Piotr Malecki shooting on the streets of Warsaw with a Canon EOS M6 Mark II.

GADEFOTOGRAFERING

Piotr Malecki deler sin utraditionelle gadefotograferingsstil og tester Canon EOS M6 Mark II

Dokumentarfotografen og filmskaberen Piotr Malecki brænder for sin hjemby Warszawa: de livlige gader, de farverige mennesker og den pulserende kulturelle scene.

"Warszawa var smuk før den anden verdenskrig," siger han. "Det meste af byen blev ødelagt, og den gamle bydel blev genopbygget, så den ligner originalen så meget som muligt, men byen har også et andet ansigt." I de sidste 10 år har der været en masse sanering, særligt langs floden Vistula, som har åbnet for at dette område af den polske by kan nydes af folket.

Piotrs far inspirerede Piotrs passion for fotografering, da han gav ham et russisk Smena-kamera til jul. Det betød langt mere for den 11-årige Piotr end de andre gaver: "Min far er på en måde ansvarlig for, at jeg blev fotograf. Han gav mig ikke bare dette kamera, han viste mig også, hvordan jeg kunne tage billeder," siger han.

Photographer Piotr Malecki stands in long grass holding a Canon EOS M6 Mark II beside the river Vistula.

Nu optager Piotr altid med Canon-kameraer, og han var den første fotograf i Europa, der brugte det nye Canon EOS M6 Mark II. Der var ingen steder, hvor han hellere ville have det med end på Warszawas gader. Han tog til den vej, der grænser op mod den vestlige flodbred og de afskærmede sandstrande mod øst, hvor unge samles for at have det sjovt om aftenen.

Canon EOS M6 Mark II passede til Piotrs afslappede og spontane gadefotograferingsstil, da det er et yderst bærbart og alsidigt spejlløst kamera med en sensor på 32,5 Megapixel opløsning. Dens avancerede funktioner, som f.eks. en hurtig burst-hastighed på 14 billeder/sek., en 180˚ touchscreen, der kan vippes op, 4K-video og meget mere, gav Piotr masser af kreative muligheder.

"For en nybegynder eller en entusiastisk fotograf, der ikke har budgettet eller gerne vil have en let og kompakt løsning, er det et perfekt kamera," siger han.

Her deler Piotr sine tips til gadefotografering og til at få mest muligt ud af Canon EOS M6 Mark II's funktioner.

1. Vær spontan

Relaterede artikler
A woman in a summer dress and sunhat holds the Canon EOS R10 up to her face to look through the viewfinder, as she stands in front of detailed Spanish architecture.

REJSEFOTOGRAFERING

En tur i Sevilla med EOS R10

Blogger Diana Millos opdager, hvorfor dette kreative kamera er den perfekte rejseledsager.

Vlogging how-to: winning vlogging tips

GADEFOTOGRAFERING

Opdag abstrakt gadefotografering

Lav fantastisk kunst fra hverdagen med disse enkle teknikker til surrealistiske billeder i byen.

Street photography tips

GADEFOTOGRAFERING

Tips til gadefotografering

Fang magien i hverdagen med disse tips og teknikker fra gadefotografen Giuseppe Esposito-Rodrigues.

At indfange spontane øjeblikke og skæve scener er en af de fantastiske glæder ved gadefotografering og for at gøre det, er et kamera med hurtig burst-metode uundværligt.

Piotr stødte på en tjekket og usædvanlig situation under hans optagelser. "De her fyre på cross-trainer-cykler hoppede ind i lyset fra nogle gadelamper," siger han. "Jeg blev nødt til at kombinere et par ting for at kunne optage dem – en høj ISO, kameraets høje billedhastighed og fokusere med objektivet helt åbent (f/1.4) – men jeg synes, det fungerede rigtig godt."

Ved at vælge Raw burst-metode i Canon EOS M6 Mark II kunne Piotr optage ved 30 billeder/sek. og optage mindre billedfiler på 18 Megapixel. Der er også en foroptagelsesindstilling, som gemmer billeder optaget et halvt sekund, før lukkeren trykkes helt ned, så du kan indfange selv de mest flygtige øjeblikke.

2. Leg med video

Photographer Piotr Malecki films a volleyball player on a sandy riverbank under a bridge.

At have et lille og diskret kamera, der kan optage i en række videoopløsninger og billedhastigheder, kan virkelig betale sig, som Piotr opdagede, da han faldt over en gruppe unge, der spillede volleyball på stranden ved Vistula-floden.

Canon EOS M6 Mark II kan optage "skarpe detaljer" i 4K-video med en høj billedhastighed, forklarer Piotr. Denne 4K-detalje betyder, at du kan beskære dine videoer i efterproduktions- og outputoptagelser i Full HD, hvilket giver filmskabere som f.eks. Piotr mere fleksibilitet, når de komponerer et billede. "Du kan vælge en del af billedet og forstørre det uden at gå på kompromis med kvaliteten," siger han.

I Full HD gav Canon EOS M6 Mark II Piotr muligheden for at optage hurtige actionsekvenser ved 60 fps uden den rystende bevægelse, du nogle gange ser med langsommere hastigheder. Der er også en 120 fps-indstilling til 4x slowmotion, som giver endnu jævnere videoer.

3. Vov dig ud efter mørkets frembrud

For at indfange stemningen i en by er det vigtigt at udforske byens pulserende natteliv. Uanset om Piotr filmede beach volleyball i det svindende aftenlys, eller om folk kørte på cross-trainer-cykler i mørket, opdagede han, at funktionerne til svag belysning i Canon EOS M6 Mark II var uvurderlige.

"Jeg testede kameraet i omgivelser med svag belysning og op til ISO 3200. Det giver fin pixelering ved højere ISO-følsomheder," siger han, og derudover kan Canon EOS M6 Mark II optage video i svagt lys, ligesom det kan tage stillbilleder. Kameraet kan optage op til ISO 25600.

4. Fokusér på mennesker

At inkludere mennesker i byfotografering er én af de bedste måder at gengive følelsen af et sted, da det tilføjer bevægelse og personlighed, hvilket gør billeder mere levende. Mennesker udgør en central del af Piotrs arbejde. "Jeg tager billeder af steder, men i bund og grund er mit motiv mennesker," siger han.

Når man fotograferer mennesker i en scene, er det vigtigt at have et fokuspunkt i tankerne – uanset om det er hovedmotivets øjne, en persons ansigt i en menneskemængde eller en person, som springer efter en bold. Den letanvendelige, fleksible autofokus i Canon EOS M6 Mark II hjælper med dette.

"Nøjagtigheden af autofokus er meget vigtig, og med Canon EOS M6 Mark II er den virkelig driftsikker og hurtig," siger Piotr. "Det sporer ansigter, og du kan også spore øjne."

Canon EOS M6 Mark II fokuserer automatisk og giver dig mulighed for at lade kameraet vælge et fokuspunkt eller indstille fokuspunktet manuelt. Piotr valgte at indstille sine AF-punkter manuelt, før det begyndte at spore, og benyttede dermed hele det aktive AF-område eller blot en bestemt zone. Ved at bruge den valgfrie søger til at komponere kunne han vælge punktet på den bagerste touchscreen med sin tommelfinger.

"Du kan indstille fokus på den del af billedet, som kameraet skal spore, og det behøver ikke være et ansigt – det kan være alt – og det holder det bare i fokus."

Photographer Piotr Malecki is in sharp focus as he photographs a fast-moving roller skater, who is blurred.

De to funktioner, der virkelig gør Canon EOS M6 Mark II til noget særligt for Piotr, er "præcisionen af autofokus ved optagelse med objektivet helt åbent og det faktum, at du kan optage ved højere ISO-værdier uden at gå på kompromis med kvaliteten". Det er også en vigtig egenskab at kunne skifte objektiv. "Hvis jeg har brug for yderligere at kunne garantere, at et billede er i høj kvalitet under svag belysning, kan jeg skifte fra objektivet til Canon EF-M 32MM f/1.4 STM", siger han, "hvilket gør det til et godt valg for fotoentusiaster og professionelle, som er på udkig efter et bærbart sekundært kamera".

Skrevet af Kevin Carter

Relaterede produkter

Relaterede artikler

'Bliv inspireret' er din vigtigste kilde til nyttige fototips, købsguider og interessante interviews – alt, hvad du behøver for at finde det bedste kamera eller den bedste printer og gøre din næste kreative idé til virkelighed.

Tilbage til alle fortællinger