Shooting a vignette with Nehemias Colindres

Optagelse af en vignet med Nehemias Colindres

Fotograf og filmskaber Nehemias Colindres deler sine tre bedste tips til filmoptagelse: Optagelse af en vignet, Råd til filmskaberen og Gennem et objektiv.

Optagelsen af en scene eller en "vignet", som det kaldes i den kommercielle verden, kræver nøje planlægning og en forståelse, man opnår, når man bliver mere erfaren.

Når du har oprettet dine mood boards (visuelle eksempler på det, du forsøger at opnå) og treatments (den skriftlige beskrivelse af det, der skal ske i vignetten), bør du være klar over, hvad du prøver på at opnå.

Kortlæg hver eneste optagelse ved at oprette et storyboard, mens du samtidig tager højde for, hvilket objektiv du vil bruge til optagelsen. Hvis du ikke kan tegne, gør det ikke så meget, en skitse er nok til at hjælpe dig med at visualisere den færdige vignet.

Stillbilleder fra andre film, som du mener fungerer godt, kan også være nyttige som reference. Husk, at dette er ikke at stjæle, for i sidste ende inspirerer vi alle hinanden. Du kommer ikke til at genopfinde filmkunsten, men du kan føje dit kapitel til historien.

Før du optager noget som helst, er det bedst at gennemgå kameraets bevægelser og dele dem op, så du er helt klar over, hvad du vil opnå i scenen.

Derfra skal du gennemgå scenen med dine skuespillere. Afhængigt af skuespillernes evner forenkler jeg enten opgaven eller arbejder med dem og udfordrer dem til selv at bidrage til filmen. Uanset deres erfaringsniveau er det din opgave at give dem et følelsesmæssigt eller mentalt mål.

De er nødt til at forstå, hvilken tilstand de skal være i. Jeg foretrækker at vejlede skuespilleren gennem scenen, men giver også plads til løbende observation bag kameraet. Derfra presser jeg mig selv til at være på udkig efter bestemte optagelser, og nogle gange finder jeg uventede perler, som jeg ikke havde planlagt. 

Når jeg optager det hele på én gang, udvælger jeg optagelser af bestemte detaljer, der kan give scenen et andet udtryk. Valget afhænger af din stil og den type film, du optager. 

Dernæst laver jeg et portræt. Portrætter kan give dine film liv, men du skal gøre det, så skuespilleren eller personen føler sig tilpas. Giv dem små tips, normalt beder jeg altid en skuespiller om at kigge væk, tage en dyb indånding, vende sig mod kameraet og ånde ud. Hvis det ikke giver mig det ønskede look, ændrer jeg skuespillerens position og får vedkommende til at lave en række forskellige looks. Som med de fleste optagelser når man til et punkt, hvor man lige så godt kan gå videre, hvis man ikke har fået det rigtige i kassen efter de første optagelser. 

Slutteligt skal din vignet være opdelt, så du har muligheder nok, når du skal redigere den. Det kan være, du foretrækker den som én optagelse, og hvis du er mere erfaren, kan du tilføje din egen stil. 

Det er vigtigt at have kontrol over hvert aspekt, men det er også vigtigt at vide, hvornår du skal give slip og give frihed til dem omkring dig, fra dine skuespillere til hændelser, der opstår løbende.

Husk at en god filmskaber kun er lige så god som den gennemtænkte proces og planlægning, der er en del af filmene.