Long exposure lights

Et klart perspektiv på fotografering i svagt lys.

Vi har talt med Nige Levanterman, en fotograf, der arbejder i svagt lys og har specialiseret sig i at indfange energien i farverige bylandskaber. Ved at mestre lang eksponeringstid og kontrastende skarpt lys skaber Nige dynamiske, oplyste fortællinger.

Lad os lære dig at kende, Nige – hvor stammer din passion for fotografering fra?

Da jeg startede i et nyt job i London, ville jeg udforske byen og lære den at kende, så jeg brugte fotografering til at få mere at vide om området. Det var på det tidspunkt, jeg begyndte at tage billeder på min mobiltelefon. Men jeg ønskede at forsøge mig med fotografering i svagt lys og lang eksponeringstid, og jeg nåede grundlæggende grænsen for, hvad en mobiltelefon kunne klare. Så jeg opgraderede til et digitalt spejlreflekskamera.

Jeg havde ikke fået nogen egentlig undervisning – jeg lærte det grundlæggende ved selvstudier på YouTube og fulgte mit instinkt. Jeg øvede mig, lærte det af mig selv og udviklede det til, hvor jeg er i dag.

Hvad fascinerer dig ved optagelser i svagt lys?

Jeg elsker at indfange bevægelse og kontrasten i det skarpe lys ved natoptagelser. Så jeg prøver at gøre scener levende med energien fra trafik, mennesker og farver.

Du kan godt lide at bruge lange eksponeringstider. Kan du fortælle os, hvordan du gør det?

Det er altafgørende at finde et ordentligt sted at stå. Din placering skal være i en god vinkel – på sikker afstand fra trafikken – og solid, fordi enhver bevægelse slører optagelsen. Hvis du optager berømte eller ikoniske steder, er du også nødt til at tage hensyn til menneskemængden, som kan forstyrre dig.

Anbring kameraet på et stativ, brug et objektiv med den mindst mulige blændeåbning, og fokusér på et sted midt i fotoet. Derefter skal du skifte til Manuel og bruge en langsom lukkertid (5-30 sekunder) for en længere eksponeringstid.

For fotografer, der netop er gået i gang med lange eksponeringstider, vil jeg anbefale at bruge indstillingen "Blændeprioritet", fordi kameraet gør halvdelen af arbejdet. Så i dette tilfælde bør du starte med blændeåbning F14 med din ISO indstillet til 100 og bruge lukkerprioritet. Kameraet afgør eksponeringstidens varighed, og så længe det er mindre end 30 sekunder, får du et udmærket resultat.

@Nige Levanterman

Hvilket Canon-kit bruger du til at optage dine fotos i svagt lys?

Jeg har tre i øjeblikket. Jeg har et Canon EOS 5DS R, som jeg bruger til time lapse-optagelser, fordi 50 MP-billederne konverteres til 8k-video. Jeg har også et Canon EOS 5D Mark IV og det nye Canon EOS R. Med hensyn til objektiver vil jeg anbefale at bruge et F2.8 – det giver meget skarpere natoptagelser, da det fungerer rigtig godt i svagt lys. Med et F2.8-objektiv eller måske endda et F1.4-objektiv kan du tage ordentlige håndholdte fotos med lang eksponeringstid.

Du bruger mange efterfølgende billedeffekter. Hvilke råd vil du give en person, der ønsker at gå i gang med billedredigering?

Den første fejl, alle begår – mig selv inkluderet – er overmætning. Undgå dette i efterredigeringen, og lad fotoet se realistisk ud.

Der er desværre ingen direkte og hurtig måde at lære sig redigeringsfærdigheder. Hvis man aldrig har benyttet redigeringspakker før, bør man bruge tid på at eksperimentere med dem. YouTube har et væld af gratis tutorials, der er egnede til alle niveauer.

Den ultimative nøgle er at finde din egen stil – lad dig inspirere af andre, men lad være med at kopiere dem.

Hvor er dine favoritsteder til natoptagelser – og hvorfor?

Jeg tiltrækkes af steder, hvor der sker noget med masser af mennesker, trafik og lys. Det er grunden til, at jeg elsker juletiden. Lysene, travlheden på markederne og forskellige begivenheder gør denne tid på året perfekt til fotografering i svagt lys.

@Nige Levanterman

Har du en top 3 til at få styr på fotografering i svagt lys?

Investér i et godt stativ. For at opnå en skarp optagelse skal kameraet holdes helt stille – hvis fotoet bliver sløret, skyldes det utilsigtet bevægelse.

Når du har valgt dit motiv, skal du skifte til manuel fokus – på den måde forsøger kameraet ikke længere at fokusere på andre bevægelige elementer i billedrammen, f.eks. gående personer eller biler, der kører forbi. Dette gøres ved at vælge et fokuspunkt, trykke udløseren halvt ned og skifte objektivet til manuel.

Find din egen vej inden for grundlæggende fotografering i svagt lys, og investér derefter i dine objektiver. Et nyt objektiv ændrer din stil fuldstændigt og bidrager til din udvikling. Jeg havde omkring fire objektiver, før jeg opgraderede fra mit første spejlreflekskamera.

Hvad er næste skridt for din fotografering?

Jeg afprøver hele tiden nye idéer. Jeg har tænkt mig at være anderledes – derfor har jeg taget billeder af masser af ikoniske bygninger på min egen måde. Så jeg tror, jeg forsøger at være i konstant bevægelse, holde trit med tiden og efterspørgslen på de sociale medier.

@Nige Levanterman


Anbefalet udstyr

Canon EOS 2000D

Canon EOS M50Skrevet af Sasha Newbury