Caroline’s children eating

Hjemmelavede fortællinger

Hjemmelavede fortællinger

Hjem er for mange af os ikke kun, hvor hjertet er, men også hvor vi deler de bedste øjeblikke med vores venner og familier, og hvor vi skaber fortællinger, som vi husker hele livet. For familiefotografen Caroline Holt handler det om at sikre sig, at minderne og fortællingerne aldrig bliver glemt. Vi snakkede med den tyskfødte Caroline, som nu bor i Sverige, om hendes egen rejse ind i en verden af familiefotografering. Vi var spændt på at høre, hvordan hun formår at indfange skønheden i hverdagen, og hvorfor det at skabe kontakt med en familie er altafgørende for at indfange deres fortællinger.

Vi er jo overbevist om, at hvert billede har sin egen fortælling. Du lader til at være enig i dette som fotograf og ser dig selv som historiefortæller. Hvad betyder det for dig?

Når jeg fotograferer, vil jeg gerne føle noget og blive mindet om ting, jeg har oplevet eller gjort. Hvert foto tager mig tilbage til et minde, en følelse eller en situation. De er også fantastiske til at bringe personligheden frem i et motiv.

Har du altid været interesseret i fotografering? Hvordan kom du i gang med det på et mere professionelt niveau?

Jeg har altid været interesseret i det, men jeg blev nok væsentligt mere involveret i det efter mit første barn. Mine egne børn var faktisk min inspiration.

© Caroline Holt

Var dette en del af grunden til, at din fotografering begyndte at fokusere på hjemmet?

Absolut. Mine børn er grunden til, at jeg kom i gang med at fotografere. De er min inspiration. Jeg begyndte at tænke over, hvad jeg ønskede, mine børn skulle huske fra deres barndom, og hvordan jeg gerne ville fremstille det.

Når det kom til at dokumentere andre familier, var det faktisk en personlig erfaring, der fik mig til at gøre det. Da jeg var yngre, var billederne af mig og min bror ikke altid så gode, eller de manglede min mor og far. Så jeg ønskede at give familier en chance for at komme med på billederne selv, at få nogle rigtig gode billeder, som de kan se tilbage på, når de er ældre og kan sætte pris på dem som familie. Jeg var også på udkig efter hverdagens små øjeblikke, som vi ofte glemmer.

Dine billeder er fantastiske øjebliksbilleder af familielivet. Du indfanger de små historier, der opstår hver eneste dag i hvert hjem. Hvorfor synes du, det er vigtigt at bevare disse øjeblikke?

Det relaterer til min egen baggrundshistorie. Min far døde, da jeg var helt ung, og jeg har ikke ret mange billeder med ham. Så nu synes jeg, det er vigtigt at have disse øjeblikke, som vi kan se tilbage på. Vi ved aldrig, hvad der kan ske.

Vi fokuserer på historier, der skabes i hjemmet i denne måned. Hvilke tips har du til andre, som ønsker at bringe deres egne hjem til live?

Jeg synes, det er vigtigt at skabe kontakten med sin familie. Find fokuspunkter, og følg øjeblikkene. Fortællingerne vil opstå af sig selv. Forsøg ikke at ændre, hvad dit hjem er. Når jeg tager billeder af familier, prøver jeg at få dem til at gøre det, de plejer som at spille spil, gå ture osv. Det er de virkelige øjeblikke, jeg søger.

Hygge siges at repræsentere et øjeblik eller en følelse og handler om at anerkende nuet. Dine fotos bringer den nostalgi tilbage. Hvad tror du, det er ved vores hjem, som gør dem til så særlige steder?

Vi bruger meget tid i vores hjem. Det er et sted til refleksion. Det er fantastisk at se tilbage på disse øjeblikke. Jeg synes altid, det er meningsfuldt at tage billeder af mennesker i deres eget hjem. Hjem er særlige steder. De bliver "værre" over tid, de bliver slidte. Selv når vi flytter til en ny by eller et nyt hus, er det rart at se tilbage på en tid, som har været. At bevare den til fremtiden er en af mine vigtigste motivationsfaktorer.

Når du træder ind i en families hjem, har du ingen kontrol over ting som belysning og baggrunde osv.? Hvilken indflydelse har det på måden, du arbejder på?

Jeg kan faktisk godt lide den udfordring. Hvert hjem er forskelligt, så hver ramme er forskellig. Det er befriende. Især i lande som Sverige, som har lange perioder med mørke, er det interessant at få det til at fungere. Mennesker, der ikke naturligt tager billeder, har måske ikke ret meget lys i deres hus, så manglen på kontrol over dette er udfordringen.

Du har vel heller ingen kontrol over familiernes handlinger? En masse mennesker er ikke vant til at få deres billede taget. Prøver de nogensinde at være noget, de ikke er? Hvor svært er det for folk at slappe af og ikke se iscenesatte ud?

I begyndelsen forsøger de som regel at være noget, de ikke er, men til sidst glemmer de blot, at jeg er der. Jeg giver ingen instruktion overhovedet. Det er derfor, jeg prøver at tilbringe så megen tid som muligt sammen med familien, så jeg til sidst bare er en del af inventaret.

© Caroline Holt

Er det, fordi de skal glemme, at du er der?

Tværtimod tror jeg. Hvis jeg var en flue på væggen, ville det være vanskeligere. Tricket er at skabe kontakt med folk. Jeg går ind og leger med børnene. Jeg skaber relationer. De slapper af og bliver trygge ved mig, og så glemmer de, jeg er der for at tage billeder. Derfor er det vigtigt, at jeg tilbringer en masse tid med dem. De naturlige relationer mellem familiemedlemmerne hjælper med at vise deres personligheder frem.

Du siger på din webside, at "Billederne vil vise dit liv, som det er, og du bliver måske overrasket over, hvor meget sjov og kærlighed de vil vise". Hvad er nogle af de bedste reaktioner, du har fået fra familier?

Nogle af de bedste reaktioner kommer fra forældrene. Mange gange er de overrasket over, at jeg har indfanget noget, de vidste, var der. En familie sagde: "Det er så godt, at du fangede det, for det gør han hele tiden." Jeg indfanger så mange kærlige øjeblikke. Så mange positive ting, som de vil se tilbage på. Men jeg indfanger også skønheden i de daglige kampe.

© Caroline Holt

Dette har Caroline i sin kamerataske:

Kameraer:

Canon EOS 6D

Objektiver:

Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon EF 50mm f/1.4 USM

Canon EF 85mm f/1.8 USMInterview: Skrevet af Martin Fleming