Teknologiske kikkerter

Hvilke typer kikkerter findes der?

Hvad er forstørrelse?

Hvorfor er det lettere at se et billede, når det er forstørret?

Hvorfor har forskellige kikkerter forskellige synsfelter?

Hvorfor er billedet i nogle kikkerter lysere end andre?

Hvordan kan jeg se forskel på billedkvaliteten?

Hvad er det, der gør Canons IS Series så enestående?

Hvilke typer kikkerter findes der?

De første kikkerter blev opfundet for ca. 400 år siden. I dag fremstilles og sælges der flere hundrede forskellige kikkertmodeller verden over. Selve ideen med at se et forstørret billede med egne øjne har ikke ændret sig, men der er to markant forskellige typer kikkerter: prismekikkerter og Galileo-kikkerter.

 • Prismekikkerter
  I hovedparten af de kikkerter, der sælges i dag, anvendes konvekse linser til både objektivlinsen og okularets linse. De kaldes prismekikkerter, fordi der brugers prismer til at "korrigere" det omvendte billede.

  Porroprismer
  Porroprismerne bevirker, at det lys, der passerer igennem, danner en "Z"-form, før det når øjet.

  Tagprismer
  Når der bruges tagformede prismer, passerer lyset i en lige linje, hvilket gør det muligt at designe meget kompakte kikkerter.
 • Galileo-kikkerter
  Det princip, der blev anvendt i de teleskoper, som Galileo Galilei brugte i det 17. århundrede, er anvendt i denne kikkerttype. Eftersom der bruges konkave linser til okularets linser, er der ikke behov for at bruge prismer til at korrigere billederne. Benævnes også teaterkikkert, da denne type anvendes til at se på genstande, der ikke er for langt væk.

  Til toppen

Hvad er forstørrelse?

Forstørrelsen henviser til forholdet mellem den størrelse, der ses med det blotte øje, og den størrelse, der kan fås med en kikkert. Hvis en kikkert har 10x forstørrelse, kan et objekt forstørres 10 gange. En genstand, der er placeret 100 meter væk fra dig, vil med andre ord se ud som om, den er placeret 10 meter væk, når du ser den gennem kikkerten.

En 1.000 mm telefotolinse til et kamera kan frembringe en forstørrelse, der er fem gange større end den, der kan fås med en 200 mm linse. Det samme gælder for kikkerter. Et objekt kan forstørres fem gange mere med en kikkert med 20x forstørrelse end med en med 4x forstørrelse. Den eneste forskel er, at mens en telefotolinse skal være bred nok til at kunne forstørre billedet til den ret store blænde i kameraet, skal kikkerten kun forstørre billedet til den forholdsvist mindre iris i det menneskelige øje. Lad os antage, at du har en kikkert med en forstørrelse på 12x. For at opnå samme forstørrede billede med brug af et reflekskamera med 35 mm enkeltlinse skal du bruge en 700~800 mm telefotolinse.

  Til toppen

Hvorfor er det lettere at se et billede, når det er forstørret?

Den skarphed, som du kan skelne detaljer med, når du bruger kikkert, kaldes opløsningsevnen. Enhedsområdet i koniske synsceller i nethinden i det menneskelige øje er lavt. Derfor er der op til et vist punkt ingen fysisk træning, der kan forøge opløsningsevnen. Den eneste måde at forøge den på, er ved hjælp af en god kikkert. Hvis du bruger en kikkert med en forstørrelse på 10x, har du 10x højere opløsningsevne end normalt.

Det er ikke alle kikkerter, der har den forstørrelsesgrad og opløsningsevne, der er angivet på instrumentet. Hvis der er for stor aberration, er der ikke tilstrækkelig opløsningsevne. Uanset hvor god kikkertens kvalitet er, vil opløsningsevnen forringes på grund af billedrystelse. Jo større forstørrelsesgrad, jo mere vil hænderne ryste billedet. Generelt kan kikkerter med en forstørrelse på mere end 10x ikke anbefales til håndholdt brug. For at løse dette problem har Canon anvendt sine overlegne optiske teknologier, der er opnået inden for udvikling af kameralinser. Ud over at bruge dobbelt Field Flattener, UD-linse og asfæriske linser til at opnå ideel opløsningsevne har Canon anvendt sin egen originale teknologi til billedstabilisering (i IS-serien), hvilket i høj grad er i stand til at afhjælpe håndrysten. Det er grundet disse teknologier, at du med Canon-kikkerter er i stand til at se hver enkelt fjer på en fuglevinge klart og tydeligt.

  Til toppen

Hvorfor har forskellige kikkerter forskellige synsfelter?

Den optiske struktur i hver enkelt kikkertmodel varierer, så selv om forstørrelsen er den samme, er det forskelligt, hvilket synsfelt der opnås i de forskellige kikkerter. Bredden af det, du kan se gennem kikkerten, kaldes synsfeltet. Hvis man ser på fugle i en stor skov, kan et bredt synsfelt være nyttigt.

 1. Reelt synsfelt
  Det er det, der ses gennem kikkerten, og det måles fra midten af objektivlinsen og udtrykkes i grader (vinkel). Jo mindre forstørrelse kikkerten har, desto bredere bliver det reelle synsfelt; jo større forstørrelse den har, desto smallere bliver synsfeltet. Derfor er det svært at sammenligne det reelle synsfelt i én kikkert med det i en anden kikkert, som har en anden forstørrelsesfaktor.
 2. Tilsyneladende synsfelt
  Det er værdien af det reelle synsfelt ganget med forstørrelsen. Hvis en kikkert med 10x forstørrelse har et reelt synsfelt på 5x, vil det tilsyneladende synsfelt være 50°. Denne værdi repræsenterer den feltvisning, der ses gennem kikkerten. Den er sammenlignelig, også mellem kikkerter med forskellige forstørrelser. Hvis det tilsyneladende synsfelt er mere end 65°, anses det generelt for at være et bredt synsfelt.
  Tilsyneladende synsfelt = forstørrelse x reelt synsfelt

  Til toppen

Hvorfor er billedet i nogle kikkerter lysere end andre?

Lysstyrken varierer fra én kikkertmodel til en anden. Lysstyrken varierer alt efter kikkertens pris og størrelse. Der er mange grader af lysstyrke, tilpasset individuelle behov.

 1. Udgangspupil
  Den lysende cirkel, der kan ses, når okularets linseområde ses ca. 25 cm fra øjet, kaldes udgangspupillen. Diameteren, som måles i millimeter, kaldes blænderåbningen. Jo større udgangspupillen er, jo lysere billeder vil kikkerten vise, og lysstyrken udtrykkes af firkanten i blænderåbningen i udgangspupillen.

  Den menneskelige pupil er maksimalt 2-3 mm, når det er lyst, og udgangspupillen på en kikkert bør være ca. 3 mm. Om natten udvides vores pupiller til ca. 6-7 mm, og det er derfor en god ide at have stor udgangspupil på en kikkert, hvis den skal bruges om natten.
  Ulempen ved sådanne kikkerter er imidlertid, at de har en tendens til at være store og tunge.
 2. Opnåelig blænde i objektlinse
  Diameteren i objektivlinsen, som lyset passerer gennem, er den opnåelige blænde i objektivlinsen. Forudsat at forstørrelsen er den samme, vil en større opnåelig blænde i objektivlinsen give en større lysstyrke i kikkerten. Det er samme effekt, som opnås med en telefotolinse med en meget stor linsediameter. Forholdet mellem de tre er:

  Blænde i udgangspupil = opnåelig blænde i objektivlinsen xforstørrelse

  Til toppen

Hvordan kan jeg se forskel på billedkvaliteten?

Den ideelle kikkert er den, som får dig til at glemme, at du ser på noget gennem en kikkert. Hvis du køber en kikkert med et bredt synsfelt, og billedkvaliteten er optimal (så meget, at det ikke er meget anderledes end at se med det blotte øje), har du mange fornøjelige timer foran dig. Nogle har den fejlagtige opfattelse, at eftersom de kun koncentrerer sig om den midterste del af linsen, betyder det reelt ikke noget, hvis den yderste del er sløret. Nethinden forsøger normalt at projicere billeder uden aberration, så når du får vist slørede billeder, forsøger hjernen at se bort fra dem. Hvis du bevidst forsøger at afvise slørede billeder i et længere tidsrum, er der risiko for, at du bliver meget træt og måske endda får kvalme. Det er meget svært at afgøre billedkvaliteten blot ud fra en side med specifikationer. Den letteste og sikreste måde er rent faktisk at se i kikkerten. Husk på følgende, når du køber kikkert.

 1. Ser du kun ét billede eller to?
  Kikkerter har to linser, der er parallelle. Hvis justeringen under produktionen ikke har været perfekt, eller hvis kikkerten har været udsat for rystelser under transport, kan linserne være en anelse forkert indstillet. Hvis det er tilfældet, ser du to billeder. Selv om du får ordnet kikkerten, vil linserne have en tendens til at glide blot ved små stød. Sådanne kikkerter kan ikke anbefales.
 2. Er billedet skarpt nok?
  Kontroller, at bogstaverne på et skilt eller de tynde grene på træerne står knivskarpt. Kontroller også, at lysene om natten og stjernerne ikke er slørede, og at formerne ikke er forvrængede. Det kan være svært at vide, hvor klart billedet står, hvis man kun prøver en enkelt kikkert. Prøv at se i flere forskellige, så du kan se forskellen.
 3. Ser det ud som om, at farverne løber sammen? Hvad med misfarvning?
  Når du ser på et hvidt objekt, vises en regnbuelignende ring. Fænomenet kaldes kromatisk aberration. Billedkvaliteten forringes som regel, og det kan forekomme i kikkerter med stor blænde og stor forstørrelse. Grundet coating og de forskellige linser, der anvendes til kikkerten, kan farverne desuden ændres. Ret kikkerten mod et hvidt billede og kontroller hvordan det hvide billede ser ud. For at undgå misfarvning har Canon anvendt UD-linsen (15X50 IS ALL WEATHER, 18X50 IS ALL WEATHER) fra EF-linseserien, som er kendt for sin storslåede optiske teknologi. Med "super spectra"-coating kan vi desuden garantere klare og strålende billeder.
 4. Er hele billedet klart?
  Der er andre kikkerter med et bredt synsfelt, som kan opfylde brugerens behov. Der er imidlertid tilfælde, hvor kikkerten er "tvunget" til at have et bredere synsfelt, hvilket medfører, at billedkvaliteten omkring kanterne af linsen forringes. Når det sker, opstår det som regel på grund af feltets krumning. Ret kikkerten mod en mur, fokuser på noget enkelt, og kontroller, om du kan se omgivelserne klart. Hvis krumningen af feltet er stor, vil kanterne blive slørede. Det kan ikke anbefales at købe sådanne kikkerter. Canon benytter en field-flattener-linse og en asfærisk linse til at mindske feltets krumning markant. Med en Canon-kikkert får du en flot billedkvalitet hele vejen igennem.
 5. Er billedet forvrænget?
  Når du ser i kikkerten, kan der være tidspunkter, hvor de lodrette linjer i en bygning eller i mursten synes at forskydes omkring linsens kanter. Dette kaldes forvrængning. Når der er stor forvrængning, er det ikke blot hele genstanden, der ser forvrænget ud. Når du flytter kikkerten, vil det se ud som om, genstanden flyder, så den bliver meget svær at se. Canon bruger højpræcisions asfæriske linser til at korrigere forvrængning.

  Til toppen

Hvad er det, der gør Canons IS Series så enestående?

"Billedrystelser", som har været et stort problem med kikkerter, er elimineret. Der anvendes den mest avancerede form for billedstabilisator.
Næsten alle, der har prøvet at bruge kikkert til sportsarrangementer eller koncerter har oplevet, hvor meget billedet ryster og den fornemmelse af, at kikkerten er nyttesløs. Billedrystelser har været brugernes væsentligste klagepunkt. Jo større forstørrelsen er, jo mere ryster billedet. Generelt bør kikkerter med forstørrelse på mere end 10x ikke anvendes i længere tid. Tidligere var den bedste løsning at bruge et trebenet stativ. Men stativer fylder og kan ikke bruges alle steder. Selv om en kikkert med en forstørrelse på mere end 10x er god til fuglekikkeri, kan det anbefales at nøjes med en forstørrelse på 7x eller 8x, hvis du går meget rundt.

Canon er den første producent, der anvender en aktiv optisk billedstabilisator til IS-serien. Håndrysten er elimineret, fordi de to Vari-Angle-prismer styres af en mikroprocessor. Derfor er der ikke brug for stativ, heller ikke selv om forstørrelsen er mere end 10x. Og de kan endda også bruges fra en bil eller et tog i fart. Disse kikkerter er ikke blot i letvægtsklassen, de belaster eller trætter heller ikke øjet og kan derfor bruges i lang tid ad gangen.

Bredt synsfelt, hvor den generelle billedkvalitet er i top. Anvender en dobbelt field-flattener.
Billedkvaliteten omkring kanterne er et meget vigtigt punkt at se på, når der vælges kikkert. Hvis man i en længere periode anvender en kikkert i halvdårlig kvalitet, kan brugeren let blive træt og kan endda få kvalme. IS-serien gør brug af verdens første dobbelte field-flattener-linse. Det er Canons helt eget optiske design med to field-flattener-linser - linser som normalt er forbeholdt kikkerter i meget høj kvalitet. Ved at bruge disse to linser har Canon opnået et synsfelt på 67° (12x36 IS, 15x50 IS ALL WEATHER, 18x50 IS ALL WEATHER) med hidtil uset skarphed.

Vandafvisende letvægtskikkert. Fremragende til udendørs brug.
Den fugl, du studerer på lang afstand, kommer pludselig tæt på. Et af de problemer, du støder på, er den korte fokuseringsafstand. Generelt er fokuseringsafstanden længere, jo større forstørrelse en kikkert har. Der er masser af tidspunkter, hvor du ikke har andet valg end at se med det blotte øje, fordi du ikke kan nå at fokusere. Som fuglekikker går man oftest rundt med en kikkert. Derfor er det mest behageligt at bære rundt på noget, der er let.

Canons 10 x 30 IS vejer, på trods af billedstabilisator og fuld størrelse, kun 600 g. Da et stativ ville veje et par kilo, er byrden væsentligt begrænset. 15x50 IS ALL WEATHER og 18x50 IS ALL WEATHER er designet med en vandtæt konstruktion, der er velegnet til udendørs brug, også når det regner kraftigt. De er lavet til al slags vejr. Og desuden kan 12x36 IS bruges i let regn, fordi den er vandafvisende. Selv om den bliver våd, er den stadig let at holde på takket være gummiarmeringen.

  Til toppen

Teknologi Kikkerter

Forskellige typer og egenskaber for billedstabilisatorteknologier

Der er p.t. tre producenter, inklusive Canon, der sælger kikkerter med billedstabilisatorteknologi.
 1. Vari-Angle-prismetypen
  To sensorer registrerer henholdsvis vandret og lodret rysten. De to Vari-Angle-prismer i både venstre og højre teleskop styres af en mikroprocessor, der med det samme kan justere brydningsvinklen i det indgående lys. Dette system anvendes i Canons IS-kikkerter.

  Fordele: Kompakt, let, øjeblikkelig respons, når billedstabilisatoren er aktiveret (systemet aktiveres, så snart der trykkes på knappen), stabilt billede, også ved panorering.
  Ulempe:   Kræver batterier.
 2. Gyrotype
  Et højhastigheds motordrevet gyroskop er tilsluttet en prisme. Uanset, hvor meget kikkerten rystes, forbliver billedet stabilt. Dette system anvendes i Fujinons Stabiscope S1240 og S1640.

  Fordele:   ekstremt modstandsdygtig over for tunge rystelser eller bevægelser.
  Ulemper:   Der opstår et minuts forsinkelse under opstart af motoren (12.000 omdrejninger pr. minut), hvilket er i den tunge ende. Dette system er ikke i stand til at skelne mellem rysten og panorering, og billedet er derfor ikke stabilt, når der panoreres. Kræver batterier.
 3. Mekanisk type
  Prismesystemet er forbundet med Cardanic Suspension-systemet, som forhindrer prismerne i at bevæge sig, uanset hvor meget kikkerten rystes. Dette system anvendes i Zeiss 20x60S Professional.

  Fordele: Der kræves ingen batterier grundet det mekaniske system, øjeblikkelig respons efter at billedstabilisatoren er aktiveret (systemet aktiveres, så snart der trykkes på knappen).
  Ulemper: Er i den tunge ende, dette system er ikke i stand til at skelne mellem rysten og panorering, og billedet er derfor ikke stabilt, når der panoreres.

spacer
					image
Sortiment
Kikkerter med billedstabilisator
Nyttige oplysninger
Teknologiske kikkerter
Ordliste Kikkerter
Self Service