BUSINESS BYTES

Marketing on demand

  • Slået op for 4 år siden
  • 3 min. læsning

Du skal have en ny bil. Hvor skal du begynde? Først googler du, og så kigger du på Facebook-sider, Twitter-feeds og websteder med anmeldelser, og så går du ind på forhandlernes websteder – hvis de er heldige – og indtaster dine oplysninger, så de kan sende dig mere information.


De fleste af os har nok prøvet et lignende scenarie, når vi overvejer at anskaffe noget. Og derfor er interessen i marketing via flere kanaler eksploderet over de seneste år. Kunderne søger information, når de er klar, og ikke når vi er klar, så disse oplysninger skal være tilgængelige med det samme.


Otte ud af ti ledende marketingmedarbejdere angiver marketing via flere kanaler som deres førsteprioritet. Det er bare ikke så let, som det ser ud til. Kun en ud af fem virksomheder er i stand til at levere effektiv marketing via flere kanaler. Hvad er så problemet?


En af de vigtigste udfordringer er at håndtere kompleksiteten. Nutidens marketingmiljø er en konstant strøm af samtaler, der aldrig stopper, og som udfoldes på et stadigt stigende udvalg af platforme, hvor virksomheden ikke kan forvente, at den kan styre alle aspekter af kundens oplevelse. Derfor er det vigtigt at organisere virksomheden rundt om kundens rejse, og at koncentrere ressourcerne ved de mest relevante berøringspunkter.


Reaktionstid er en afgørende faktor. Digital teknologi betyder, at forholdet mellem kunder og brands har nået nye højder. Kunderne forventer nu at blive hørt med det samme, hvis de har problemer eller klager. Hvis en virksomhed ikke svarer på en klage på Facebook, skal der ikke meget til, før den kører over på Twitter og eksploderer i en meget offentlig, global samtale, på bare et par timer. På den anden side kan man se det som en fantastisk mulighed. En sur kunde kan ofte omdannes til en fortaler for brandet, også på bare et par timer, med den rette kommunikation. Ved at være opmærksom på dette dynamiske miljø og sørge for at være en del af dialogen, også de samtaler, der starter negativt eller med en klage, kan en virksomhed forbedre sit offentlige omdømme og samtidig øge fastholdelsen af kunderne.


En anden vigtig ting er kanalernes relevans. Kunderne mister let interessen og loyaliteten, hvis de mødes med usammenhængende eller irrelevante meddelelser, eller hvis de får det rette indhold i det forkerte format. Alle indgangspunkter såsom et Twitter-feed, en mobil-app eller et webstedsbanner kan medføre interaktion, og selvom virksomhederne er nødt til at have en fælles tilgang til deres brand og stemme, skal de også sikre, at indholdet passer til formålet. En fælles tilgang kan være effektiv, men det må ikke gå ud over egnetheden.


Marketing via flere kanaler skal være mere end simpel integration. Det kræver et engageret brand-fokus, som kan tage fat i kunderne på alle relevante områder, lige fra reklame og PR til e-mail og event-marketing. Der skal også være mulighed for at tilpasse den overordnede marketingplan ud fra kundernes feedback i realtid. Med andre ord skal der skabes et sammenhængende brand-budskab, der når ud til kunderne på alle berøringspunkter og på alle tidspunkter.


Der findes ikke længere skotter mellem platformene, og dette giver marketingafdelingen en glimrende mulighed for at forbinde dem med hinanden. Marketing via flere kanaler kræver en samlet strategi – en fælles strategi, der samler alle relevante platforme og præsenterer et stærkt og samlet budskab. Marketing, der bygger på et stærkt brand, betyder, at alle relevante berøringspunkter med kunderne kan være flettet sammen og blive til et samlet net af dialog.


Effektiv marketing via flere kanaler kræver strukturelle ændringer, som skaber den synlighed, de kompetencer og den hastighed, der kræves for at holde trit med kunderne i dag. Spørgsmålet er så bare: Er din organisation fleksibel nok til at implementere det ordentligt?