BYFOTOGRAFERING

Kompositionstips til betagende byfotografering

Unikke vinkler og nye perspektiver – fotografen Paula Stopka deler sine tips til at komponere iøjnefaldende billeder af bylandskabet.
Chicagos skyline i den gyldne time med vand foran bygningerne. Hele scenen er indsvøbt i det orange skær i horisonten.

Fra moderne byarkitektur, der glitrer over skylines, til historiske murstensstrukturer, der daterer århundreder tilbage: Byerne tilbyder en verden af perspektiver, der er værd at fange, og som alle er unikke for enhver fotograf.

Den London-baserede, selvlærte grafiske designer og fotograf Paula Stopka stammer fra Kraków i Polen og kan ofte ses udforske byer rundt om i verden med et kamera i hånden, senest Canon EOS R, i sin søgen efter nye perspektiver og innovative vinkler.

Her deler vi hendes inspirerende arbejde sammen med vores bedste tips til at komponere kreative billeder af bylandskaber og bybilleder.

1. Udforsk forskellige perspektiver

Et billede, der er taget opad gennem den hule midte i en tårnhøj, cirkulær struktur. Rækker af altaner danner koncentriske cirkler op til toppen af strukturen, mens et fly flyver hen over den åbne himmel.

Forskellige udsigtspunkter kan give et helt nyt perspektiv på bybygninger. Vær ikke bange for at gå helt ned og skyde opad. Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv ved 16mm, 1/160 sek., f/8 og ISO100. Paula Stopka

Et billede, der er taget op ad en betonvindeltrappe, som danner et snoet, sneglehuslignende mønster.

Trappeskakter kan være geniale omgivelser til at finde tekstur, førende linjer, kurver og andre former, der hjælper med at lede øjet. Taget med et Canon EOS R med et Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv og en Canon-objektivadapter EF-EOS R ved 16mm, 1/50 sek., f/6.3 og ISO320. Paula Stopka

Usædvanlige udsigtspunkter kan give en ny vinkel på byens seværdigheder, når du går omkring med et kamera. Hvis du optager opad gennem imponerende arkitektur til himlen over dig og introducerer lag med forskellige etager i en bygning, kan du tilføje dybde og lede øjet. Alternativt kan du prøve udsigten ovenfra for at få en dramatisk udsigt over hustagene og skyskraberne, kigge gennem udsigtspunkter eller optage din landskabsscene fra et lavt udsigtspunkt over vand for maleriagtige reflektioner. Kameraets touchscreen, der kan vippes og drejes, er ideel til sådanne situationer, især når det kombineres med et stativ, da det giver dig mulighed for at optage fra mere kreative positioner.

Nogle gange kan betagende bygninger og deres unikke strukturer også nydes indefra. Gå op på øverste etage, og kig ned eller tværs igennem for at koncentrere dig om tagdesign, mens du bruger lys til at skabe en dramatisk effekt. Eller hvis du har en yndlingsbygning i din by, kan du besøge den på forskellige tidspunkter af dagen – den gyldne time lige før solnedgang kan antænde og forvandle scener. Prøv at fotografere fra forskellige steder for at finde en udsigt, der er helt din egen.

2. Opret visuelle stier gennem et billede

Almindelige byscener kan komme til live, når en fotograf skaber en komposition med interessante visuelle stier. Trappeskakter med kontrastkurver og lige linjer kan forvandle sig til smukke sneglehuslignende billeder, når denne teknik anvendes, og det replikerer kompositionsværktøjet det gyldne snit eller Fibonacci-spiralen, som fotografer kan bruge til at lede en seer gennem et foto.

Arkitektonisk pragt er ikke altid nødvendigt, da du kan bruge denne effekt med rulletrapper, der er lyst op om natten, til at skabe førende linjer eller skygger på siden af en bygning for at lede beskueren til et hovedfokuspunkt.

3. Giv loftshøjde til en scene

New Yorks skyline set fra et vandområde med rækker af små søjler, der stikker ud af vandet, hvilket skaber perspektivlinjer mod midten af billedet. En stor, tom himmel over bygningerne er taget med i billedet.

Plads øverst på et billede kan være med til at fremhæve de vigtigste fokuspunkter som f.eks. en slående vinklet skyline. Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM-objektiv ved 24mm, 72 sek., f/16 og ISO100. Paula Stopka

Det indvendige af en stor, hvid bygning med udsigt til taget og rækkerne af stivere, der holder det oppe.

Lineær arkitektur kan vækkes til live på kameraet, når du har fundet en unik vinkel. Taget med et Canon EOS 500D (nu efterfulgt af Canon EOS 850D) med et Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektiv ved 10mm, 1/80 sek., f/7.1 og ISO100. Paula Stopka

Lidt "pusterum" øverst i et fotografi, især når du fotograferer en spektakulær himmel, kan give et billede en anden dimension og hjælpe med at eliminere distraktioner. Udvidet loftshøjde er også nyttigt, hvis du vil optage en nattehimmel og fremhæve glitrende bylys med en lavere lukkertid for en mørkere himmel.

Når du optager en skyline i storbyen, giver det negative rum over scenen balance til billedet og forhindrer det i at virke rodet. Glem heller ikke pladsen under dine bylandskaber – vandrefleksioner kan være en virkelig kreativ måde at tilføje endnu et spændende element, når du vil finde et nyt perspektiv på et populært fotosted.

4. Omfavn vidvinkel

Alle omfattende bylandskaber er velegnede til et vidvinkelobjektiv. Canon RF-objektiver giver fremragende billedkvalitet, forbedret billedstabilisering og en hurtigere autofokusmotor. Canon RF 15-30mm F4.5-6.3 IS STM har et bredt zoomområde med nærfokusering og effektiv billedstabilisering – ideelt til landskaber og arkitektur.

For at få betagende panoramabilleder kombinerer panoramafunktionen i Canon EOS R7 og Canon EOS R10 optagelser, når du bevæger kameraet i én retning, mens du trykker på udløserknappen. Det er en god idé at holde kameraet stabilt og vandret, når du bruger denne funktion.

Når du optager flotte udsigter generelt, skal du holde horisonten lige ved at bruge Auto Level, hvis det er tilgængeligt på dit kamera. Det er også nyttigt at bruge hjælpelinjerne i søgeren for at sikre, at din komposition er velafbalanceret.

Ved at optage i vidvinkel på et kamera med høj opløsning får du også frihed til at beskære et billede for at fjerne kanter, forbedre kompositionen eller endda fremhæve en del af en bygning for at opnå unikke resultater.

5. Optag lodret

Hjørnet af en bygning med rækker af buede plader, der stikker ud fra hver etage.

Rene linjer med lys og skygge kombineret med rene kanter kan give effektfulde kompositioner. Taget med et Canon EOS R med et Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv ved 26mm, 1/160 sek., f/7.1 og ISO100. Paula Stopka

Rækker af rulletrapper, der er lyst op i mørket, reflekteres i loftet over dem.

At skabe visuelle stier gennem et billede med urbane elementer som f.eks. rulletrapper kan give fotografier en grafisk æstetik i designstil. Taget med et Canon EOS 6D Mark II med et Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-objektiv ved 16mm, 1/50 sek., f/4 og ISO800. Paula Stopka

Et konstant tema i Paulas bymæssige kompositioner er portrætorientering. "Jeg synes, at det er sjovt og udfordrende at tage billeder lodret. Når jeg vender mit kamera sidelæns, tvinger det mig til at se tingene fra et andet perspektiv. Det skaber en fornemmelse af dybde i billederne," siger hun. "For mig handler det om symmetri, og det er mit primære fokus. Symmetri gør alt visuelt meget behageligt, afbalanceret og mere attraktivt for seerens øje. Det bringer også harmoni til billedet."

Paula bruger nyttige funktioner i sit Canon EOS R til portrætorienterede billeder. Hun forklarer: "Jeg har altid gitterlinjer slået til i mit Canon-kamera, da det hjælper mig med at indramme og komponere mine billeder bedre, og til tider bruger jeg den elektroniske vaterpasfunktion."

Alle Canon EOS R-systemkameraer gør det muligt for fotografer at vælge, hvordan søgeroplysningerne vises, når der optages billeder lodret. Det er muligt at skifte til lodret visning, så oplysningerne automatisk roteres og er nemmere at læse.

6. Brug lys til at forbedre kompositionen

En gade i London om aftenen med en rød telefonboks i forgrunden og St Paul's Cathedral i baggrunden og lange lysspor af rød, hvid og gul, der løber langs vejen mellem dem.

Vær kreativ med lysspor og lang eksponering i mørke for at få et interessant twist på vartegn og for at skabe dine egne førende linjer. Taget med et Canon EOS 500D med et Canon EF-S 10-22mm f/3.5-4.5 USM-objektiv ved 13mm, 15 sek., f/14 og ISO100. Paula Stopka

Optagelse om natten kan forvandle hverdagsscener til ekstraordinære farverige udsigter. Hvis du arbejder i tusmørke eller i mørke, kan det være en hjælp at indstille et billede ved ethvert vartegn ved hjælp af Live view-skærmen, så du kan se kompositionen tydeligt, ændre eksponeringen ved hjælp af eksponeringskompensation eller fuld manuel (M) funktion på skærmen.

Ved hjælp af en kabeludløser kan du fjernoptage, hvilket er nyttigt til usædvanlige vinkler og lange eksponeringer. Canon Camera Connect-appen giver dig mulighed for at foretage ændringer i kameraindstillinger og eksponering fra din telefon. Du kan endda se Live View på din enhed.

Lange eksponeringer på et par sekunder er geniale til at fange bevægelse fra køretøjer, der kører forbi et imponerende vartegn, men vent bare på en strøm af trafik, før du trykker på lukkeren for at få kreative lysspor fra bag- og forlygter. Det er også en del af morskaben at eksperimentere med en komposition og en skudvinkel for at finde ud af, hvor lysstierne vil sidde i forhold til vartegnet med forskellige lukkertider.

Se vores video om fotografering af bylandskaber, mens solen går ned, for at få flere tips og råd.

Sidste tanke: Sådan tilføjer du GPS til fotos

Når du ser tilbage på dine yndlingsseværdigheder i byen, kan det være virkelig nyttigt at huske, hvor de blev taget, især hvis du vil besøge en bestemt beliggenhed igen og genopleve en tur. Nogle Canon-kameraer har indbygget GPS, så positionsdata gemmes i dine billedfiler. Hvis dit kamera ikke har denne funktion, kan Canon Camera Connect-appen bruge telefonens positionsdata og tilføje positionsoplysninger til dine billeder.


Som Paula konkluderer, er optagelse af bygninger og bylandskaber en fantastisk måde at "strække dig selv som fotograf". Brug vores tips til at skabe dine egne mindeværdige bybilleder.


Skrevet af Lorna Dockerill

Relaterede produkter

Relaterede artikler