Bogtryk: Stimulering af innovation gennem samarbejde

Eksperter fra Canons Future Book Forum deler deres synspunkter om branchesamarbejde

Download rapport

Vend udfordringer med udgivelse til forretningsmuligheder

Se, hvordan printleverandører, forlæggere og teknologileverandører kan arbejde sammen om at forme fremtiden for bogudgivelse

Download rapport

Peter Fisk of GeniusWorks presenting at Canon’s Future Book Forum

Bogudgivelse: De otte vigtigste drivkræfter for innovation

Canons årlige Future Book Forum samler printleverandører, forlag og udbydere af digitale udgivelsesteknologier for at udveksle synspunkter og idéer om aktuelle tendenser i forlagsbranchen. I 2017 udforskede forummet idéen med "den intelligente bog" – en brugerdefineret og personlig oplevelse, der kombinerer den fysiske bogs fængslende og håndgribelige karakteristika med de egenskaber, der ligger i de digitale formater. 

Konceptet er endnu ikke en realitet. For at det kunne ske, identificerede eksperterne omkring "det runde bord" i forummet et behov for bedre samarbejde og procesoptimering i den digitale bogudgivelsesforsyningskæde for at kunne imødegå de udfordringer, der vil følge med ændringen. Diskussionen berørte otte centrale drivkræfter for forandring og innovation.

Young woman reading book on train

1. Forskellige distributionsmodeller: Indhold bevæger sig på tværs af flere platforme, leveret af nye teknologier, omdannet til penge af nye forretningsmodeller. Det er svært at komme med forudsigelser. I 2011 var der i Financial Times en artikel om "The Death of the Guidebook", og i 2016 rapporterede Nielsen, at salget af guidebøger var steget med 4,45 %. Men på den anden side havde det pågældende produkts karakter ændret sig. Lonely Planet skaber nu indhold til brug på tværs af digitale medier og platforme, og når de vælger print, tilbyder de en bred vifte af trykte guides, f.eks. kan rejsende til New York vælge mellem intet mindre end fire formater. 

2. Reduceret time-to-market: Bøger kan ikke konkurrere med den umiddelbarhed, der kendetegner de sociale medier og nyheder døgnet rundt, men de kan levere dybdegående baggrundsanalyser og kommentere nye tendenser og emner. Derudover har muligheden for "distribuér og print" via den digitale printproces potentiale. Michaela Philipzen fra forlaget Ullstein Buchverlage arbejder på at kunne levere bøger til tysktalende personer, der bor i udlandet, samtidig med at bøgerne bliver udgivet i Tyskland. "Hvis vi er i stand til at levere fyldestgørende bogfiler og dermed have samme udgivelsesdato, er det en kæmpe sejr for os og vores kunder".



LIGE NU UDNYTTER VI IKKE DE TEKNOLOGISKE MULIGHEDER, DER ER TILGÆNGELIGE I FORLAGSVERDENEN TIL FULDE, OG DERFOR ER VI IKKE KLAR OVER DEN FULDE INDVIRKNING, DETTE KAN HAVE PÅ DEN MÅDE, VI ARBEJDER PÅ.

Sven Fond, grundlægger
og administrerende direktør hos fullstopp

3. Forlæggere er mindre risikovillige: Siden Da Vinci-mysteriet blev udgivet i 2003, er der blevet solgt over 80 millioner eksemplarer, men i de sidste fem år har ingen titel solgt over 20 millioner eksemplarer. Mindre salg betyder mindre overskud og øger risikoen ved at udgive nye forfattere. På samme måde gør det nærmest mættede marked, der er en følge af udviklinger som f.eks. selvudgivelse, det vanskeligere for nye lanceringer at skille sig ud – "mulighedsvinduet" for nye titler er nu så lille som fire uger. 

4. Reducerede volumener: Sammenslutningen af europæiske forlæggere siger, at e-bogssalget har stabiliseret sig på 6-7 % af det samlede bogsalg, hvilket er lavere end det en gang frygtede. Men der er digitale udfordringer fra andre sider. Sociale medier konkurrerer om forbrugernes opmærksomhed, ligesom folks voksende vane med at "se masser af serier på DVD" og streame TV-serier. 

5. Selvudgivelse skaber nyt indhold: Selvom det ikke er et helt nyt fænomen – forfattere som Jane Austen og Marcel Proust udgav selv værker – betyder de digitale produktionsmuligheder, vi har i dag, at det er nemmere end nogensinde før at blive udgivet (på print eller på en e-læseenhed). 

6. Nicheudgivelser: Med små oplag og on-demand digitale bogproduktionsmodeller er det ikke nødvendigt at binde for meget kapital i lageret, og hver en hobby eller passion bliver en nichemulighed for forlæggerne. Det kan betale sig at udgive på minoritetssprog. Ingen bog bliver nogensinde helt udsolgt fra forlaget – f.eks. har forlaget Goloseo i München specialiseret sig i at genoplive populær børnelitteratur i både trykt og digitalt format. 

7. "Digitale indfødte" ønsker fysiske bøger: Folk føler sig overvældet af digitale medier. En undersøgelse foretaget af Two Sides i 2017 viste, at 72 % foretrækker at læse trykte bøger og aviser, og at 69 % vælger trykte medier for at "få en pause" fra deres elektroniske enheder. 

8. Forbrugerne forventer indhold på flere platforme: Når de ikke "holder pause" med en bog, er disse digitale indfødte øvede i at se indhold på flere enheder samtidig – det være sig det skrevne ord, lyd eller video.

Delegates in discussion during roundtable debate at Canon’s Future Book Forum


VI OPFORDRER BOGTRYKKERIER TIL IKKE AT VÆRE PASSIVE OG TIL AT INDSE, AT DE ER I STAND TIL AT DRIVE INNOVATIONEN FREMAD.

Peter Wolff, Senior Director
Commercial Printer & CRD
Customer Groups, Canon Europe

Muligheder, ikke trusler

Ved første øjekast kan nogle af disse tendenser, f.eks. selvudgivelse og faldende oplagstal, virke som trusler, men de bør ses som udfordringer, og udfordringer repræsenterer muligheder. For at realisere mulighederne er forlag, printleverandører og udbydere af teknologiløsninger nødt til at arbejde sammen. De udgør jo allerede "ekspertisetrekanten", der omfatter næsten alle aspekter af bogproduktionsprocessen. 

Canons Peter Wolff opsummerede det nødvendige under rundbordsdiskussionen: "Alle led i kæden skal tænke ud over vores nuværende syn på branchen. Et digitalt mindset gør forlagene i stand til at håndtere en fremtid, hvor små oplag og on-demand-levering er virkeligheden, og hvor mere proaktiv administration af hele udgivelsesprocessen gør det muligt at maksimere den kommercielle værdi af deres indhold og gøre det mere nemt tilgængelige for forbrugerne. Men innovation opnås ikke så nemt uden en åben dialog og vedvarende samarbejde mellem forlag, trykkerier og udbydere af teknologiske løsninger. Bolden er på vores banehalvdel".

Se, hvordan I vender udfordringer med udgivelse til forretningsmuligheder

Relaterede løsninger

Se mere

Se, hvordan I kan øge omsætningen

KONTAKT OS