BUSINESS BYTES

SØGES: En CFO, der forstår "The Internet of Everything"

  • Slået op for 4 år siden
  • 2 min. læsning

For nylig eftersøgte en jobannonce de følgende kompetencer: Økonomiplanlægning og -styring, likviditetsstyring, bogføring samt strategi og visioner for informationsteknologi. Hvilken stilling var der tale om?

Hvis du svarede CFTO, altså Chief Financial and Technology Officer (økonomichef med ansvar for teknologi), ramte du rigtigt.

Den stigende afhængighed af teknologi på arbejdspladsen kan ses tydeligt på økonomien. Faktisk så meget, at den britiske sammenslutning af statsautoriserede revisorer ACCA (Association of Chartered Certified Accountants) mener, at den type stilling vil blive meget mere almindelig. En CFTO har ansvaret for teknologiske investeringer og økonomistyring, og denne tendens kan sprede sig til hele Europa.

For blot ti år siden kunne man ikke forestille sig, at den almindelige CFO skulle være dybt involveret i cloud-teknologi, cybersikkerhed og levering af digitale tjenester. Men ifølge Gartner siger 39 procent af IT-organisationer, at de allerede snakker direkte med CFO'en. Denne forskydning af ansvaret betyder, at CFO'en skal være stadig dygtigere til at udnytte denne teknologi og kunne identificere ROI

CFO'en kan kun gøre dette effektivt ved at komme tættere på den innovative teknologi, der har potentiale til at udvikle virksomheden. CFO'en er nødt til at forstå de kræfter, der former den måde, vi lever og arbejder på: De nye teknologier, "internettet af det hele", den digitale industrielle revolution. Og i kraft af sin stilling skal CFO'en også måle ROI for at sikre, at de nye IT-løsninger er så fremtidssikrede som muligt og ikke blot fokusere på bundlinjen og på at nedbringe omkostningerne.

Det betyder, at CFO'er skal holde sig ajour med udfordringerne på sikkerhedsområdet. Et sikkerhedsprogram, der er dårligt tilrettelagt, kan føre til tab af værdifulde forretnings- eller kundeoplysninger, og virksomheden risikerer en bøde, hvis ikke disse data er sikre. Derfor er det i stadigt stigende grad økonomichefens job at vide, hvor og hvordan data lagres. Ifølge Gartner anser kun 18 procent af medarbejderne i økonomiafdelinger dog sikkerhed som et område, der skal bruges penge på i 2014, selvom de angiver business intelligence og performance management som de vigtigste prioriteringer.

De fleste CFO'er er nok enige i, at de ikke længere kun har det økonomiske ansvar for driften: Stillingen har ændret sig, og de er nu centrum for vigtige forretningsbeslutninger. Det omfatter investeringer i IT og sikkerheden af virksomhedens information. Fremtidens økonomichef skal kunne anvende ny teknologi til at tage bedre, mere informerede forretningsbeslutninger, som har en direkte indvirkning på virksomhedens resultater. Det kan f.eks. være at introducere en mobilpolitik, der gør det lettere for sælgerne at kommunikere, så salgstallene går op, eller at implementere en gennemgribende forandring, der ændrer den måde, organisationen kommunikerer på, på tværs af afdelinger, lande eller kontinenter. CFO'en skal have en grundlæggende forståelse af teknologien og dens muligheder for at kunne gennemføre ændringen og realisere virksomhedens abstrakte behov.

Opdag hvordan du kan skabe mere værdi på bundlinjen, klik her.