pair of trousers. A man's hands using a sewing machine to sew up the opening of a trouser leg.
Skær bunden af et par gamle bukser af med en saks – du skal bruge en længde på ca. 30 cm.
Sy åbningen i den ene ende sammen med en symaskine eller med nål og tråd.

Tag et par gamle bukser, og skær et af buksebenene af. Du skal bruge et stykke på ca. 30 cm. Tag derefter fat i nålen og tråden (eller symaskinen), og sy åbningen i den ene ende sammen. Sy den anden ende sammen, men lad en lille åbning være på et par centimeter.

Trin 2 – hæld tørrede linser eller lignende i

Red lentils being poured into the opening at the top of a cut-off trouser leg.
Fyld din beanbag med små tørrede bælgfrugter eller ris, indtil posen føles næsten fuld.

Tag en pose linser eller lignende, f.eks. ris, og hæld det i åbningen (en tragt er praktisk – du kan lave en ud af et ark A4-papir, hvis det er nødvendigt). Fyld op, indtil din beanbag føles næsten fuld, tag derefter nål og tråd, og sy åbningen sammen. Din hjemmelavede beanbag er nu klar til brug.

Trin 3 – hold dit objektiv i ro

A photographer resting his lens on a beanbag on a garden chair, shooting purple flowers.
Din hjemmelavede beanbag er ideel til at holde store objektiver stabile og forhindre kamerarystelser.

Din beanbag er fantastisk til at holde større objektiver i ro. Større objektiver kan være tunge at holde i længere tid, men jo længere brændvidden er, jo smallere er synsvinklen, så små bevægelser bliver forstærket. Din beanbag er med til at forhindre rystelser, når du optager ved længere brændvidder. Hvis dit objektiv, som Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM-objektivet, har billedstabilisering, er det bedst også at slå det til, når du optager håndholdt.

Trin 4 – brug den tæt ved jorden

A Canon EOS 250D with a Canon EF 70-200mm f/2.8L IS III USM lens rests on a homemade beanbag.
Det kan være svært at finde den rigtige position, når du tager fotos fra en lav vinkel, men din beanbag er faktisk en ideel, formbar pude.

Hvis du placerer kameraet tæt ved jorden, kan det ofte give dig et usædvanligt perspektiv, men det kan være svært at optage ved så lave vinkler. Din hjemmelavede beanbag kan hjælpe med at holde objektivet i ro, mens du komponerer billedet, og du kan også forme den, så den passer til den ønskede vinkel. Et kamera med en skærm, der kan vippe – som Canon EOS 250D – er også nyttig, fordi det er svært at komponere et billede ved hjælp af søgeren ved en så lav vinkel. Du kan også bruge Canon Camera Connect-app'en til at fjernstyre dit kamera fra din smartphone.

Trin 5 – spor motiver i bevægelse

Din beanbag giver dig mulighed for at følge biens bevægelser…
… samtidig med at du holder dit kamera roligt og stabilt.

Det kan være svært at spore motiver i bevægelse med et stort objektiv, især små dyr som bier. Eftersom din beanbag understøtter dit kamera, men ikke låser det på plads, hjælper den med at holde udstyret i ro, men lader dig frit følge bevægelse. Det er også vigtigt at indstille autofokus til motiver i bevægelse. Live View-motivsporing på Canon EOS 250D gør det nemt at fokusere på bierne her.

Skrevet af James Paterson

Relaterede artikler
Set up your own home studio

HJEMMEPROJEKTER

Opret dit eget studie

Opdag, hvordan du kan være kreativ med flash, og tag fantastiske portrætter på et budget.

A woman standing in front of shuttered windows touches a paper star hanging from the ceiling.

INDENDØRS FOTOGRAFERING

Tre idéer til indendørs fotografering, så du kan udfolde din kreativitet derhjemme

Bliv fortrolig med dit kamera, og lær at tage biograflignende portrætter, kreative makrobilleder og timelapse-videoer.

A woman using a EOS 850D to photograph a wooden vase on a table, lit by an LED light.

PRODUKTFOTOGRAFERING

Sådan forbedrer du din produktfotografering

Find ud af, hvordan den prisbelønnede iværksætter Sophie Sellu har brugt produktfotografering til sin fordel.

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle tips og teknikker