A model car in the garage

Modelbygger og fotograf Simon Carter. En fortælling om styrke og størrelsesforhold.

Simon Carters passion har været årtier undervejs. Han startede med modelbygning som dreng, siden motorsport og nu en karriere som professionel fotograf. Det var først, da han havde tid til at sætte disse færdigheder sammen, at han kunne skabe og fotografere den miniatureverden af motorsport, som han altid havde drømt om. Mens vi sidder ved siden af hans enestående samling af modelracerbiler, går det op for mig, hvor stor den opgave, han har stillet sig selv, er. Det er en historie om at opfinde en verden for derefter at træde ind i den.

Kan du fortælle os lidt om, hvad der inspirerede dig til at begynde med at bygge og fotografere miniaturemodeller?

Jeg voksede op i 60'erne, og ligesom mange andre børn brugte jeg timevis på at bygge modeller af tanks fra Anden Verdenskrig. Det var først, da jeg for nylig fandt disse på loftet, at jeg fandt ud af, at jeg kunne samle alle mine interesser og færdigheder for at skabe noget helt unikt.

Hvordan går du i gang med at bygge en nøjagtig kopi af en racerbil?

De er baseret på de samlesæt, der blev produceret i 1970'erne og 80'erne, så det er lidt svært at opstøve dem. Som om det ikke var svært nok, så ændrer jeg dem for at sikre, at køretøjerne er mekanisk præcise, med fungerende affjedring, døre, motorhjelm og bagagerumsklap. Så tilføjer jeg det støv, de brændemærker og ridser, som man finder på en rigtig racerbil. Derfor tager det mig ca. tre måneder at bygge hver enkelt.

Når du laver disse modeller, tænker du så på dem som bilentusiast eller fotograf?

Faktisk lidt af begge. Jeg skaber mine modeller på samme måde, som ethvert fotografi eller filmsæt vil blive opbygget. Det betyder, at selv på dette tidspunkt tænker jeg på de vinkler, jeg skal bruge for at få de billeder, jeg er ude efter. Det handler ikke kun om at genskabe fornemmelsen af en racerbilsværksted. Det handler om at bygge en model, jeg kan optage i.

©Simon Carter

Hvordan er din tilgang til fotografering, når bilerne og modellen er klar?

Lige fra starten har jeg insisteret på, at alle mine billeder ser ud, som om en racerløbsentusiast netop er trådt ind på et af disse værksteder, og når ingen ser det, tager han et par billeder.

For at gøre dette forestiller jeg mig, at jeg kun er 15 cm høj. Som miniaturefotograf har jeg kun tre vinkler, som jeg kan fotografere fra: stående, krybende frem og liggende på et knæ.

Når man bladrer gennem dine billeder, ser de alle ud som om de er taget udenfor, selvom vi nu ved, at det ikke er tilfældet. Hvordan gør du det?

Lys. Det handler om at bruge naturligt lys. Jeg kan godt retouchere denne effekt, men jeg foretrækker at lave alt i kameraet.

Hjælper din erfaring som professionel fotograf?

Jeg belyser disse modeller på samme måde, som jeg plejede at belyse de virkelige biler, da jeg var professionel fotograf. Det betyder, at jeg reflekterer lys fra overflader, snarere end at pege direkte på bilen. Dette giver bilernes lak en skinnende effekt, som du kun får udenfor. Men sommetider kan det være en hindring at vide for meget. Når alt kommer til alt, forsøger jeg at lave en serie, der ligner, at den er taget af en amatør. Så jeg skal minde mig selv at gøre ting, som jeg ved ikke er rigtige.

©Simon Carter

Hvis nogen gerne vil give sig i kast med modelfotografering, er der så noget særligt udstyr, de skal bruge?

For at give dig en ide om hvor lavteknologisk det er, når jeg optager, så fastgør jeg kameraet, så jeg kan flytte alt i modellen en millimeter ad gangen, indtil det er perfekt. Det gør jeg ved at bruge en pose med to håndfulde ris i som sandsæk til at balancere kameraet på. Det er den bedste måde, da der ikke er plads til ministativer, for kameraet ville være for højt og vinklen ville være forkert.

Hvad er så det næste for dig?

Jeg tænker, at min næste udfordring skal være et amerikansk værksted. Der vil holde mig beskæftiget i et par år.

Hvis du føler dig inspireret, kan du se hele udvalget af Simon Carters verden af miniaturemotorsport.

Simons kamerataske

Kameraer:

Canon EOS 5D

Canon Sure Shot 35mm AF-7

Objektiver:

Canon EF 50mm f/1.2L USM

Canon EF 100mm f/2.8L Macro IS USM

Svar er redigeret af hensyn til klarhed og flow.Interview: Skrevet af Mark Blaylock