Caroline’s children eating

FOTOGRAFERING MED HOLDNING

Lensational lærer kvinder over hele verden, hvordan de kan bruge fotografering til at dokumentere deres liv og gøre historiefortælling til en kreativ indtægt. Vi mødtes med stifteren, Bonnie Chiu, for at få mere at vide om det velgørenhedsarbejde, hun laver. Vi ville rigtig gerne finde ud af, hvad der inspirerede hende til at ændre så mange menneskers liv gennem fotografering. Og høre om alle de fantastiske oplevelser, hun har haft i de seneste 5 år, siden hun startede Lensational.

Hvorfor tror du, at fotos giver så spændende fortællinger?

Et billede siger mere end tusind ord. Fotografering er et universelt sprog, det hæver sig over kultur og sprog. Det kan fortælle en historie, fremkalde følelser og udvide dit synsfelt. Men det er uopnåeligt for mange mennesker i udviklingslandene.


Hvordan ændrer fotografering liv?

Fotografering har evnen til at fastfryse tiden, kommunikere, udtrykke og generelt etablere et portræt både af det, vi ser på, men endnu vigtigere, hvordan vi ser os selv. Billeder hæver sig over tid og kan også overskride grænser: Et visuelt billede tiltaler os alle på dets egen måde.

Det åbner for uendelige muligheder for at skabe noget unikt, der kan kaste lys over samfundsmæssige problemer. Denne proces udlever det feministiske mantra: Det personlige er det politiske. Og det er afgjort det første skridt mod forandring og forståelse.


Hvad inspirerede dig til at give kvinderne kameraer?

Under en rejse i 2011 mødte jeg fire tyrkiske piger. Som enhver turist tog jeg billeder, og jeg lærte også dem at tage billeder. Det var forfriskende at se tingene med deres øjne. Medierne har en måde at portrættere muslimske piger på, så det var interessant at se tingene på en anden måde, der var i modstrid med misforståelserne. Det fik mig til at indse, at fotografering er et universelt sprog, der hæver sig over barrierer.

© Francis Kokoroko


Hvordan styrker du disse kvinder gennem Lensational?

Lensational sigter mod at nå ud til marginaliserede kvinder på en selvbærende måde. Vi følger vores elevers udvikling og udstiller deres arbejde foran et globalt publikum. Kvinder kan dele deres billeder på vores online-platform, via udstillinger og gennem vores virksomhedspartnere, f.eks. Getty Images. Halvdelen af indtægterne går til kvinderne som en indtægtskilde, mens den anden halvdel bliver geninvesteret tilbage i Lensational, så vi kan fortsætte vores arbejde.

Da der kun findes få billeder, der er taget af stærke, kvindelige rollemodeller, der kan inspirere dem, er unge piger og kvinder måske ikke klar over de muligheder, der findes for dem. Vores billeder hos Lensational søger at ændre dette.


Hvor mange kvinder har du arbejdet med gennem Lensational?

Vi har opbygget et fællesskab med over 100 frivillige på tværs af 25 lande og har undervist 700 kvinder og piger i 20 lande i Asien og Afrika.


© Lucy Tabu


Hvilket billede har inspireret dig mest?

"Et strejf af lyserødt" (øverst på siden). Det er taget af en tekstilarbejder, der hedder Yasmin Islam Eva, i Dhaka, Bangladesh, i 2015. Tekstilindustrien giver de bedste beskæftigelsesmuligheder for kvinder i Bangladesh og er måske den eneste mulighed for arbejde for uuddannede kvinder fra landdistrikterne. 80 % af industriens medarbejdere er kvinder. Men tekstilarbejdere er underbetalte og får meget lidt anerkendelse fra deres familie eller samfundet. Og arbejdsulykker og misbrug af arbejdskraft – som f.eks. på Rana Plaza-fabrikken, der kollapsede i 2013 – forbliver indprentet i hukommelsen på dem, der arbejder i branchen. Det er grunden til, at vi startede vores projekt med at uddanne arbejdere til at fortælle deres historier. Det er noget meget personligt for mig, fordi min bedstemor arbejdede i 20 år som tekstilarbejder under meget barske forhold.

Dette billede fascinerede mig virkelig på grund af kontrasten mellem de farverige roser og Dhakas skyline af beton. Det hensatte mig straks til taget på denne fabrik, som om jeg var kvinden, der tog billedet. Trods alle odds har folk en tendens til at lede efter skønhed overalt. Og nogle gange er det de små, smukke ting, vi holder fast i for at finde mening.


Hvad har du lært om kvinders liv gennem billederne?

Fordi vi arbejder med verdens mest marginaliserede kvinder, er det en antagelse, at deres liv er fuld af fortvivlelse og sorg. Men sådan forholder det sig ikke. Det er det unuancerede billede, som årtiers "fattigdomsporno" har fået os til at tro på. Deres liv er fyldt med farver, og deres oplevelser er så forskellige, men de har alle en ting til fælles, nemlig livskraft.


Hvad vil du sige for at inspirere andre til at komme ud og bruge billeder til at fortælle historier?

På kvindernes internationale kampdag i 2013 startede jeg min idé med at styrke kvinder gennem fotografering. Det startede som en Facebook-side. Jeg var kun 20 år gammel, og jeg kunne ikke forudse, at idéen ville få så stor interesse hos mennesker over hele verden. Jeg håber, at dette vil inspirere folk til at komme ud og bruge styrken i fotografering til at fortælle en historie – uanset hvor lille den måtte forekomme i begyndelsen, ved man aldrig, hvilken indflydelse den kan få.


Hvad er din vision for fremtiden?

Hos Lensational forestiller vi os en verden, hvor kvinder fra hele verden gennem fotografering kan udtrykke sig frit, opfylde deres ønsker og blive repræsenteret på en værdig måde.


© Alison Joyce


Hvad er der i Bonnie Chius kamerataske:

Kameraer:

Canon EOS 600D

Objektiver:

Canon EF-S 18–55mm f/3.5-5.6 IS STM-objektiv

Canon EF 50mm f/1.8 STM-objektivInterview: Skrevet af Ross Cockrill og John Coomber