Andrey-Golovanov-Sergey-Kivrin-fencing

Actionfotografering med Andrey Golovanov og Sergey Kivrin

© Andrey Golovanov og Sergey Kivrin.

 

London Marathon og London to Paris Bike Race nærmer sig, så vi synes, det ville være interessant at få en snak med to af verdens mest erfarne sportsfotografer, Andrey Golovanov og Sergey Kivrin. I et eksklusivt interview med Canon fortalte de om fordelene ved at arbejde som et team og deres tilgang til at tage fantastiske actionbilleder.

Fotografering som holdsport

Det er ganske usædvanligt at finde et kreativt fotografteam, som arbejder så tæt sammen, men de russiske fotografer Andrey Golovanov og Sergey Kivrin vil ikke have det på nogen anden måde. De mødtes i 1986, da de arbejdede på et sovjetisk magasin, og de har været uadskillelige lige siden.

Sergey forklarer fordelene ved deres usædvanlige forhold: "Efter min mening er der kun fordele ved samarbejdet. For det første: Når vi arbejder sammen på optagelse, har vi altid to synspunkter og to udgangspunkter for begivenheden. For det andet: Hvis en af os går glip af noget, kan den andens billeder bruges i stedet for. Desuden er det usandsynligt, at vi nogensinde bliver nødt til at sige nej til et job, for selv hvis en af os bliver syg, kan den anden træde til. Dette er især nyttigt, når man arbejder sammen ved OL, hvor man skal dække events, der foregår på samme tid!"

© Andrey Golovanov og Sergey Kivrin.

Mere end et øjeblik

Andrey og Sergey har fortjent deres ry som førende sportsfotografer på den gammeldags måde, ved at være produktive og tage tusindvis af fantastiske billeder ved store sportsbegivenheder rundt om i verden. I løbet af årene har de lært, hvad der fungerer, og hvad der ikke gør. Sportsformlen kan synes enkel nok, og belysningen, baggrunden, atletens følelsesmæssige udtryk, kroppens skønhed og dynamikken er alt sammen afgørende, men det er optagelsesudgangspunktet og forståelsen for genren, der gør hele forskellen.

Sergey forklarer: "Vi forsøger altid at vælge et optagelsesudgangspunkt, der ikke indblander reklamer, designstande og lysmaster. Vi prøver at gøre ethvert rapportagefotografi æstetisk tiltrækkende og ikke bare "fange" øjeblikket."

Forberedelse er naturligvis en afgørende faktor. "Det er nødvendigt at forberede sig inden hver optagelse. Lær sporten at kende ud og ind, besøg stedet for begivenheden, og find alle de bedste udgangspunkter for optagelsen. Det er også nødvendigt at være bekendt med atleternes egenskaber og vaner. Så kan du udtænke et billede på forhånd og være klar til at optage. Det er vigtigt at vide, hvad man vil sige med billedet og ikke forlade sig på held."

Som du måske kan forestille dig, kræver arbejdet med så uforudsigelige actionbilleder en udstyrstaske, der er klar til hvad som helst. "Vi har altid et komplet sæt Canon EF 16-35mm f/4L IS USM-, EF 70-200mm f/2.8L IS II USM-, EF 300mm f/2.8L IS II USM- og EF 400mm f/2.8L IS II USM-objekter med os. Vi bruger som regel Canon EOS-1D X Mark II."

OL-veteraner

Der er ikke mange professionelle, som med rette kan hævde, at de har været med til over en halv snes olympiske lege, men for Andrey Golovanov og Sergey Kivrin er det bare en del af arbejdet.

Rio De Janeiro blev Andreys 15. og Sergeys 12. OL. Med så mange olympiske lege i bagagen er det klart, at de kan deres kram, men de siger, at det er sværere i dag. "Desværre afhænger vores resultater i høj grad af arrangørerne af de olympiske lege. Transport, beliggenhed, antallet af fotografer, afstanden mellem sportsfaciliteter og god internetforbindelse er alt sammen i høj grad med til at påvirke kvaliteten af vores arbejde."

Sergey får os ned på jorden igen ved at fortælle os, at det ikke er et glamourøst job: "Pressefotografer sover, selv under optimale forhold, maksimalt fire timer i døgnet. Så det er hårdt arbejde."

Fotograferingens udvikling

Sergey og Andrey har tilsammen årtiers erfaring og har selv oplevet de mange ændringer, som hører med til fotograferingens udvikling. Fra udviklingen i fotografisk udstyr til den digitale vækst har de tilpasset sig og trives i en branche, der bevæger sig med lynets hast.

De lærte deres fag ved at optage på film, hvor de var nødt til at være meget mere selektive. "Da vi optog på film, var vi meget afhængige af mængden og kvaliteten af fotografiske materialer. I Sovjetunionen var dette forhold særligt stærkt. Med fremkomsten af digital teknologi til alle fotografer blev konkurrencen på mange måder mere lige."

De er blandt dem, der mener, det er en almindelig udbredt misforståelse, at alle nu er fotografer. "Vores fag er forandret ganske dramatisk, hele holdningen har ændret sig. Nu fås alle mobiler med kamera, og alle betragter sig selv som fotograf."

© Andrey Golovanov og Sergey Kivrin.

Hvad er næste skridt for den russiske duo?

Selvom de elsker sportsfotografering, er der ikke meget, de ikke bliver begejstret over. "Det er altid interessant at arbejde for et magasin, med en bog eller en udstilling. Noget lidt anderledes. I alle disse tilfælde skal du indfange ikke blot mesteren selv, men også atmosfæren."

Men som du måske kan forestille dig, er konkurrencen om disse job ekstremt hård, og den bliver hårdere år for år. "Desværre bliver der stadigt færre af disse job", afslører Sergey. "Ofte går forlaget nu direkte til internettet efter billeder. De værdsætter ikke længere kvalitet, hastighed er det eneste, der tæller."

Heldigvis ser det ud til, at der stadig vil være efterspørgsel efter actionsportsfotos af høj kvalitet. "Næste job er Federation Cup-tennisturneringen i Rusland, derefter skal vi til Kasakhstan for det internationale tennisforbund. Til sommer skal vi til Confederations Cup-fodbold i Moskva og Islamic Games i Baku. Så ja," smiler Sergey, "vi holder os i gang."

Priser og hædersbevisninger

I løbet af deres imponerende karriere har duoen vundet talrige fotografiske priser over hele verden, herunder i Frankrig, Holland, Belgien, Schweiz, Tyskland, Japan og i deres hjemland Rusland. De var særligt stolte af deres dækning af OL i London i 2012. Parret har også bidraget med billeder til Ruslands ansøgning om at blive vært for de olympiske vinterlege i Sochi i 2014, og de fik til opgave at briefe andre sportsfotografer under forberedelserne til disse lege.

© Andrey Golovanov og Sergey Kivrin.

Sergeys og Andreys udstyrstaske:

Kameraer:

EOS-1D X

EOS-1D X Mark II

Objektiver:

EF 16-35mm f/2.8L III USM

EF 70-200mm f/2.8L IS II USM

EF 200-400mm f/4L IS USM Extender 1.4x

EF 300mm f/2.8L IS II USM

EF 400mm f/2.8L IS II USM

EF 600mm f/4L IS II USM

EF 800mm f/5.6L IS USM

Tilbehør:

Canon EF Extender 1.4x III

Canon-timerfjernbetjening TC-80N3Interview: Skrevet af Martin Fleming