Ana Pratas beskriver sin tilgang til familiefotografering

@anapratasfotografia

Fra raserianfald til godnathistorier, Ana Pratas optager det hele. Mød familiefotografen, der bruger dokumentarstilteknikker til at indfange ægte øjeblikke.

Hvor længe har du været fotograf, og hvordan kom du ind i det?

Jeg begyndte at tage billeder som en hobby for længe siden. I 2011 begyndte min fotografering at udvikle sig til noget større, så da mit job sluttede, begyndte jeg at tage billeder på fuld tid.

Men fotografering har altid været en stor del af mit liv. Min mor tog en masse billeder af mig som barn, og dem værdsætter jeg virkelig nu. Hun printede dem og satte dem i fotoalbum for at bevare dem til sig selv, til mig og til vores familie og venner. Det er jeg rigtig glad for, at hun gjorde.

Har du altid fotograferet familier?

Nej, da jeg først fik et kamera, fotograferede jeg uden et mål. Så en dag klikkede noget på plads, og jeg opdagede familiefotografering. Jeg indså, at jeg virkelig nød det, og at jeg var god til det. Jeg begyndte at lære alt om faget og sugede alle de oplysninger til mig, jeg kunne – jeg øvede mig meget. Jeg begyndte at fotografere familier, som jeg kendte, og fik min første kunde i 2011.

Min kærlighed til familiefotografering har alt at gøre med min barndom. Jeg havde en meget lykkelig barndom. Familie og fotografering giver bare mening for mig.

@anapratasfotografia

Synes du, at det er vigtigst at indfange, printe og bevare børns tidlige barndom til dem eller til deres forældre?

Jeg synes, det er vigtigt for både børn og forældre, men personligt fotograferer jeg mere for børnene end forældrene. I fremtiden, lad os sige om tyve til tredive år, vil børnene værdsætte disse billeder på samme måde, som jeg værdsætter dem fra min barndom. Det er ting, de normalt ikke kan huske, rutinerne og kæledyrene, eller hvordan deres forældre så ud. Rummene er også vigtige, f.eks. at huske deres første hjem, haven, hvor de lærte at køre på cykel, eller soveværelset, de delte med en søster eller bror.

Så børnene er mit hovedfokus.

Vi elsker ægtheden i din fotografering, f.eks. billeder af børn under raserianfald. Føler du et ansvar for at være så autentisk som muligt?

Ja, det forsøger jeg at være. Under optagelser tilbringer jeg hele dage med disse familier. Jeg instruerer dem ikke eller beder dem om at posere. Jeg opfører mig bare som en ven. Jeg vil gerne se det hele naturligt. Jeg ønsker ikke at blande mig, for det er vigtigt, at de er meget ægte og autentiske. Hvis jeg begynder at instruere dem eller forstyrre, mister jeg essensen af deres dagligdag.

@anapratasfotografia

Hvilket udstyr bruger du til at optage familier?

Jeg bruger Canon EOS 6D og Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM. Jeg vil gerne have letvægtsudstyr, da jeg bevæger mig meget rundt, og jeg synes, at Canon EOS 6D DSLR er utroligt let.

Jeg elsker den dybde, jeg opnår med 100mm-objektivet. Det er altid rigtig godt, især ved udendørs optagelser i dokumentarstil. Kvaliteten af billederne til prisen er den bedste på markedet, som jeg har fundet.

Hvordan indfanger du oprigtige historier uden at forstyrre?

Interaktion. Jeg leger med børnene, jeg spiser frokost og middag med familien, og jeg følger med dem overalt. Efter et par timer bliver de vant til mig, så tingene begynder at ske naturligt. Min tilstedeværelse vil altid forstyrre lidt – det er svært at undgå. Men der er forskel på at være der og være sammen med dem, så derfor forsøger jeg at interagere i stedet for at blive "en flue på væggen", fordi det fremmer naturlige øjeblikke.

Du arbejder sikkert ofte med stolte forældre, som er ivrige efter at dele historier om deres børn. Har du nogle gode råd til dem angående at printe og indramme billeder?

Jeg tilskynder altid familier til at printe og gemme deres billeder. I dag har vi billeder, der er over 100 år gamle, så med nutidens teknologi holder de endnu længere. På denne måde handler det ikke kun om at have dem, men også om at sikkerhedskopiere dem.

Det er også vigtigt at købe et fotoalbum. Det er en smuk måde at vise billeder frem på. Et album betyder, at de ser dem oftere og nemt kan vise historierne til familie og venner, og i sidste ende til børnene selv.

Synes du, at det at følge familielivet bringer dem tættere sammen?

Jeg kan godt lide at tro på, at det sker. Jeg har fundet ud af, at familier, der ansætter mig til at indfange deres liv, sædvanligvis allerede er tæt sammenknyttede. Jeg forsøger at indfange øjeblikke, som vi ikke lægger mærke til, som f.eks. en spontan, kærlig berøring mellem søskende eller en detalje, der fremhæver barnets personlighed. Jeg tror helt sikkert, at folk indser, hvad de har sammen, når de ser disse øjeblikke.

Hvad er dit yndlingsfamiliefoto og hvorfor?

Jeg har to. Det første var under en opstillet fotografering, og jeg forsøgte at samle familien, men det endte i kaos. Ét barn løb væk, moderen forsøgte at stoppe ham, og faderen var på slæb med en baby i favnen – dette er et rigtigt familiebillede. Det er ikke perfekt, der er ingen, der smiler til kameraet, men det er sjovt, og det er realistisk.

Det andet er af en mor, der lægger sin søn i seng. Billedet er meget mørkt, og ISO'en er meget høj, så det er et meget støjfyldt billede. Det er ikke min bedste foto rent teknisk, men det er et intimt øjeblik – det føles dyrebart.

Har du nogen tips til nye fotografer?

Jeg leger en leg med børnene for at hjælpe dem med at føle sig godt tilpas, og den kaldes "alvorlighedslegen". I bund og grund fortæller du bare børnene, at de skal være meget alvorlige og ikke må smile eller grine. De fleste kan ikke holde det, og det tager ikke lang tid, før de bryder ud i latter.

Jeg prøver altid at arrangere mine optagelser i sjove miljøer som f.eks. parker eller strande eller et sted, hvor de føler sig trygge, f.eks. i deres hjem. Jeg tror dog, det kommer helt naturligt, hvis du holder af børn.

Bortset fra det – øvelse, øvelse, øvelse!

@anapratasfotografia

Anas udstyrstaske

Pixma TS8250-serien

Canon EF 100mm f/2.8 Macro USM

Canon EOS 6D*

Svar er redigeret af hensyn til klarhed og flow.

*Canon EOS 6D er ikke længere tilgængeligt. Søg efter Canon EOS 6D Mark II for at få flere oplysninger om den opgraderede model.Skrevet af Sasha Newbury