berlin header

Byguide - Berlin

Berlin

En byguide med unikke perspektiver

Slide 3.jpg

Som en del af Canons igangværende 'Come and see'-kampagne har vi introduceret denne serie af byguider, som er designet til at inspirere dig til at se på verden med nye øjne.

Byer er fulde af fascinerende historier, betagende scener og skjulte perler. Du skal blot vide, hvor du skal kigge for at finde dem. Ved udarbejdelsen af disse byguider har vi allieret os med lokale fotografer, så du kan få de allerbedste tips og en masse inspiration. Ved at afdække skjulte steder fra uventede vinkler kan du indfange Berlin, Milano, Paris, London, Amsterdam og Madrid på en helt ny måde.

Slide-2.jpg

Mød Nina – din guide til Berlin

Nina Hüpen-Bestendonk er grafisk designer og baseret i Berlin. På sin blog, Smaracuja, deler hun sin forkærlighed for rejser, fotografi og design. Nina inspireres af enkle ting i livet, såsom interessante ting og bygninger og fortæller, at hendes blik tiltrækkes af steder, hvor 'grimt møder smukt'.

Berlin set med Ninas øjne

Nina finder inspiration i mange ting, fra enkle designs til interessante bygninger. Hun tager os med til seks unikke steder og fortæller os, hvad det er, som drager hende til disse steder og inspirerer hendes kreative øje. Vi giver dig også nogle nyttige tips, så du kan tage bedre billeder, samt en PDF, der kan downloades, som indeholder et kort, så du nemt kan komme fra et sted til et andet.

Natur-Park Schöneberger Südgelände, Prellerweg, 12157 Berlin-Schöneberg

Første stop er Berlins tidligere rangerbanegård, hvor vi finder stedets eneste tog, et storslået sort lokomotiv bygget i 1940 af Deutsche Reichsbahn.

Det gamle damplokomotiv, som er fuldstændig omkranset af en paraply af birketræer, har været et vartegn siden rangerbanegården lukkede i 1952.

locomotive-at-suedgelaende_MG_0713.jpg

Nina fortæller: “Denne tidligere rangerbanegård er er fantastisk legeplads for fotografer, der elsker at tage bybilleder. Det er fedt at se naturen løbe løbsk og at gå rundt og se liv i så mange former - fra natur til kunst."

locomotive-at-suedgelaende_MG_0655.jpg
locomotive-at-suedgelaende_MG_0676.jpg

Dette stop er et godt sted til at gå ned i detaljen. Vi anbefaler at fokusere på togets arkitektoniske linjer og eksperimentere med dybdeskarpheden for at forlænge perspektivet. Sæt dig på hug, og vær kreativ, når du fotograferer plantelivet.

Du kan også gå på opdagelse i den omgivende park med metalliske skulpturer, graffitimalede vægge, uventede tunneller og smukt planteliv. Der er også en særlig udsigtsplatform, som giver et unikt perspektiv til fotografering af parken.

TWOONE Street Art, Klosterstrasse 62, 10179 Berlin-Mitte

Næste stop er Berlins finansielle og diplomatiske bydel, Mitte. Området fremviser majestætiske og overraskende værker af den japanske gadekunstner, TWOONE. Hiroyasu Tsuri (TWOONE) lever i Berlin og bruger kunst til at udtrykke sine følelser og passioner i livet. TWOONEs vægmaleri ‘Beast Scape’ viser imponerende hjortehoveder - et pudsigt, dramatisk og farverigt kunstværk.

wild-animals_MG_1018.jpg
wild-animals_MG_0940.jpg

“Klosterstrasse forener illustrativ kunst med kantet arkitektur, hvilket giver en smuk kontrast, som er god at fotografere," siger Nina. “De blå rør foran bygningen, udsmykket med koi-karper, er berømte blandt byfotografer i Berlin.”

Graffiti har en kreativ evne til at få et almindeligt bybillede til at lyse op og er derfor et godt motiv. Vi anbefaler at eksperimentere med objektiverne. Vidvinkelobjektiver er gode til at indfange konteksten, mens faste objektiver med længere fokuslængde kan bruges til at fremhæve detaljer og teksturer.

High-Deck-Siedlung, Sonnenallee 323, 12057

HighDeck_MG_0835.jpg

Vi følger Nina til Sonnenallee. Dette gigantiske sociale boligbyggeri blev opført i Vestberlin i 1975 og huser over 6.000 beboere. Bygningens skarpe og grafiske arkitektur, som er udsmykket med hurtige streger i blåt og gult, er en legeplads for byfotografen i en afsidesliggende del af byen.

HighDeck_MG_0837.jpg
HighDeck_MG_0846-h.jpg

Nina siger: “Et af mine foretrukne motiver er gamle betonbygninger som denne. De har så mange spændende former og vinkler og er for mig det bedste eksempel på det, jeg kalder 'grimsmuk'-arkitektur.

Hvis du vil fotografere denne slags bygninger, anbefaler vi, at du ikke skal føle trang til at fotografere bygningen i sin helhed. Vælg i stedet en detalje, og fokuser f.eks. på de labyrintagtige broer for at få effektfulde billeder med masser af karakter.

Old Smithy, Richardplatz 28, 12055 Berlin-Neukölln

Vi rejser derefter tilbage i tiden til et smukt hus fra det 17. århundrede i bøhmisk stil midt på Richardplatz. Her finde man Old Smithy omgivet af Art Deco-villaer og en traditionel kirke.

the-old-smithy_MG_0346.jpg
the-old-smithyIMG_0504.jpg

“Old Smithy flyder næsten over med fascinerende historier og smukke ejendommeligheder - fra de anvendte metoder til værktøjerne, som er smukt vedligeholdt til nyskabelser og reparationer. Det er de detaljer, jeg elsker at indfange, og som jeg værdsætter,” siger Nina.

For at overvinde problemer med lav belysning anbefaler vi at bruge en høj ISO eller alternativt at bruge en lang lukkertid. Prøv at undgå at bruge flash, da det kan gøre billederne blegere, hvorved stedets karakter går tabt.

Café Botanicos hemmelige have, Richardstraße 100, 12043 Berlin-Neukölln

Næste stop er ved en charmerende lille café, som skjuler en gemt oase, Café Botanicos hemmelige have. Her findes over 200 forskellige planter, som alle gror mellem hinanden, og meget af caféens menu indeholder afgrøder fra selvsamme stykke jord.

Cafe-Botanico_MG_0302.jpg

Ganske lavt siger Nina: "Det er nøjagtig derfor, jeg elsker Berlin så højt. En stille oase midt en stor, larmende by - fuldstændig uventet og spektakulær på sin egen stille facon."

Hvis du har et digitalt spejlreflekskamera, vil et makroobjektiv være en hjælp til at zoome ind på detaljerne: Fra travle bier, der bestøver blomsterne, til smukke sommerfugle midt imellem de grønne blade.

Tagterrassehaven Klunkerkranich, Karl-Marx-Straße 66, 12043 Berlin-Neukölln

Som modsætning ligger tagterrassehaven Klunkerkranich i Neukölln oven på et indkøbscenter, hvorfra man har en 360 graders panoramaudsigt over Berlin. "Haveguruerne", som alle er frivillige, elsker at snakke om deres urbane tagprojekt, mens de nipper til en forfriskende cocktail i tagterrassens bar med solnedgangen i ryggen.

Kranich-Sonnenuntergang_3.jpg

“Her kan jeg godt lide at eksperimentere med det fantastiske lys ved solnedgang og bruge forskellige teknikker til at fremvise byens skyline i al sin pragt," siger Nina. “Derudover er livemusikken en bonus, og den inspirerer mig, mens jeg fotograferer.”

Vores anbefaling til tagfotograferne er at bruge en vidvinkel, så man får et billede, der omfatter det hele. Brug af et stativ er altid godt til at sikre, at dine billeder bliver knivskarpe.

Alle de steder, som Nina har fortalt om i denne artikel, kan du finde på kortet i PDF-filen nedenfor, som kan downloades. Når du går fra et sted til et andet, så husk at holde øjnene åbne, og kig dig omkring; ligesom alle andre byer er Madrid fuld af fotoøjeblikke.